Sastav zida izvana prema unutra:

  • površinski sloj, npr. boja
  • završna žbuka
  • podložna žbuka
  • podloga za žbuku
  • zidani zid s izolacijskim svojstvima
  • podložna žbuka iznutra
  • završna žbuka iznutra
  • premaz bojom

Kod ožbukanog zida zidanog velikoformatnim blokovima, jednostruki zidani zid objedinjuje nosivu funkciju, toplinsku i zvučnu izolaciju te zaštitu od pogleda. Prema sastavu razlikujemo jednostruke jednoslojne zidove tzv. „monolitne" i jednostruke višeslojne zidove.

Danas se izvode pretežito ovi drugi. Ožbukani jednostruki zidani zid, ako je sagrađen od opeke, omogućava dobro širenje vodene pare i tako stvara ugodnu klimu u prostorijama. Ožbukani vanjski zidovi tradicionalno se grade na područjima gdje nema mnogo pljuskova.

Površinski premazi

Površinski premazi nanose se u dva sloja i služe ponajprije zaštiti od vremenskih nepogoda. S bojom se često nanosi i zaštita od algi i plijesni. Budući da je taj sloj izložen vremenskim utjecajima, na jako izloženim pročeljima valja ga obnavljati svakih 10 do 15 godina.

Kod higroskopnih, mineralnih žbuka može se odustati od premaza bojom. Ovisno o vrsti i položaju zgrade, žbuka na pročelju može se dodatno zaštititi higroskopnom impregnacijom. Glede indeksa svjetline prigodom izbora boje kod direktno ožbukanog jednostrukoga zidanog zida postoje vrlo mala ograničenja.

Završna žbuka

Veličinom zrna i strukturom završna žbuka određuje izgled ožbukane površine. Djeluje kao brana kapima pljuska. Kod vodonepropusnih dodataka završnoj žbuci valja jamčiti da neće doći do stvaranja pukotina.

Pukotine koje nastaju u završnoj žbuci prirodne su i u pravilu ne dovode do oštećenja podložne žbuke ili zida.

Podložna žbuka

Podložna je žbuka najvažniji sloj ožbukanog pročelja. Trajno sprječava prodor kišnice u zid, služi izjednačavanju neravnina i brtvi fuge u zidu da kroz njih ne bi prodirali vjetar i zvuk. Željena debljina sloja iznosi minimalno 15 milimetara.

Podložna žbuka mora biti barem jednako čvrsta kao i završna, a prije nego što se ova nanosi, ohrapavi se da bude gruba ili se tako već navuče izvorno.

Da bi mogla podnijeti naprezanja koja nastaju pomacima zida i vanjskog sloja žbuke zbog vremenskih utjecaja te da ne bi nastale pukotine u završnoj žbuci, mora biti
elastična i porozna. U slučaju zida s debelom izolacijom potrebno je da podložna žbuka bude lagana, s visokim stupnjem elastičnosti.

Razlikujemo vodonepropusne i vodoodbojne slojeve žbuke. Obje moraju biti higroskopne i trebaju dopuštati prolazak vlage iznutra prema van. Kao podložna žbuka pogodne su vapnene žbuke ili vapneno-cementne žbuke.

Žbuke s hidrauličnim vezivima omogućavaju stvrdnjavanje i pri smanjenom pritoku CO2 izvana.

Podloga za žbuku

Prihvatni sloj, tzv. špric, smanjuje upojnost naglašeno upojnih podloga za žbuku i stvara dostatnu hrapavost da bi se sljedeći slojevi žbuke bolje prihvatili. Ako je zid gladak i nije upojan, cementni se špric nanosi potpuno pokrovno. Treba se dostatno osušiti da bi se mogao skupljati.

Podloga za žbuku, odnosno površina zida, mora biti čista i suha; na njoj ne smije biti mineralnog cvjetanja. Nepopunjena mjesta, neravnine i otvorene fuge valja poravnati zidarskim mortom.

Upute za uporabu

Tvrdoća pojedinih slojeva kod višeslojnih mineralnih vanjskih žbuka treba se smanjivati iznutra prema van. Temeljem većega termičkog naprezanja, vanjski slojevi žbuke kod uobičajenog zida moraju biti elastičniji.

Cjelokupan žbukani dio, osim toga, nikada ne bi smio biti čvršći od osnove. Kod nosive podloge neotporne na smrzavanje vanjska se žbuka kao zaštita od vremenskih prilika mora nanijeti u dva sloja i u najmanjoj debljini od dva centimetra.

Dilatacijske fuge u zidu prenose se i na žbukani sloj – njihov broj i položaj valja uzeti u obzir već u projektu. Valja pripaziti da se izbjegnu toplinski mostovi.

Zaključak

Jednostruki zidani zid kao konstrukcija vanjskog zida vrlo je pogodan za žbukana pročelja. U pogledu mehaničke obrade, kao i odabira boje žbuke, gotovo da i nema ograničenja. Konstrukcija jednostrukog zida postavlja visoke zahtjeve kvaliteti projekta i izvedbe.

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "O žbuci; Razvoj i izvedba površina", autora Annete Spiro, Hartmuta Göhlera, Pinara Gönüla i objavljen je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (3)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi