Već pri samom spomenu dizajna mnogim se proizvođačima diže kosa na glavi, neki pomisle na strane, skupe dizajnere, neki se sjete nekolicine hrvatskih dizajnera koji su priznati izvan domovine… Dodatno komplicira situaciju novi pojam koji su nametnula visoko razvijena društva: eko dizajn.

Nismo još potpuno shvatili ni ulogu dizajna kao nečeg što izmišlja i oblikuje proizvod, unosi više ili manje inovativnosti u cijelu priču, a već nam odnekud dolazi dizajn za očuvanje okoliša, ili dizajn za eko-učinkovitost ili održivi produkt dizajn.

Očuvanje okoline, uključujući cijeli životni ciklus nekih proizvoda traži uvođenje planiranja svih procesa u okolini, smanjivanje negativnih djelovanja, npr. isparavanja iz proizvoda, tijekom cijelog životnog ciklusa. Traži i integraciju novih poimanja okoline i ambijenta s tradicionalnim kriterijima definiranja i razvoja nekog proizvoda. Ti su kriteriji funkcionalnost, estetika, troškovi, sigurnost korištenja, organizacija proizvodnje i slično. Drugim riječima, razvio se pravi eko dizajn za namještaj.

U Europskoj uniji već godinama postoji niz projekata koji osiguravaju reducirajući odnos prema drvu i drvnim materijalima iz šume i nasada, što ujedno podrazumijeva ponašanje prema kriterijima FCS certifikata.

Nadalje, ti projekti podrazumijevaju realizaciju proizvoda koji su u suglasju s očuvanjem okoline te poštuju niz specifičnih ciljeva kao što su: smanjenje količine opasnih tvari koje onečišćuju okolinu, smanjenje utroška drvnog repromaterijala, smanjenje utroška energije, produžetak trajanja proizvoda. Gdje god je to moguće, uvodi se mogućnost modulacije i rastavljivosti kako bi se omogućila jednostavnost i fleksibilnost korištenja zavisno od različitosti prostora. Upute za korištenje moraju biti pojednostavljenje. Važna stavka je i mogućnost rastavljanja na dijelova i prenamjena ili u konačnici sigurno odlaganje (recikliranje).

Kada govorimo o smanjenju količine utrošenog repromaterijala prvenstveno se misli da eko dizajner mora znati smanjiti škart u proizvodnji na minimum. Tako se npr. javlja nova linija namještaja s kvrgama i svim nepravilnostima drva koji s pravom nosi epitet ekološkog jer je škart sveden gotovo na nulu. Jednako tako važno je da eko dizajn poštuje pravilo korištenja repromaterijala koji je moguće reciklirati, jer uz drvo, često puta se koriste tkanina, metali, plastični materijali, drvne ploče i slično.

Dizajer im prilično težak zadatak osiguravanja multifunkcionalnosti koji omogućava prenamjenu nekog proizvoda. No, mora imati na umu i pojednostavljenje montaže proizvoda kako bi korisnik mogao kupiti isti taj proizvod kao "uradi sam".

Uvijek se postavlja čišćenje i održavanje drvenog ekološkog namještaja. Tu možemo reći da se korištenjem ulja i voskova čišćenje pojednostavljuje – svodi se na brisanje vlažnom krpom natopljenom običnom vodom. Kod većih zaprljanja koriste se posebni biljni sapuni koji su vrlo blagi i bio-razgradivi.

Proizvod koji je atribuiran kao drveni ekološki namještaj ima posebnu važnu odliku: dugi jamstveni rok. Naime, važan je izbor dobrih materijala koji jamče trajnost namještaja, ali i smanjenje broja točki koje bi mogle oslabiti proizvod. Eko dizajn se brine o tome da popravak i buduća restauracija proizvoda budu dinamične i isplative. Proizvođač bi, uz pomoć eko dizajna trebao povećati broj godina za koji daje jamstvo, ali i predvidjeti post-prodajne servise za popravak, zamjenu dijelova i slično.

Govorimo li o prestanku korištenja, tj. o rastavljanju i mogućnostima recikliranja, ponovno dolazimo do zahtjeva: minimalizirati broj komponenata i različitih materijala, izabrati materijale koji se mogu jednostavno reciklirati, svesti na minimum upotrebu metala (vijaka i čavala) i zamijeniti metalne vijke drvenima koji ujedno olakšavaju demontažu. Potrebno je smanjiti korištenje smola i ljepila kao i izbjeći korištenje proizvoda na bazi melaminskih smola.

Sve u svemu, eko dizajn je novi pojam, rekli bismo mnogo kompleksniji od dosadašnjeg pojma dizajn i kao takvog bi ga trebali tretirati i dizajneri, ali i proizvođači. Kupci, tj. korisnici drvenog ekološkog namještaja imaju pravo dobiti informaciju kako bi se odlučili ili ne, na kupnju takvog, u prvom času čini se, skupog namještaja. No, jednostavnom matematikom, promišljanjem i iskrenim priznanjem činjenica, dolazimo do zaključka da drveni ekološki namještaj dizajniran po načelima eko dizajna štedi naš novac i prirodu. Cijeli razvijeni svijet to je uvidio. Valjda ćemo i mi u Hrvatskoj koja obiluje zdravom sirovinom za drveni ekološki namještaj i opremu.

Izvor: LAPIBUS d.o.o.

LAPIBUS
LAPIBUS
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi