Gledajući po broju stanovnika, Varaždin je definitivno najstudentskiji grad u Hrvatskoj – u ovome trenutku pruža dom za više od 7000 studenata. Od prosinca 2017. godine, studentski život u ovom je gradu bogatiji za novi studentski dom. Saznajte kako smo sudjelovali na ovom velikom projektu.

Opis projekta

U prosincu 2017. otvoren je novi studentski dom koji u potpunosti zaokružuje varaždinski Sveučilišni kampus. Ova investicija vrijedi više od 140 milijuna kuna te predstavlja najmoderniji studentski dom u regiji.

Obuhvaća 600 kreveta, 243 sobe, podzemnu garažu, 15 čajnih kuhinja, 6 dnevnih boravaka i 6 učionica – sve što će studentima boravak učiniti ugodnim, a iskustvo studiranja i života u domu nezaboravnim.


Stari dio kampusa

Zahtjevi projekta

Novi studentski dom u Varaždinu najsuvremeniji je objekt ovog tipa u Hrvatskoj. Na krovu ima solarnu elektranu, za sanitarnu vodu upotrebljava se kišnica i jedina je zgrada javne namjene u nas kategorizirana kao A+. Ovako visoka klasifikacija rezultat je brojnih čimbenika, ali prije svega se ističu građevni materijali – ugrađivani su isključivo sustavi, rješenja i proizvodi koji mogu pratiti vrlo visoke zahtjeve kvalitete, dugotrajnosti i energetske učinkovitosti.

Izgradnja je započela sredinom 2016., a trajala je rekordnih 18 mjeseci. Kroz čitavo ovo razdoblje, Sika Croatia bila je važan partner na projektu te pružila čitav niz rješenja, ali i stručnu podršku od početka izgradnje do samoga kraja.

SIKA rješenja

Ponosni smo što su u izgradnji ovog projekta upravo Sika sustavi prepoznati kao izuzetno kvalitetni i dugotrajni te ugrađivani od temelja do krova. Prva isporuka Sika materijala bila je 20.07.2016, a zadnja 20.11.2017. godine. Ukupno je u ovom projektu ugrađeno Sika proizvoda u vrijednosti višoj od 2.000.000 kn.

Hidroizolacija temelja

Zbog specifičnosti terena pod utjecajem podzemnih voda, odlučeno je da se hidroizolacija temelja izvede kroz Sika kazetni sustav. Upotrijebljena je Sikaplan® WP 1100 HL hidroizolacijska membrana u kombinaciji sa Sika® Geotekstilom, WP trakom za brtvljenje te Sikaplan® pakerima i spojnim elementima. Dijelovi konstrukcije sidreni su uz pomoć Sika AnchorFix®-2 ljepila za ankeriranje.


SIKA CROATIA pružila je čitav niz rješenja i stručnu podršku od početka izgradnje do samog kraja.

Hidroizolacija krova

Projekt je zahtijevao sustav prohodnog krova koji će dozvoliti pješački promet te ugradnju solarnih panela. Odabran je Sika sustav slobodno položenih prohodnih krovova kojeg čine membrane Sikaplan® SgmA, Sikaplan®-15 G, Sikaplan®-18 D te Sarnafil® TG 66.

U svrhu toplinske izolacije ugrađene su Sikatherm® PIR GT ploče. Za zaštitu i razdjelu upotrijebljeni su Sika® Geotekstil i Glassmat G-120 u kombinaciji sa Sika® BituSeal T-230 PA parnom branom. Dodatno, u izgradnji krova upotrijebljen je i Sika-Trocal® PVC lim, a iskorišten je i čitav niz TPO i PVC slivnika i odzračnika. Na jednak su način izgrađene i terase te balkonski prostori.

Mokre sobe

Svaka od 243 sobe ima svoju kupaonicu, a dom obuhvaća i 15 kuhinjskih prostora. U svim tzv. „mokrim" sobama, ugrađeni su Sika sustavi za hidroizolaciju i polaganje keramike. Površine su izravnane i pripremljene pomoću Schönox KH, Schönox Uniplan, Schönox PL i Schönox SHP predpremaza i masa.

Za hidroizolaciju svih površina u mokrim sobama upotrijebljeni su Sikalastic®-200 W i Sika® TopSeal-107. Nadalje, za rubna brtvljenja upotrijebljene su Sika® SealTape-S i –SA elastične trake.

Sve keramičke pločice u ovom objektu položene su pomoću SikaCeram®-220 visokokvalitetnog i fleksibilnog cementnog ljepila, a fuge su ispunjene SikaCeram® CleanGrout masom za fugiranje. Za rubna brtvljenja korištena su Sanisil® i Sikasil® Color silikonska brtvila.

Brtvljenje fasade

Za kraj, spojevi na dijelu fasade zabrtvljeni su uz pomoć SikaHyflex®-250 Facade elastične mase za brtvljenje radnih i spojnih fuga u unutarnjim i vanjskim prostorima.

Investitor: Sveučilište u Zagrebu, Studentski centar Varaždin
Projektant: Sangrad + AVP
Glavni izvođači: SPG Pomgrad d.d. i TEAM Građenje d.o.o.
Podizvođači: Štit d.o.o., VZ građenje i projektiranje d.o.o., Keramika Friščić d.o.o., Petcom d.o.o., Gradena d.o.o., ALU-KON d.o.o.
Nadzor: Ingrakom d.o.o.
Voditelj projekta: Institut IGH d.d.
Sika koordinator projekta: Damir Marđetko

SIKA CROATIA d.o.o.
SIKA CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i dostava na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi