Topli podovi i manje toplinskih gubitaka

Često zapostavljena tema na području izolacije kuća i zgrada je izolacija stropa u podrumu. Iako su uštede postignute izolacijom stropa manje nego ako primjerice izoliramo fasadu, ona je utoliko bolje ili čak najviše povezana s ugodnošću stanovanja u prostoru, pa većinu stropova u podrumima ima smisla dodatno toplinski izolirati.

Podrumi su obično negrijani prostori, često s hladnom garažom. Stropovi podruma koji su istovremeno podovi u prizemlju, najčešće nisu posebno izolirani, a s gornje strane imamo minimalnu debljinu toplinske izolacije. Podovi iznad takvog tipičnog podruma u zimskom razdoblju su hladni i vrlo neugodni za boravak.

Izvedba izolacije na stropu podruma unatoč relativno nezahtjevnom zahvatu zahtijeva nešto više spretnosti. Lijepljenje ili mehaničko pričvršćivanje na stropove možemo obaviti sami ili posao prepustiti majstorima.

Odabir izolacije i njezine debljine

Glede debljine, Tehnički propis propisuje najveću dopuštenu toplinsku provodljivost U<= 0,35W/m2K za podove prema negrijanom prostoru, odnosno U <=0,30W/ m2K za podove prema negrijanom prostoru s podnim grijanjem. Ako pretpostavimo 5 cm već ugrađene izolacije u podu s gornje strane (približno 0,60 W/m2k), znači da s donje strane na strop podruma moramo dodati još najmanje 8 cm izolacije. Ona treba biti učinkovita u toplinsko-izolacijskom smislu te negoriva – za stropove garaža to je i zakonski zahtjev!

Konstrukcijski zahtjevi su jednostavni. Strop treba biti prihvatljiv vizualno i po pitanju čvrstoće. Ovo obično ne predstavlja posebne zahtjeve, jer strop u garažama i podrumima ne planiramo s posebnim vizualnim namjenama, a za normalnu upotrebu također nam nije potrebna betonska čvrstoća. 

Izvedbena rješenja

Knauf Insulationu za ovu svrhu nudimo dvije mogućnosti. Obje su energetski učinkovite, negorive, pogodne što se tiče čvrstoće, estetski prihvatljive i ekonomične:

1. Ugradnja negorivih izolacijsko-dekorativnih lamela CLT C1 THERMAL 

Izolacijske lamele CLT C1 THERMAL proizvod je od kamene mineralne vune s okomito orjentiranim vlaknima, posebno obrađenim rubovima (zarezanim pod kutom od 45° zbog lakšeg spajanja i naglašene estetike) i dodatno nanešenim silikatnim premazom. Na strop ih lijepimo građevinskim ljepilom.

Stropna površina mora biti odgovarajuće pripremljena, čvrsta i čista. Možemo koristiti bilo koje građevinsko ljepilo za fasade, a lijepimo s nazubljenom lopaticom po cijeloj površini.

Lamela CLT C1 THERMAL posebno je pogodna zbog činjenice da nakon njenog postavljanja više nije potrebna nikakva dodatna obrada njene vidljive površine u podgledu, a svojom strukturom i izgledom doprinosi visokoj estetici izoliranog stropa garaže ili podruma.

2. Ugradnja negorivih izolacijskih lamela FKL 

Svi detalji ovog proizvoda slični su gore opisanom proizvodu CLT C1. Razlika je što lamele FKL nemaju zarezane rubove i silikatni premaz pa njihovo korištenje zahtjeva dodatnu obradu podgleda stropa (nanošenje ljepila i armirajuće mrežice te završnog sloja ili boje).

Podizanje temperature tla

Pogledajmo još analizu koliko takva izolacija doprinosi podizanju temperature poda. Uzmimo za primjer potpuno neizoliranu betonsku ploču s drvenom oblogom iznad negrijanog podruma u mjesecu siječnju. Dodatna izolacija debljine 10 cm ovoj ploči temperaturu na površini podiže s 10°C na 18°C!, a to je velik doprinos udobnosti, odnosno toplom osjećaju poda, ali i uštedi energije.

Građevinski-fizikalno ova je konstrukcija vrlo jednostavna i zapravo u tom smislu ne možemo napraviti grešku. Pogledajmo postignute toplinske provodljivosti za odabranu varijantu.

Tablica 1Toplinska provodljivost na već djelomice izoliranoj konstrukciji 

Grafikon 1. Razlika površinske temperature između neizoliranog i izoliranog poda iznad negrijanog prostora

Ukoliko trebate tehničko savjetovanje kako izolirati strop u podrumu, pišite nam na kakoizolirati@knaufinsulation.com

 

Škola izoliranja

1. Zašto izolirati
2. Sigurnosni aspekti izolacijskih materijala
3. ECOSE® technology: Prirodno je in! 
4. Izolacija fasade
5. Izolacija kosih krovova i potkrovlja
6. Toplinska i zvučna izolacija podova
7. Izolacija pregradnih zidova
8. Izolacija stropa u podrumu
9. Izolacija fasada višestambenih zgrada
10. Niskoenergetski i pasivni objekti
11. SUPAFIL izolacija od mineralne vune za upuhivanje

KNAUF INSULATION d.o.o.
KNAUF INSULATION d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u preko 150 dućana u cijeloj Hrvatskoj te u BiH.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi