slika 1. Stojeća stolica za raspone do 8,00 m bez nadzitka i bez kose potpore

Za krovišta tolikog raspona potrebna je, osim gornje i donje, još i srednja podrožnica, za koju se približno na sredini raspona u vezne grede učepljuju donji krajevi stupova odgovarajuće visine.

Na mjestima stupova moraju vezne grede ležati na srednjem glavnom zidu, da taj zid preuzme teret srednjeg dijela krova. Mjesto učepljenja stupova neka ne bude odmaknuto više od 1,00 m na jednu ili drugu stranu nosivog zida.

Srednja se podrožnica takođe na svakom stupu podupire parom ruku, a zajedno s rogom povezuje parom kliješta na stup ispod gornje podrožnice. Raspored punih vezova, rogova i ostalo isti je kao kod već opisanih istovrsnih konstrukcija:link na stojeće stolice bez nadzitka" za raspone do 4,00m (sl. 1).


slika 2. Stojeća stolica bez nadzitka s kosnikom i kliještima

Naprijed opisana konstrukcija stojeće stolice odgovara krovovima blagog nagiba (do 25°). Kod strmih krovova (preko 25°) mora se srednji stup s vanjske strane poduprijeti kosnikom učepljenim u veznu gredu 20 do 30 cm odmaknuto od zasjeka za ležište donje podrožnice.

Osim toga treba u strmim krovovima kraćim parovima kliješta povezati gornju podrožnicu sa stupom i rogom, a donju podrožnicu sa rogom i veznom gredom (sl. 2).

Više: Jednostrešni krovovi

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi