slika 1. Zatvoreno čelično stubište s nastupnicama od rebrastog lima i s pojačanim tetivama

Takva se stubišta razlikuju od otvorenih time što im se razmaci između stražnjeg ruba niže i prednjeg ruba više nastupnice zatvaraju posebnim elementom, ponajviše limenom pločom, koja se naziva prednjica.

Stubišta sa stubama između tetiva

Osim horizontalnih ležišnih podložaka izrađuju se i vertikalni, na koje se pričvršćuju prednjice od 3 do 4 mm debelog čeličnog lima. Uz donji i gornji rub prednjice dodaju se kutnici 30/30/4 mm, na koje se pričvršćuje istaknuti prednji kraj nastupnice i prednjice uz gornji i donji rub prednjice.

U ovom se primjeru predočuje jače opterećeno stubište sa tetivama od čeličnog lima presjeka 220/10 mm, pojačanim uz gornji i donji rub kutnicima 40/40/4 mm (sl. 1).

Kao daljnji primjer neka posluži stubište sa drvenim nastupnicima i prednjicama. Nastupnice svojim krajevima naliježu na podloške od kutnika 50/50/5 mm, koji se pričvršćuju na tetive od nosilaca I-22. Nastupnice debljine 45 mm povezuju se na podloške vijcima, a sa prednjicama debljine 20 mm povezuju se na utor i pero (sl. 2).


slika 2. Zatvoreno čelično stubište s drvenim nastupnicama i prednjicama

Na čeličnim stubištima za nastupnice dolaze u obzir također ploče od umjetnog i naravnog kamena, koje se ugrađuju cementnim mortom na tlačenjem posebno oblikovane elemente od čeličnog lima.

Na slijedećoj je slici dio presjeka stubišta sa nastupnicama od umjetnog kamena. Specijalno oblikovani limovi pričvršćuju se svojim krajevima na tetivu zavarivanjem. Oni su tako oblikovani da im horizontalni dio služi za rasprostiranje morta i namještanja ploče niže stube, a vertikalni im dio služi kao prednjica više stube, te za podupiranje njezinog istaknutog prednjeg ruba (sl. 3).


slika 3. Zatvoreno čelično stubište s nastupnicama od ploča umjetnog kamena

Prednjem je primjeru sličan primjer stubišta sa nastupnicama i prednjicama od naravnog kamena. Tlačenjem formirani podlošni limovi jednostavnijeg su oblika, a krajevi su im zavareni na tetive. Mort se nabacuje najprije na vertikalnu stranu lima, pa se ugrađuje prednjica. Na rasprostrti mort horizontalne strane lima ugrađuje se nastupnica (sl. 4).


slika 4. Zatvorena čelična stubišta s nastupnicama i preanjicama od ploča naravnog kamena

Stubišta sa stubama nasađenim na sedla povrh tetiva

U slijedećem se primjeru vidi dio stubišnog kraka s tetivama od nosilaca I—20, kojima su na gornji pojas zavareni pravokutno trokutna sedla od zavarivanjem spojenih kutnika 35/35/4 mm.

Na sedla sjedaju i vijcima se pričvršćuju nastupnice od tvrdog drveta debljine 45 mm. Prednja je strana (prednjica) pravokutna limena ploča debela 4 mm, koja se uz donji i uz gornji rub zavarivanjem povezuje na uzdužne kutnike 35/35/4 mm.


slika 5. Zatvoreno stubište sa zavarivanim sedlima povrh I-tetiva, sa drvenim nastupnicama

Bočne se strane stuba također zatvaraju trokutno skrojenim pločama od lima spomenute debljine, koje se zavaraju na vanjske strane sedala (sl. 5).

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi