slika 1. Horizontalna izolacija povrh temelja ili podnožnih zidova namazima i Ijepenkama

Horizontalna izolacija izrađuje se povrh horizontalnih površina temelja i povrh podnih podloga izloženih vlazi, kako bi se spriječilo vertikalno prelaženje vlage iz tih konstrukcija u konstrukcije iznad njih, tj. u podrumske, podnožne i prizemne zidove, odnosno u podrumske i prizemne podove.

Površina po kojoj će se izraditi izolacija mora biti ravna, glatka i potpuno suha. U načelu ta površina treba biti oko 10—15 cm ispod površine gotovog podrumskog ili prizemnog poda, odnosno da izolacija iznad temelja i podnožnih zidova bude u istoj visini s izolacijom ispod podova.

Povrh temelja od kamena treba zadnji red kamena izravnati točno u horizontalu i prevući ga 2 cm debelim slojem cementnog morta smjese 1:2 (1 zapreminski dio cementa sa 2 zapreminska dijela čistog oštrozrnog pijeska s toliko vode da se dobije gusta, a ne žitka kaša).

Povrh betonskih površina također je dobro izraditi 1—2 cm debeli sloj cementnog morta smjese 1:2 , ili se pri završetku betoniranja gornjeg sloja po njemu posipa suha smjesa 1 : 2 cementa i pijeska koju treba pravilno zagladiti čim upije dovoljno vlage iz betona.

Za izolaciju povrh temelja ili podnožnih zidova treba od zamotaka ljepenke odrezati komade koji odgovaraju širini temelja ili zida, odnosno na svaku stranu za barem 10 cm šire ako će se ta izolacija spajati s izolacijom ispod podova ili s vertikalnom izolacijom. Za skromnije zgrade natapa se osušena površina najprije hladnom bitu- menskom emulzijom, a zatim se odrezani (skrojeni) smotak svojim početnim krajem prilijepi na namaz vrućeg bitumena.

Tada se postepeno podmazuje i traka i podloga (sl. 1). Traka se postepeno odmata i pritješnjava (lijepi) na podlogu gaženjem nogama (u gumenim čizmama). Bitumen neka je vruć barem 150°C.


slika 2. Horizontalna izolacija povrh betonskih podnih podloga ili ploča

Ljepenka br. 150 nije pouzdana, pa se ne preporučuje kao samostalan izolacioni sloj. Uopće se jedan bitumenski namaz i jedan sloj ljepenke ne smatra sasvim sigurnim, pa se najčešće izrađuju dva sloja ljepenke sa tri vruća bitumenska ili katranska premaza (prvi odmah iznad podloge, drugi povrh prvog, a treći povrh drugog sloja lje penke).

Mogu se kombinirati jedna jača i jedna slabija ljepenka, ali se najčešće upotrebljavaju obje ljepenke — br. 80. Na sastavima dviju traka mora jedna traka drugu prehvatati za barem 10 cm, a taj prehvat mora biti zamazan vrućim bitumenom.

U istom smislu kao povrh temelja i zidova izrađuje se horizontalna izolacija povrh betonskih podnih podloga kojima površina također mora biti ravna, glatka i suha. Sada se postavljaju trake sa cijelom svojom širinom.

Može se polagati jedna po jedna traka na cijeloj potrebnoj dužini, a može se istodobno polagati nekoliko traka s potrebnim manjim zaostajanjem u dužini svake slijedeće trake (sl. 2). Prehvati susjednih traka i traka istog reda pri nastavljanju moraju biti barem 10 cm zaliveni vrućim bitumenom.

Trake gornjeg sloja moraju svojim sredinama pokrivati sastave traka donjih slojeva, a mogu se osim toga polagati u redovima okomitim na redove donjeg sloja. Izolacije povrh podnih podloga također se najviše izrađuju sa dva sloja ljepenke br. 80 i tri vruća namaza, i to bitumena kod 150°, a katrana kod 70°C.


slika 3. Horizontalna izolacija ispod zidova i podova prizemlja nepodrumljenih zgrada

Za bolje izolacije stavlja se između dva sloja ljepenke jedan sloj bitumenske jute ili sloj aluminijske folije, pa su to najbolje horizontalne izolacije protiv vlage.

Ispod prizemnih podova nepodrumljenih zgrada izrađuje se horizontalna izolacija povrh dobro nabijenog zemljanog nasipa kao 15—20 cm debeli sloj od krupnijih komada lomljenog kamena, tučenca ili krupnog šljunka. Zračne šupljine u takvom sloju smetaju »penjanju« vlage, pa taj sloj djeluje kao izolacija.

Povrh toga sloja stavlja se 4—5 cm debeli sloj pijeska, a povrh njega se betonira podna podloga od betona marke 110. Na toj podlozi može biti 2 cm debela cementna glazura, isto toliko debeli sloj teraca (umjetnog kamena), keramitne ili slične pločice, prilijepljen pod od plastičnih masa ili od gume, kao i pod od daščica (parketa) položenih u asfalt ili specijalnu masu za tu svrhu (sl. 3.a).

Ovaj način nije posve siguran, pa se primjenjuje u skromnijim zgradama, uglavnom zbog štednje. Inače se ispod prizemnih podova izrađuje posebna podloga za izolaciju debela 6—8 cm od betona marke 110 na 6—8 cm debelom nasipu šljunka.

Na ravnu, zaglađenu i suhu podlogu postavlja se normalna već opisana horizontalna izolacija, pogotovu onda ako su prizemni podovi drveni bez svoje tvrde podloge (sl. 3.b).

Horizontalna izolacija ispod podova mora se povezati s horizontalnom izolacijom povrh podnožnih zidova prehvatom od 10 cm zalivenim vrućim bitumenom. Vanjski podnožni zidovi nepodrumljenih zgrada izloženi su vlazi odozdo iz vlažnog temelja, pa je potrebno povrh temelja, odnosno 5—10 cm iznad okolišnog tla ili pločnika, provesti normalnu horizontalnu izolaciju.


slika 4. Povezivanje horizontalne izolacije ispodzidova s izolacijom ispod podova

Kako su takvi zidovi izvrgnuti stalnom zakišnjavanju ili prskanju s vanjske strane, kao i vlazi iz nasipa s nutarnje strane, potrebno je povrh već postavljene prve izolacije provesti i drugu horizontalnu izolaciju u produženju horizontalne izolacije ispod prizemnog poda.

Prije nabijanja nasipa ispod podova nepodrumljenih zgrada treba nutarnju stranu zida ožbukati cementnim mortom s dodatkom sredstva protiv vlage. Još je bolje na ožbukanoj unutarnjoj strani izraditi dva namaza vrućim bitumenom (sl. 4.a).

Povrh temelja srednjih podnožnih zidova nepodrumljenih zgrada nije potrebna izolacija, ali povrh samih zidova treba svakako produžiti horizontalnu izolaciju ispod podova prizemlja (sl. 4.b).

Horizontalna izolacija ispod podova podruma izrađuje se u svemu kao horizontalna izolacija ispod podova prizemlja s produženjima povrh temelja srednjih i vanjskih podrumskih zidova s ostavljanjem po 10 cm širih traka na vanjskim stranama radi spajanja s vertikalnom izolacijom.

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi