Hrvatska raspolaže s velikim fondom višestambenih zgrada (35% od ukupnog broja zgrada) koje je gotovo sve potrebno energetski sanirati, pri čemu je izolacija fasade među prvim nužnim mjerama.

Problem energetske sanacije višestambenih zgrada postao je aktualan s praćenjem potrošnje energije u pojedinom stanu gdje se vlasnici stanova sve češće suočavaju s pitanjem kako smanjiti potrošnju energije te s pokretanjem subvencija Fonda za energetsku učinkovitost.

Uz zamjenu prozora koja je u nekim slučajevima već bila izvedena, potrebna je i izolacija fasade i krova. To je prvi zahvat kojeg moraju slijediti i ostale mjere za racionalno korištenje energije (npr. zamjena uređaja za grijanje i sl.).

VIDEO – Energetska obnova višestambenih zgrada

NA POTEZU SU UPRAVITELJI ZGRADA I STANARI

Upravitelji višestambenih zgrada trebali bi zajedno s vlasnicima stanova pristupiti sanacijskim mjerama. One bi se morale brižno planirati i dobro promisliti. Redovito održavanje koje obično osim izgleda nema drugih efekata, ponekad možemo s malom nadogradnjom promijeniti u investicijsko održavanje s mnogim konkretnim učincima.

Tako je smisleno već i onako dotrajalu fasadu prilikom sanacije odgovarajuće izolirati. Uštede koje postižemo s ovakvom mjerom mogu biti do 35% smanjenje potrošnje energije za grijanje. Naravno da je nužno da su mjere izvedene tehnički stručno i u skladu s propisanim zakonodavstvom. Samo u slučaju pridržavanja svih pravila struke može se očekivati predviđeni vijek trajanja i razdoblje povrata sredstava.

ODABIR IZOLACIJE

Kod odabira izolacijskog materijala za izolaciju fasade višestambene zgrade, osim ušteda za grijanje i hlađenje, trebamo znati kako iz požarno-sigurnosnih razloga zakonodavstvo obvezuje na korištenje negorivih izolacijskih materijala za sve zgrade od 11 m visine i više i to u cijelosti.

U praksi to znači da se svi objekti iznad 11 m moraju ,obući’ u požarno sigurnu izolaciju, jer na taj način ispunjavamo sve zahtjeve Pravilnika o zaštiti od požara. U tom je slučaju rješenje izolacija od kamene vune koja je visoko toplinski izolacijska, negoriva (razred A1) i istovremeno visoko paropropusna, što poboljšava uvjete stanovanja u objektu.

Izolacijske ploče od kamene vune Knauf Insulation FKD-S Thermal primjereno su rješenje koje istovremeno ispunjava zahtjeve zakonodavstva.

FINACIRANJE OBNOVA

Prema iskustvima stanari se najčešće odlučuju za kombinaciju sredstava iz pričuve te subvencija Fonda za energetsku učinkovitost. Ona su na raspolaganju svake godine i mogu predstavljati od 40 do čak 80% investicije. U nekim se slučajevima ovim sredstvima dodaju i kratkoročni bankovni kredit koje banke nude u obliku posebnih prilagođenih povoljnih kredita za energetsku obnovu.

PRIMJER SANACIJE

U nastavku ćemo pogledati analizu konkretnog slučaja energetske sanacije vanjskih zidova na obnovljenom višestambenom objektu:

  • potrošnja energije neizolirane jedinice u sezoni grijanja – 131 kWh/m2
  • potrošnja energije izolirane jedinice u sezoni grijanja – 88 kWh/m2.

Ušteda realizirana isključivo s izolacijom fasade je 33%

Primijenjeno tehničko rješenje: kontaktna tankoslojna fasada; izolacija od kamene vune Knauf Insulation FKD-S 12 cm.

Izolirana fasada zgrade (lijeva slika – IR snimka bitno smanjenih toplinskih gubitaka). Neizolirana fasada zgrade
(IR snimka vidljivih toplinskih gubitaka – svjetlije boje prikazuju povećan toplinski tok kroz konstrukciju)

Neizolirana fasada zgrade (desna slika – IR snimka vidljivih toplinskih gubitaka – svjetlije boje prikazuju povećan toplinski tok kroz konstrukciju)

Ukoliko trebate tehničko savjetovanje kako izolirati fasadu višestambene zgrade, pišite nam na kakoizolirati@knaufinsulation.com

VIDEO – Energetska obnova višestambenih zgrada

Škola izoliranja

1. Zašto izolirati
2. Sigurnosni aspekti izolacijskih materijala
3. ECOSE® technology: Pika? – ne, više ne pika!
4. Izolacija fasade
5. Izolacija kosih krovova i potkrovlja
6. Toplinska i zvučna zolacija podova
7. Izolacija pregradnih zidova
8. Izolacija stropa u podrumu
9. Izolacija fasada višestambenih zgrada
10. Niskoenergetski i pasivni objekti
11. SUPAFIL izolacija od mineralne vune za upuhivanje
12. Katalog proizvoda

KNAUF INSULATION d.o.o.
KNAUF INSULATION d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u preko 150 dućana u cijeloj Hrvatskoj te u BiH.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi