slika 1. Otvorena čelična stubišta s nastupnicama između tetiva

Otvorena se čelična stubišta izrađuju ili s nastupnicama između tetiva, ili s nastupnicama na sedlima povrh tetiva.

Stubišta s nastupnicama između tetiva

Ta vrsta prikladna je i za pomoćna i za važnija stubišta, pa im se prema tome odabire veličina nagiba, širina kraka i vrsta nastupnica. Za pomoćna se stubišta odabiru nagibi i do 45°, širine krakova 60 — 90 cm, a nastupnice od rebrastog lima.

Za važnija se stubišta odabiru nagibi kao i za stambene zgrade, širine krakova 60 — 90 cm, a nastupnice od rebrastog lima. Za važnija se stubišta odabiru nagibi kao i za stambene zgrade, širine krakova do 120 cm, a nastupnice su ili od čeličnih limova, ili drvene, ili od kamenih ploča.

Za primjer se uzima pomoćno stubište širine kraka samo 60 cm, s elementima koji su naprijed obrazloženi, a ovdje se upozorava na detalj povezivanja donjeg kraja tetive sa stropnom armirano-betonskom konstrukcijom pomoću kutnog profila i usidrenog trna s maticom (sl. 1).

Daljnji je primjer važnije stubište s tetivama od nosilaca, s normalnim nagibom (29/17 cm) i nastupnicama od hrastovine (sl. 2).


slika 2. Otvorena čelična stubišta s drvenim nastupnicama

Stubišta s nastupnicama nasađenim na sedla povrh tetiva

Predočuje se početni dio stubišta kojemu su tetive od nosilaca I—16, sedla od plosnatog čelika presjeka 30/10 mm, a nastupnice od rebrastog lima debljine 5 mm. Sedla su pravokutno zavinuta tako, da duži i kraći krak odgovara širini nastupnice i visini od jedne do druge nastupnice.

Prednji i stražnji završetak svakog sedla pravilno je zavinut po nagibu kraka, pa se zavinuti krajevi susjednih sedala preklapaju i tako preklopljeni zakivaju ili zavaruju na gornji pojas tetive. Nastupnica se povezuje svojim istaknutim prednjim krajem na kutnik 40/40/5 mm.


slika 3. Otvoreno čelično stubište s nastupnicama nasađenim na sedlu povrh tetiva

Predočeno je upušteno ležište horizontalno podrezanog donjeg kraja tetive, koji je obostrano povezan sa dva kutnika na podložnu limenu ploču, ispod čijeg je stražnjeg ruba pričvršćen treći kutnik, koji priječi pomicanje kraka naprijed (sl. 3).

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi