Podove tretiramo kao stambene površine u zgradama po kojima hodamo. To su podovi na tlu ili iznad negrijanog podruma te podovi u etažama. Za sve podne konstrukcije vrijedi pravilo da moraju biti odgovarajuće toplinski i zvučno izolirani. Kod međuetažnih konstrukcija bitna je upravo zvučna izolacija, jer prelaska topline praktički nema, a kod podova na tlu ili iznad negrijanog podruma u prvom je redu potrebna dobra toplinska izolacija. Hladni podovi su naime vrlo neugodni za stanovanje, osim toga jasno ukazuju na prekomjerne toplinske gubitke.

Prospekt – Izolacija podova

PODOVI IZMEĐU ETAŽA

Najučinkovitije rješenje za sprječavanje širenja udarnog zvuka u podnim konstrukcijama korištenje je kamene mineralne vune i plivajućeg poda. Plivajući podovi su cementni estrihi ili suhomontažni gotovi estrihi. U oba slučaja ispod estriha i na osnovnu međuetažnu konstrukciju možemo ugraditi odgovarajuću mineralnu vunu.

Bitna prednost mineralne vune je da je prikladno mekana, odnosno elastična za efekt prigušivanja udarnog zvuka i istovremeno upravo odgovarajuće tvrda, da je izvedba estriha i njegova uporaba moguća. Za osiguravanje dostatne zvučne izolacije podne konstrukcije može biti dovoljno već 3 cm ugrađene kamene vune, a preporučena debljina za osiguravanje optimalnih rezultata je 5 cm kod cementnih estriha i 4 cm kod suhomontažnih izvedbi.

Konkretno rješenje uvjetuju koncept prostora ili raspoloživa visina. Kod novogradnji najčešće se projektiraju klasični cementni estrihi koji nemaju posebna ograničenja i gdje bez poteškoća ugrađujemo cijevi za podno grijanje. Suhi estrih aktualan je ponajprije kod obnova ili pomoćnih prostora.

POD NA TLU ILI IZNAD NEGRIJANOG PODRUMA

Za toplinsku izolaciju podnih konstrukcija potrebna je bitno veća debljina izolacije nego što je to bilo spomenuto u prethodnom odlomku na temu zvuka. Knauf Insulation podne izolacijske ploče ispod estriha mogu se ugrađivati i do debljine od 20 cm, ali pritom moramo biti oprezni kod odabira odgovarajućih izolacijskih ploča, kao i kod izvedbe estriha.


Izvedba izolacije poda kod podnog grijanja


Izolacija poda na tlu

Ukupna debljina na taj se način može jako povećati i zato se u slučajevima poda iznad podruma radije odlučujemo za dodatnu toplinsku izolaciju na stropu u podrumu, a ispod estriha izvedemo jednaku izolaciju kao i u etažama. To je ekonomičnija i jednako učinkovita zaštita.

Na tlu moramo uporabiti veće debljine izolacije ispod estriha (ukoliko objekt nije planiran u pasivnom standardu i izolacija je već ugrađena ispod podne ploče) i za tu namjenu se koriste podne ploče veće čvrstoće, oznake Knauf Insulation TPT.

Prečesto se nameće pogrešno mišljenje da je najbolje rješenje ispod estriha ugraditi što tvrđi polistiren, što nije istina, kao što nije ni istina da je to bolje u slučaju izlijevanja vode.

Moramo znati da tvrdi i zatvoreni materijali praktički ne prigušuju zvuk i jako otežavaju eventualno isušivanje propuhivanjem. Naravno da su neizostavni u industrijskim podovima i podovima u halama.

Izolacijski materijal kojeg ugrađujemo u podove ispod različitih vrsta estriha i obloga vidimo samo u fazi ugradnje. Njihov učinak osjećamo tijekom cijelog životnog vijeka objekta. Zato nije svejedno kako i s kakvim materijalima su podovi izolirani.

Ako govorimo o izolaciji, ona mora imati dobre izolacijske karakteristike. To nje samo toplinska izolacija, jer smo utvrdili da je često na prvom mjestu sposobnost zvučne izolacije. Kamena vuna je klasa za sebe na području zvučne izolacije s dugoročnim učinkom.

KNAUF INSULATION PROIZVODI za izolaciju podnih konstrukcija

Ukoliko trebate tehničko savjetovanje kako izolirati podove, pišite nam na kakoizolirati@knaufinsulation.com

Prospekt – Izolacija podova

Škola izoliranja

1. Zašto izolirati
2. Sigurnosni aspekti izolacijskih materijala
3. ECOSE® technology: Pika? – ne, više ne pika!
4. Izolacija fasade
5. Izolacija kosih krovova i potkrovlja
6. Toplinska i zvučna zolacija podova
7. Izolacija pregradnih zidova
8. Izolacija stropa u podrumu
9. Izolacija fasada višestambenih zgrada
10. Niskoenergetski i pasivni objekti
11. SUPAFIL izolacija od mineralne vune za upuhivanje
12. Katalog proizvoda

KNAUF INSULATION d.o.o.
KNAUF INSULATION d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u preko 150 dućana u cijeloj Hrvatskoj te u BiH.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi