Profili za najstrože ekološke zahtjeve

Grupacija profine u svojim sirovinama za prozorske profile iz plastike sa znakom Greenline od 2004. godine upotrebljava novi kemijski stabilizator na bazi kalcija i cinka i na taj način izbjegava olovo u cjelokupnom proizvodnom procesu.

Dugotrajno korištenje provjerenih stabilizatora na bazi olova u proizvodnji PVC-a izazvalo je s vremenom kontroverznu ekološku debatu. Komisija za okoliš Europske Unije permanentno provodi usporedne analize raznih aspekata PVC-a i pripadajućih aditiva u svim područjima primjene – kako u proizvodnji prozora tako i, primjerice, u proizvodnji vodovodnih i drugih cijevi ili, pak, vozila. Cilj je detektirati moguće probleme prije nego što se pojave i raditi skupa s industrijom na njihovoj prevenciji. Uključivanje starog PVC materijala u lance recikliranja, upotreba isključivo ekološki prihvatljivih Ca-Zn (kalcij-cink) stabilizatora, kao i korištenje za okoliš prijateljskih materijala za ojačanja i montažu prozora sada postaje imperativ kojim proizvođači pokazuju svoju opredijeljenost u svim vidovima zaštite okoliša.

GREENLINEMATERIJALI ZA BUDUĆNOST

Komisija EU za okoliš propisala je značajno smanjenje olova u proizvodnji od 2005. Ali, zašto čekati? Grupacija profine u svojim sirovinama za prozorske profile iz plastike sa znakom Greenline od 2004. godine upotrebljava novi kemijski stabilizator na bazi kalcija i cinka i na taj način izbjegava olovo u cjelokupnom proizvodnom procesu. Već 13. studenog 2003. na lokaciji Profine-a u Pirmasense pušteno je u pogon novo postrojenje za vlastitu proizvodnju aditiva (EvA) za proizvodnju profila. To je u ovoj branši jedinstvena, vrlo moderna mješaonica, putem koje marke kao što su KBE, KÖMMERLING i TROCAL pokazuju put ka većoj održivosti u prozorskoj tehnologiji. Ovo EvA postrojenje predstavlja srce proizvodnje za inovativnu Greenline recepturu za plastiku. Bezolovna sirovinska smjesa koristi se u svim Profineovim pogonima u nizu zemalja i u sustavima profila svih Profine robnih maraka.

Nova generacija prozorskih profila iz plastike već danas ispunjava ekološke zahtjeve sutrašnjice i u suglasju je s dobrovoljnom samonametnutom obavezom "Vinyl 2010", kao i s ciljem Komisije EU za okoliš, da se izbjegava olovo kao stabilizator u industrijskim proizvodima. Profine robne marke, KBE, KÖMMERLING i TROCAL jamče svojim partnerskim poduzećima da su kod isporučenih Greenline profila korišteni samo potpuno bezolovni stabilizatori na bazi kalcija i cinka kao središnji sastavni dio recepture za svježi materijal. Bez teškog metala olova posebni postupci prerade, od proizvodnje sirovine do ponovne prerade krajnjeg proizvoda, postaju suvišni. Osim toga, prozori Greenline, naravno, imaju sve klasične i gospodarske prednosti plastike kao materijala za prozore, kao što je na primjer posebna trajnost i dugi životni vijek, izvrsna toplinska izolacija, izvanredna otpornost na vremenske utjecaje i visokovrijedne površine svilenog mat sjaja. Putem Greenline bezolovnog stabilizatora grupacija Profine, zajedno sa svojim partnerskim poduzećima, preuzima odgovornost pred ljudima i okruženjem – u smislu ideje o održivosti.

RJEŠENJE ZA CIJELI ŽIVOT

Ali, Greenline je nešto više od zamjene. Inovativni proizvodi KBE, Kömmerling i TROCAL ne samo da su napredak s ekološke točke gledišta, nego su i otporniji na vanjske utjecaje i imaju vrhunska izolacijska svojstva. Duže zadržavaju i svilenkasti mat sjaj površine koji je uvijek bio karakteristika profila proizvedenih od strane tvrtki članica Profine grupe i svojevrstan znak kvalitete. To će, u još većoj mjeri biti i u budućnosti, jer se pokazalo da novi prozorski profili s cink-kalcij stabilizatorima zadržavaju tu svoju karakteristiku čak i duže od svojih prethodnika.

Ovo znači i manju potrošnju energije što direktno doprinosi očuvanju naše sredine. Naravno, i dalje je zadržana mogućnost recikliranja starih prozora što znači doprinos očuvanju prirodnih resursa. Greenline zadovoljava oba uvjeta Komisije EU: s jedne strane prestaju se koristiti olovni stabilizatori novoj proizvodnji, a s druge se recikliraju stari prozorski profili. Na taj način, Greenline nagrađuje i kupce svojih proizvoda i okoliš. To je glavni razlog zašto je Profine prešao u kompletnoj proizvodnji na Greenline u svim dijelovima sustava, i zadržao vodeću poziciju u svijetu prozorskih profila kao i odgovornost za svoje kupce i prirodu.

DRVO ILI PVC

Iako na prvi pogled mogu imati višu cijenu, PVC prozori su jeftiniji jer imaju neusporedivo dugi vijek trajanja i to skoro bez ikakvog održavanja. Jedna studija AgPU-a (Organizacija PVC industrije u Njemačkoj) pokazuje da je ukupna cijena proizvodnje i održavanja prozora od tvrdog drveta u periodu od 25 godina za 23 posto veća od one za PVC prozore, dok ona za aluminijsku stolariju premašuje PVC za čak 57 posto. Stajalište da je drvo ekološki superioran materijal općeprihvaćeno je kao dio generalnog
stava "prirodno je bolje od sintetičkog".

Naravno, kao i većina generalizacija, ovo ne mora biti i u dosta slučajeva nije točno. Analize i ispitivanja provedene od strane nekih vlada i agencija EU (kao što je Njemačka savezna agencija za okoliš, DEFRA – Ured za okoliš, hranu i poljoprivredu Velike Britanije – Department for Environment, Food and Rural Affairs, LCA – Life Cycle Analysis agencije Norveške, Nizozemske, Belgije i mnoge druge) jasno govore da "postoje samo marginalne razlike u utjecaju na okoliš između prozorskih profila od drveta i PVC-a, a i te se odnose na pojedinačne slučajeve korištenja recikliranih profila sa stabilizatorima u kojima su korišteni kadmij ili olovo".

U gore spomenutom generaliziranom pristupu ovom pitanju često se zanemaruju (a od strane drvne industrije to se zanemarivanje i potiče) neke osnovne činjenice koje su sastavni dio LCA analiza (Life Cycle Analysis – praćenje cijelog "životnog vijeka" nekog proizvoda, od ulaznih sirovina do kraja u lancu recikliranja ili na otpadu).

Tako je neophodno spomenuti sada već planetarni problem – devastacije šuma, ali i činjenicu da drvena stolarija traži permanentnu zaštitu, bojenje i održavanje, za što se koriste sredstva koja ni uz najbolju volju ne možemo nazvati ekološki prihvatljivima.

Autor: Mladen Divković

PROFINE CROATIA d.o.o.
PROFINE CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Veleprodaja na području cijele Hrvatske. Dostupnost i na području BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi