Zvučna zaštita prije svega

Kad govorimo o pregradnim zidovima, mislimo na zidove koji odvajaju prostore unutar jedne stambene jedinice ili između različitih stambenih, odnosno poslovnih jedinica. Temperaturne razlike u takvim slučajevima među prostorima su male ili ih uopće nema, ali s obzirom na namjenu, mogu postojati velike razlike u jačini zvuka koji nastaje u pojedinim prostorima.

Širenje zvuka i utjecaj na susjedne prostore u većini je slučajeva ometajući, može biti čak i štetan i zato kod pregradnih zidova ponajprije vrednujemo njihovu zvučnu izolaciju. Sposobnost što većeg prigušivanja jačine zvuka osim samog zida ovisi i o načinu ugradnje i izvedbe prolaza. Pravilna i kvalitetna izvedba je dakle kao i uvijek od ključnog značenja.

Prospekt – Izolacija pregradnih zidova

Suvremeni suhomontažni sustavi omogućavaju nam pregrađivanje praktički svih prostora, bez obzira na zahtjeve.

Naravno da se izvedbe mogu poprilično razlikovati:

  • poznajemo jednostavan pregradni zid obložen jednostrukom gipskartonskom pločom i
  • zahtjevnije zidove s višeslojnim oblogama.

Za zidove unutar stana obično je dostatna jednostavna izvedba, a na zid između stanova potrebno je postaviti dvostruku oblogu s obje strane. Razlika u zvučnoj izolaciji, pa i požarnoj otpornosti je velika. U svim slučajevima potrebno je naglasiti odabir kvalitetnog, za ovu svrhu namijenjenog izolacijskog sloja u međuprostoru suhomontažnog zida.

Najprimjereniji materijal za tu svrhu je mineralna vuna koja mora biti odgovarajuće gustoće da ne dolazi do slijeganja! Kamena vuna ovdje nije problematična, jer već najlakši proizvod, ploča Knauf Insulation TW, omogućava samonosivost do visine 3m. Kod staklene vune za tu svrhu imamo filc u roli oznake Knauf Insulation TI 140 W ili ploče Knauf Insulation Akustik. Svi ovi proizvodi su širine 625 mm, što se poklapa sa standardnim razmakom potkonstrukcije gipskartonskih ploča koje se najčešće koriste kod izrade pregradnih zidova.

Izolaciju uvijek polažemo tako da dobro prianja među postavljene profile potkonstrukcije. Pazimo na kontakte i zapunjenost svih međuprostora.

Kao što je već spomenuto, osiguravanje svojstva iz donje tablice kritično ovisi o izvedbi detalja, ostalih elemenata u zidu (električna instalacija i ostale instalacije, vrata, prolazi) i odabira kvalitetne izolacije. Svakako se valja pridržavati svih tehničkih uputa, precizne ugradnje i odabira kvalitetnih materijala.

Ništa nam ne koristi ušteda od nekoliko kuna ako nam se za godinu, dvije izolacija u zidu slegne i posljedično pogorša zvučna izolacija zida za 50% i više. Posebno kod zvuka vrijedi pravilo da i najmanja pogreška može bitno pogoršati izolacijski učinak.

IZOLACIJA VANJSKOG ZIDA S UNUTARNJE STRANE

Kod starih zgrada u pravilu nailazimo na neizolirane vanjske zidove kod kojih zahvati s vanjske strane nisu mogući.

U takvim slučajevima, kao i u slučajevima kad je unutarnje prostore potrebno brzo ugrijati (u relativno kratkom roku podići unutarnju temperaturu na željenu razinu), bez potrebe za pretjeranom akumulacijom topline (prostori kod kojih ne postoji potreba za dužim zadržavanjem unutarnje temperature po prestanku korištenja – vikendice, kina, kazališta, objekti za vjerska okupljanja…), izolacija vanjskih zidova s unutarnje strane je vrlo kvalitetno rješenje.

Jednako tako kod objekata koji se tretiraju kao spomenička baština i kod kojih nije moguće izvoditi zahvate na pročeljima bez da se ne naruši vizualni identitet građevine, toplinska izolacija s unutarnje strane osigurava značajno smanjenje potrebne energije za grijanje i hlađenje bez promjene vanjskog izgleda zgrade.

Kod izvedbe izolacije vanjskog zida s unutarnje strane prvo na zid pričvrstimo nosače gipskartonskih ploča između kojih postavljamo adekvatan izolacijski materijal. Slijedi postavljanje parne brane od polietilenske folije KNAUF INSULATION LDS 35 koja je OBAVEZNA kod ovakvih sustava. Kao toplinska, zvučna i protupožarna izolacija mogu poslužiti svi ranije spomenuti proizvodi od staklene vune KNAUF INSULATION TI 140 W, Akustik, TW ili DP-3

Za više zahtjeve u pogledu toplinske, zvučne i protupožarne zahtjeve koriste se proizvodi KNAUF INSULATION DP-5 i DP-7.

TABLICA 1 – glavne karakteristike izolacije i učinak u suhomontažnim pregradnim zidovima

Prospekt – Izolacija pregradnih zidova

Ukoliko trebate tehničko savjetovanje kako izolirati pregradne zidove, pišite nam na kakoizolirati@knaufinsulation.com

Škola izoliranja

1. Zašto izolirati
2. Sigurnosni aspekti izolacijskih materijala
3. ECOSE® technology: Pika? – ne, više ne pika!
4. Izolacija fasade
5. Izolacija kosih krovova i potkrovlja
6. Toplinska i zvučna zolacija podova
7. Izolacija pregradnih zidova
8. Izolacija stropa u podrumu
9. Izolacija fasada višestambenih zgrada
10. Niskoenergetski i pasivni objekti
11. SUPAFIL izolacija od mineralne vune za upuhivanje
12. Katalog proizvoda

KNAUF INSULATION d.o.o.
KNAUF INSULATION d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u preko 150 dućana u cijeloj Hrvatskoj te u BiH.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi