S obzirom na to da su montažne kuće zavladale hrvatskim tržištem odlučili smo iz prve ruke saznati kako je to živjeti u ovakvom tipu kuće, koje su prednosti u odnosu na klasičnu gradnju, izgradi li se montažna kuća zaista u rekordnom vremenu?

Veselili smo se odgovorima na navedena i još razna druga pitanja, a podjednako smo iščekivali vidjeti unutrašnje uređenje montažne kuće.

Posjetili smo peteročlanu zagrebačku obitelj koja je prije dvije godine u kvartu Trešnjevka kupila parcelu površine od 195 kvadrata, sa starom kućom koju su srušili jer se obnova nije isplatila. Od parcele su izvukli maksimum i napravili kuću od 114 kvadrata, s podrumom koji ima 55 kvadrata, te malim dvorištem koji ima zelenila i mjesta za vrt.


DOMUSplus montažna kućaProstor za druženje i vrt

Zašto DOMUSplus montažna kuća?

Kada su se investitori zbog povećanja obitelji odlučili preseliti u veći stan najprije su razmišljali o lokaciji. Odluka je pala na Trešnjevku zbog blizine roditelja i tada je krenula potraga za stanom od stotinjak kvadrata, s barem tri spavaće sobe. Tijekom potrage su došli na ideju da ipak kupe kuću i to montažnu zbog brzine gradnje i s ciljem da ju urede u detalje prema svojim potrebama i željama.

Naša sugovornica naglasila je kako je zvala nekoliko izvođača montažnih kuća, no odlučila se za DOMUSplus jer su bili izuzetno susretljivi i profesionalni. „Žena koja mi se javila u DOMUSplusu obećala se povratno javiti kroz pet minuta, javila se za jednu minutu i dala nam termin odmah sutrašnji dan. Meni se to jako svidjelo jer su ostavili dojam tvrtke koja zaista želi surađivati, bili su super, a uspješno je protekao i ostatak suradnje.", istaknula je.

Kod DOMUSplusa im se najviše svidjela i činjenica da se s njima može dogovoriti apsolutno sve – ne mora se uzeti tlocrt iz gotovog kataloga, već se zidovi mogu micati po želji, a prozore i otvore na kući investitori također mogu sami osmisliti. Odlučili su uzeti visoki roh bau – kuću gotovu izvana, s prozorima, fasadom i izolacijom. Zidovi su debeli 36 cm i izvana je postavljeno 15 cm tvrdo prešane kamene vune.

Klikom na fotografiju pogledajte tlocrt u punoj veličini

Budući da su mogli ostvariti sve što su zamislili investitori su odlučili na svakoj etaži postaviti WC, a jako im se svidjela i mogućnost postavljanja podnog grijanja koje se nalazi u svim prostorijama u kući. Za grijanje su postavili još samo kupaonske radijatore (ljestve) u kupaonicama, a podno grijanje nije postavljeno jedino u podrumu.

Tvrde da im je opcija da imaju podrum „dušu dala", jer u njemu mogu držati bicikle i koristiti ga kao spremišni prostor. Dio podruma predviđen je kao prostor za druženje kada djeca porastu.

Prednosti života u montažnoj kući

Na pitanje o prednostima montažne kuće naša sugovornica vraća se na sam početak radova i potvrđuje nam informaciju o brzini izvedbe. Ishođenje svih papira trajalo je malo duže, no gradnja kuće sa svim radovima trajala je samo šest mjeseci. Otkrila nam je da su zidove kuće složili u samo jednom danu – "slagali su ih kao lego kockice.", fascinirana je investitorica.


Nakon brzine ističe da su prednost dobra izolacija i niske režije. U kući je sve na struju, a tijekom zime im režije iznose ispod 500 kuna. Sigurnost ulijeva protupožarnost, jedna od karakteristika ovog načina gradnje.

Kao posebnost kuće navodi to da su dobili sve što su htjeli u centimetar. Priznaje da je bila vrlo zahtjevna i na određenim mjestima je pomicala zidove za 5 cm, sve kako bi dobila kuću iz snova.

S puno entuzijazma i volje naša sugovornica sama je osmislila čitav plan kuće. Bilo joj je bitno da ima prostor za odlaganje dječje odjeće i obuće, komotnu spavaću sobu, kuhinjski otok… Cilj je bio osmisliti kuću koju neće poželjeti mijenjati kroz par godina.

Uređenje interijera

Čitava kuća osmišljena je vrlo praktično. Na samom ulazu u kuću nalazi se klupica na koju se može sjesti prilikom izuvanja ili obuvanja. U hodniku su smješteni pažljivo isplanirani ormari koji služe za pohranu jakni, obuće, kao spremišni prostor za usisivač…

U prizemlju se nalaze mala kupaonica, otvoreni dnevni boravak i blagovaonica, te šarmantna mala kuhinja.Pažnju privlači veliki drveni stol u blagovaonici. Saznajemo da se radi o starom, oštećenom stolu koji su uspjeli restaurirati. S njim su skombinirali različite stolice koje su se izvrsno uklopile.

Obitelj je prilikom uređenja u cijeloj kući kombinirala novi i stari namještaj, pa se tako mogu vidjeti stara bakina lampa, djedov drveni stolić, drvena klupica iz dječjih dana naše investitorice…

Na stepenicama koje vode na kat nalazi se jednostavan, minimalistički hodnik.

Na katu se nalaze spavaće sobe i obiteljska kupaonica.

Spavaća soba nije velika, ali ima sve što treba, na primjer, vrlo su zahvalni ormari po mjeri. Vizualno je zanimljiva, ima upečatljiv luster, atraktivne vješalice, dekoracije su savršeno posložene.Dvoje mlađe djece trenutno je zajedno u sobi koja se jednog dana prema potrebi planira pregraditi kako bi svako dijete imalo svoj vlastiti prostor.

Stariji sin od 9 godina poželio je svoju sobu i on se nalazi u sobi pokraj brata i sestre. Obje dječje sobe jednostavno su uređene, ciljano nisu uređene previše dječje ili šareno jer obitelj računa na to da bi se djeca toga brzo zasitila.


Čitava kuća ima mnoštvo zanimljivih detalja.Ostatak uređenja donosimo u galeriji!

Fotogalerija (41)

Image
Ana Perković

Autor

DOMUS plus d.o.o.
DOMUS plus d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi