Još od prapovijesti i tadašnjih civilizacija postoji težnja za ograđivanjem ‘vlastitog’ komadića Zemljine površine. Kod svih društava koja ne žive nomadskim načinom života javlja se potreba utvrditi svoj posjed, zaštititi njegove stanovnike, sačuvati materijalna i nematerijalna dobra i jasno istaknuti vlasništvo nad objektom.

U prvom redu i kao najeksponiraniju liniju obrane čovjek vjekovima koristi ograde. One su napredovale od kamenih gromada složenih u zidine, preko žica, kultiviranih grmova, sumornih betonskih blokova do uobičajenih metalnih ograda. Osim posjedovne, poprimale su i poljoprivrednu, sigurnosnu, političku i drugu konotaciju.

Rastući trend u arhitektonskom smislu postaje estetska namjena ograda. To, dakako, i nije neka novost, osjećaj za lijepo u čovjeka također postoji već milenijima. No, promatrajući to u kontekstu razvoja materijala, tehnologija, znanosti, dominantnu ulogu preuzimaju novi oblici ograda.

U prvom redu, za potrebe ovog teksta, istaknut ćemo staklene ograde. Paralelno s razvojem tehnologija razvijala se i ljudska svijest, pa je čovjek postao vrlo otvoren prema svemu – želi biti dio zbivanja, želi se uključiti, želi se pokazati. Staklene ograde u skladu su s tim spoznajama. Bilo u eksterijeru, bilo u interijeru, ne ograničavaju, ne sputavaju, otvaraju vidike. Pritom potpuno zadržavaju svoju temeljnu sigurnosnu funkciju.

Staklene ograde vrlo su elegantno i moderno rješenje. Daju potpuno novi smisao građevini u koju se ugrađuju. S obzirom na primjenu kod stambenih i turističkih objekata, trgovačkih centara, bazena i bujajuću popularnost, pojavila se i potreba za različitim rješenjima pričvršćenja takvih ograda za konstrukciju.

U početku, radilo se o mehaničkim načinima pričvršćenja i kombinacijama staklo-metal. Takve varijante uvijek su vidljive i iako je metal, najčešće inox ili (eloksirani, plastificirani) aluminij različitih oblika, vrlo zahvalan materijal, on generalno može dovesti do pojave koncentriranog stresa i kompliciranog brtvljenja u donjoj zoni stakla.

Sljedeći iskorak bili su mortovi za fiksiranje stakala, no događale su se delaminacije PVB folije u staklu i pokazali su se vrlo kompliciranima za primjenu. Jasno je da se s vremenom krenulo u potragu za drugim, sigurnijim i jednostavnijim rješenjima.

Švicarski koncern SIKA dao je svoj doprinos ponudivši samonivelirajuću masu za zalijevanje staklenih ograda i stijena u bež boji. SikaForce®- 335 GG u kombinaciji s drugom komponentnom SikaForce®-010 tekuća je, dvokomponentna masa na osnovi poliuretanskih smola koja služi za zalijevanje staklenih ograda i stijena u metalne U-profile ili betonske procjepe.

Otvrdnjava na sobnoj temperaturi po cijelom presjeku, ne sadrži otapala i ima dovoljno dugo otvoreno vrijeme što olakšava ugradnju. Ne nagriza staklo i sprječava pucanje stakla jer osigurava ravnomjerni raspored naprezanja po cijeloj uronjenoj površini stakla za razliku od točkasto-koncentriranog naprezanja kod npr. mehaničkog pričvršćenja. Koristi se kod LSG-laminiranog sigurnosnog stakla ili HSG-termički obrađenog sigurnosnog stakla koja su uobičajene vrste stakla za ovu namjenu.

Pogodno je za primjenu u unutarnjim ili vanjskim prostorima, a ukoliko se koristi vani, spoj okolo stakla i iznad SikaForce-a, mora se dodatno zabrtviti dugotrajnim i UV postojanim silikonom Sikasil WS-605 S. Za sva dodatna pitanja i detalje ugradnje, kontaktirajte Sika Croatia d.o.o. Tehničku službu.

Autor: Andrija Tukša, mag.inf.aedif.

SIKA CROATIA d.o.o.
SIKA CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i dostava na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi