Krov, najvažniji dio ovojnice zgrade u smislu zaštite objekta od vanjskih utjecaja u kontinentalnoj je arhitekturi kod većine objekata postavljen koso, s drvenom konstrukcijom – govorimo o kosom krovu. Takozvane mansarde (prema francuskom arhitektu J. H. Mansartu) stambeni su prostori potkrovlju koji svojom raznolikošću mogu osigurati ugodno i željeno mjesto za boravak.

Boravak je ugodan samo u slučaju ako krov, odnosno krovnu konstrukciju pravilno, dostatno i kvalitetno izoliramo. Znači da ispravno sastavimo i ugradimo elemente koji nas odvajaju od neugodnosti iz okoline kao što su varijacije u temperaturi, hladnoća i vrućina. Stoga krovna konstrukcija mora sprječavati nastajanje kondenzacije – vode koja može uzrokovati trajnu štetu u konstrukciji.

Pravilan sustav krova

Osim krovnog pokrova koji na građevinsko-fizikalna svojstva krova nema utjecaja, za krovnu konstrukciju od bitnog su značenja osnovni slojevi, tipični za svaki pravilan sastav krova:

 • zračni kanal (osigurava prozračivanje konstrukcije)
 • sekundarni pokrov (dodatno sprječava prodor vode u konstrukciju)
 • IZOLACIJA (izolira toplinski, zvučno i požarno)
 • parna brana ili prepreka (regulira prelazak vodene pare)

Sloj koji primarno osigurava ugodu u prostoru i energetsku štedljivost objekta je izolacija.

Suvremeni i tehnološki dorađeni izolacijski materijali ne služe samo kao toplinska izolacija. U sebi udružuju cijeli niz svojstva, od tehničko-fizikalnih do praktičnih. Oni su negorivi, zvučno izoliraju, trajni su i dimenzijski postojani, nisu štetni za zdravlje, jednostavno se ugrađuju i naravno, ekonomski su prihvatljivi.
 

Odabir izolacije s argumentima

Trebamo odabrati izolaciju koja nam donosi dodanu vrijednost. Ako znamo da se trenutno na tržištu može kupiti izolacijski materijal bez fenolformaldehidnih veziva, uzmimo njega, jer to je za unutarnje prostore od iznimnog značenja.

Navedenu izolaciju predstavlja mineralna vuna Knauf Insulation ECOSE. Materijal smeđe boje s tehnologijom veziva na prirodnoj osnovi znatno doprinosi kvaliteti zraka u prostoru u odnosu na druge tradicionalne izolacijske materijale.

KOJE TIPOVE IZOLACIJE KORISTITI?

Za izolaciju između rogova koristimo izolacijski filc UNIFIT 032 ili UNIFIT 035. Kod ugradnje u uobičajene raspone između rogova nije ga potrebno dodatno fiksirati, samonosiv je i dodatno označen s linijama za jednostavnije rezanje. Tamo gdje imamo dovoljno prostora (između rogova, ispod rogova), možemo ugraditi i klasičan filc NatuRoll PLUS ili ploče NaturBoard FIT

U tablici su prikazane potrebne debljine za jednakovrijedan učinak prema različitim kriterijima:

A ŠTO JE S NEPROPUŠANJEM ZRAKA I VLAGOM?

Osim izolacije, u krovnu je konstrukciju potrebno pravilno ugraditi i sekundarni pokrov i ponajprije parnu zapreku ili kočnicu. Sekundarni pokrov u obliku paropropusne folije najčešće je domena krovopokrivača i njezina ugradnja može biti izvedena slobodno preko rogova, na drvenoj oplati ili na drugim nosivim izolacijama. Opcije bez folija za sada se nisu pokazale najboljima.

Vrlo je bitno je li krov opremljen daskama, odnosno ima li preko rogova neki drugi paronepropusni materijal. Ti materijali sprječavaju isušivanje krova poslije zimskog razdoblja i zato moramo biti pažljiviji prigodom ugradnje parne brane. U tim slučajevima nikada ne ugrađujemo parnu kočnicu nego uvijek parnu branu!

Kad iznad rogova u gornjem sustavu nemamo paronepropusnih materijala, preporučamo parnu kočnicu koja omogućava difuzijski bolje otvorenu konstrukciju. To znači da u konstrukciji praktično ne može doći do pojavljivanja vlage. To je vrlo bitno za dugi vijek trajanja i punu učinkovitost izolacijskih slojeva u konstrukciji. Kod izvedbe krova koji nisu propusni za zrak preporučamo rješenja s folijama i trakama Knauf Insulation HOMESEAL LDS.

Izolacija potkrovlja – praktični primjeri

STARINEUREĐEN KROV

Ako krov uopće nije uređen za boravak u potkrovlju i krećemo od početka – dakle staro potkrovlje mijenjamo u mansardu za boravak – susrećemo se sa situacijom sličnom kao i kod novogradnji.

Najčešća razlika je u tome da nemamo postojeći zračni kanal i sekundarni pokrov (foliju). Ako je pokrov dotrajao i na kraju vijeka trajanja, najbolje ga je zamijeniti i istovremeno iznad rogova ugraditi odgovarajući pokrov – foliju (LDS 0,04) te letve za prozračivanje. Na ilustracijama možete vidjeti takvu situaciju u dvije izvedbe.

Slika 1: prozračivani kosi krov – drveni krov s daskama

 1. Parna kočnica Knauf Insulation LDS 100 AluPlus
 2. Knauf Insulation filc za kose krovove UNIFIT 032 ili UNIFIT 035, NatuRoll PLUS (npr. 10-12 cm)
 3. Knauf Insulation filc za kose krovove Unifit 032 ili Unifit 035 (npr. 16 cm)
 4. Paropropusna i vodootporna folija Knauf Insulation LDS 0,04 FixPlus

Slika 2: prozračivani kosi krov – drveni krov bez daski

 1. Parna kočnica Knauf Insulation LDS 5 SILK
 2. Knauf Insulation filc za kose krovove Unifit 032 ili Unifit 035 (npr. 10-12 cm)
 3. Knauf Insulation filc za kose krovove Unifit 032 ili Unifit 035 (npr. 16 cm)
 4. Paropropusna i vodoodporna folija Knauf Insulation LDS 0,04 FixPlus

U slučaju da pokrov još neko vrijeme ne namjeravamo mijenjati, a zračni kanal i foliju ispod njega prilikom prvobitne gradnje nismo ugradili, moguća je simulacija sustava prozračivanja. Takva opcija uz preciznu izvedbu može biti sasvim korektna i funkcionalna, ali se može dogoditi da nam ispod ponestane prostora za dostatnu debljinu izolacije. U tom slučaju moramo obavezno odabrati bolji izolacijski materijal Knauf Insulation UNIFIT 032 ili UNIFIT 035.

Slika 3: kosi krov – sanacija s unutarnje strane

 1. Parna brana Knauf Insulation LDS 5 Silk
 2. Knauf Insulation filc za kose krovove Unifit 032 ili Unifit 035 (npr. 10-12 cm)
 3. Knauf Insulation filc za kose krovove Unifit 032 ili Unifit 035 (npr. 16 cm)
 4. Paropropusna i vodootporna folija Knauf Insulation LDS 0,04 FixPlus

STAROUREĐENO POTKROVLJE

Ako je krov već uređen i već ima ugrađenu toplinsku izolaciju s oblogom, nužno je najprije provjeriti kakvo je stanje postojećih materijala. Slijedi odluka s koje ćemo strane obaviti obnovu i o tome također ovisi s kakvim materijalima. Ako utvrdimo da su postojeći materijali loši ili oštećeni, tada je najbolje da obnovi pristupimo cjelovito i opet smo na prvom koraku, odnosno skicama 1 i 2.

Ako je unutarnja obloga dobra i stan ispod nje funkcionalan, a potrebno je zamijeniti pokrov, to je idealna prilika za doradu i poboljšanje izolacije krova. Na skici 4 možete vidjeti mogućnost dorade krova s gornje strane. To je idealno rješenje bez zahvata u prostor i može predstavljati nadstandardno toplinsko-izolacijsko rješenje krova. Sustav TERMOTOP toplinski je iznimno stabilan, izolacijski i kao i svi drugi sustavi sa staklenom i kamenom vunom Knauf Insulation, potpuno negoriv.

Slika 4: kosi krov – sanacija s vanjske strane (Termotop)

 1. Parna kočnica Knauf Insulation LDS 5 Silk
 2. Knauf Insulation filc za kose krovove Unifit 032 ili Unifit 035 (npr. 14-16 cm)
 3. TERMOTOP (npr. 8-10 cm)
 4. Paropropusna i vodootporna folija Knauf Insulation LDS 0,04 FixPlus

JEDNOSTAVNA SANACIJA KROVA S VANJSKE STRANE

Zamjena krovnog pokrova nakon isteka roka trajanja materijala neizostavan je sanacijski zahvat. Pojavljuje se opasnost zamakanja ili čak i otpadanja krovnog pokrova. Upitna je konstrukcija krova koja u pravilu nije u skladu s novim tehničkim rješenjima. Zračnog kanala i sekundarnog pokrova nema, letve za krovni pokrov su u lošem stanju. Ako je potkrovlje uređeno, između greda je minimalna debljina izolacijskog sloja. Stanje toplinske izolacije je loše, parne brane nema ili nije u funkciji.
 
Zvuči kritično, ali opisano stanje je realnost većine slučajeva neobnovljenih krovnih konstrukcija starijih objekata. Većinu individualnog stambenog fonda u Hrvatskoj izgradili smo između 60-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Građevni materijali tada još nisu omogućavali tzv. brtveće-prozračivane, toplinsko-izolacijske krovne konstrukcije.
 
S ovog stajališta, stariji krovni sastavi su neodgovarajući i neučinkoviti.
 

Sanacija – sastav slojeva

Prednost sanacije s vanjske strane je činjenica da nije potrebno rušiti postojeće unutarnje obloge. S upotrebom odgovarajućih materijala sve potrebne slojeve možemo ugraditi s vanjske strane u okviru sanacije pokrova. Rješenja su relativno jednostavna. Sanacija zahtijeva cjelovitu obnovu i zamjenu svih materijala u građevno-fizikalno funkciji. Potrebu za zahvatima u statiku i nosivost krova mora procijeniti stručnjak.
 
Neovisno o tome, savjetujemo sljedeće zahvate na konstrukciji – ako gledamo od unutrašnjosti prema van:
 • zamjenu, odnosno ugradnju parne brane ili kočnice,
 • ugradnju odgovarajuće debljine toplinske i požarne izolacije,
 • sekundarni pokrov, odn. paropropusnu foliju,
 • letve za kanal za prozračivanje,
 • letve za pokrov i
 • novi pokrov.

Koraci izvedbe

1. Najbolja opcija je zamjena svih postojećih slojeva jer jedino tako možemo korektno izvesti prvi i vrlo bitan sloj, parnu kočnicu (Knauf Insulation HOMESEAL LDS 5), zabrtvljenu ljepljivom trakom Solifit.

2. Izolaciju između rogova nadomjestimo učinkovitom mineralnom vunom (Knauf Insulation UNIFIT 032 ili UNIFIT 035). Ovim slojem toplinski i požarno rješavamo osnovnu izolacijsku funkciju krova.
 
 
3. Toplinsku izolaciju između rogova nadogradimo tvrdom izolacijom od kamene vune – pločama TERMOTOP. Kamena vuna visoke čvrstoće sa svim toplinskim i protupožarnim izolacijskim svojstvima pruža odličnu dodatnu zaštitu. Ploče postavimo neposredno preko rogova i time izbjegnemo toplinske mostove i krovu osiguramo visoku izolacijsku funkciju. Paropropusne izolacijske ploče TERMOTOP u sastavu krovne konstrukcije osiguravaju optimalan građevno-fizikalni sastav. U tom slučaju praktički nije moguće da u konstrukcijama dolazi do problema vlaženja. Istovremeno u slučaju većeg oštećenja ili izvanrednog događaja osiguravamo maksimalnu brzinu sušenja eventualne vlage.
 
 
Svi predstavljeni proizvodi dio su zrakonepropusnog izolacijskog sustava Knauf Insulation za lagane kose krovove i uz pravilnu ugradnju predstavljaju toplinsku, požarnu i zvučnu zaštitu zajedno s obveznim zrakonepropusnim i parodifuzijskim svojstvima.
 
TERMOTOP u aktualnim debljinama 6, 8, 10 i 12 cm za preporučenu zajedničku vrijednost toplinske izolacije kombiniramo s osnovnim izolacijskim filcem UNIFIT 035 debljine 14 cm ili 16 cm. U donjoj tablici prikazane su preporučene kombinacije.
 
 

TERMOTOP onemogućuje širenje požara kako s vanjske, tako i s unutarnje strane. Požarna klasifikacija A1 i talište iznad 1000°C osiguravaju zaštitu konstrukcije čak i kod razvijenog požara. Zajedno s negorivom izolacijom između rogova i negorive obloge dolje, krov je požarno siguran. Statička čvrstoća krova i minimalan razvoj dimnih plinova osiguravaju mogućnost evakuacije i malu ekološku štetu. Bitan sloj sastava je i paropropusna folija (sekundarni pokrov) položena preko ploča TERMOTOP (Knauf Insulation HOMESEAL LDS 0.04 FixPlus). Ova kvalitetna folija ima visoku čvrstoću na kidanje, visoku paropropusnost, vodonepropusnost i integriranu traku za lijepljenje preklopa folije.

Izolacija nestambenog potkrovlja

Puno je potkrovlja koja su namijenjena sama sebi i služe kao servisni ili skladišni prostori. U takvim je slučajevima grijanje potkrovlja besmisleno i zato se izolacija ne ugrađuje u krov nego u zadnju konstrukciju koja graniči s negrijanim prostorom. Izoliramo dakle zadnju ploču, odnosno stropnu konstrukciju prema potkrovlju, najčešće pod na potkrovlju.
 
Izvedba izolacije poda na potkrovlju vrijedi za jedan od najjednostavnijih i istovremeno najučinkovitijih izolacijskih zahvata na ovojnici zgrade. Bilo da se radi o novogradnji ili sanaciji, uvijek se susrećemo s jednostavnim i relativno velikim površinama preko kojih prelazi topline. Dostatna toplinska izolacija zato je ključna za veliku uštedu energije cijelog objekta. U praksi to znači približno 20 cm toplinske izolacije, ovisno o njezinoj učinkovitosti, odnosno toplinskoj izolaciji. Koji tip izolacije izabrati ovisi o izvedbi načina ugradnje. U osnovi poznajemo izvedbe izolacije poda na potkrovlju za korištenje (hodanje) i nekorištenje.
 
Najprije se trebamo upitati za što ćemo koristiti potkrovlje. Često su u prošlosti unatoč neupotrebljivosti potkrovlja ondje ugrađivali tzv. zaštitne betonske estrihe preko izolacijskih materijala. Izolacije je naravno bio osjetno premalo, a estrih nije služio ničemu. Dakle ako potkrovlje ne koristimo, izrada konstrukcije po kojoj se može hodati nema smisla. Vrlo smislena i nužna je u potkrovlju ugradnja negorivih izolacijskih materijala.
 
 

Mogućnosti izoliranja:

1. U potkrovlju koje se uopće ne koristi za hodanje jednostavno po podu položimo mekani izolacijski filc. U slučaju drvenog krova ispod izolacije položimo još i parnu kočnicu (HOMESEAL LDS 5). Napravili smo sve. Prikladan proizvod: mineralna vuna Knauf Insulation Naturoll PLUS, UNIFIT 035 ili Knauf Insulation NaturBoard FIT.
 
 
2. U praksi se najčešće susrećemo s kombinacijom – potkrovlje se ne koristi, ali tamo je dimnjak, prozor, a možda i kakva antena i zato dio tavana mora biti prohodan. Smisleno i vrlo ekonomično je u takvom slučaju prohodnim putom napraviti samo revizijski put, a drugdje samo položimo izolaciju. Dakle u stvarnosti kombiniramo opisane varijante 1 i 2 – dio za hodanje s čvrstim Knauf Insulation NaturBoard FORTE pločama od mineralne vune i slojem za hodanje, a nekorišteni (po kojemu se ne hoda) dio s mekanom vunom NatuRoll PLUS ili UNIFIT 035. U tom slučaju uvijek prethodno po cijeloj površini položimo parnu kočnicu HOMESEAL LDS 5.
 
 
3. Ako nam potkrovlje služi kao pomoćni prostor (skladište), moramo ga napraviti prikladnim za hodanje. Na pod najprije položimo parnu branu, nakon toga tvrde izolacijske ploče i preko njih suhomontažne ploče za hodanje. Najelegantnija je uporaba ploča od mineralne vune Knauf Insulation FORTE i npr. OSB ploča. Ispod izolacije položimo parnu branu HOMESEAL LDS 100 AluPlus.
 
 
Pogledajmo i preporučene debljine s obzirom na odabranu varijantu:
 
 
Na bilo koji način ćemo raditi na našem starom potkrovlju ili novogradnji, najprije moramo znati za što ćemo ga stvarno koristiti. Moramo paziti na pravilnu ugradnju odgovarajućih folija – parnih brana i parnih kočnica. Ako niste sigurni, nazovite nas. I ne zaboravite na kvalitetne izolacijske proizvode koji nisu samo toplinski, nego i zvučni i protupožarni izolatori.
 
Ukoliko trebate tehničko savjetovanje kako izolirati kosi krov i potkrovlje, pišite nam na: kakoizolirati@knaufinsulation.com

Škola izoliranja

1. Zašto izolirati
2. Sigurnosni aspekti izolacijskih materijala
3. ECOSE® technology: Prirodno je in! 
4. Izolacija fasade
5. Izolacija kosih krovova i potkrovlja
6. Toplinska i zvučna izolacija podova
7. Izolacija pregradnih zidova
8. Izolacija stropa u podrumu
9. Izolacija fasada višestambenih zgrada
10. Niskoenergetski i pasivni objekti
11. SUPAFIL izolacija od mineralne vune za upuhivanje

KNAUF INSULATION d.o.o.
KNAUF INSULATION d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u preko 150 dućana u cijeloj Hrvatskoj te u BiH.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi