sl. 1 (1, 2). Formiranje otvora za vrata u punom zidu

Kad je izvršeno podupiranje pomoću elemenata opisanih u članku Naknadno probijanje otvora u konstruktivnim zidovima, kontrola svih veza oslonaca, stupova, greda, kosih greda i spregova, može se pristupiti uklanjanju dijelova zidanih ili betonskih konstrukcija radi ostvarivanja novih funkcionalnih cjelina ili veza među odvojenim prostorima.

Ako se u nosivom zidu probija otvor do raspona 1,20 m, za rasterećenje ne treba praviti posebne konstrukcije. Opterećenje će, zbog malog raspona, prenijeti serklaži i preostala zidna masa, sve dok novi nadvratnik iznad otvora ne bude ugrađen i sposoban da primi opterećenje.

Za otvor u zidu raspona do 2,5 m, gdje opterećenja nisu velika, moguće je postepeno izvršiti ugradnju nosača iznad budućeg otvora na taj način što se "štemanjem" zida u opeci izradi udubljenje do pola zidne debljine (1 i 2, sl. 1.).

U taj otvor ugrađuje se čelični nosač dimenzioniran statičkim proračunom. Nosač se postavlja na betonske "jastuke" na osloncima. Prostor u otvoru iznad nosača popunjava se vlažnim betonom i klinovima od kamena i dobro se nabije, tako da između čeličnog nosača i zida iznad njega postoji veza i nalijeganje cijelim rasponom.

Kada je beton na oslonačkim "jastucima" i nad čeličnim nosačem vezao, pristupa se "štemanju" druge polovine zida u visini već ugrađenog nosača – nadvratnika. Drugi čelični nosač se ugrađuje i zabetonira kao prethodni.


sl. 1. (3, 4) Formiranje otvora za vrata u punom zidu

Poslije toga može se pristupiti uklanjanju zidne mase radi probijanja otvora za vrata ili prolaz (3 i 4, sl. 1.). Ulogu nadvratnika nad budućim otvorom za prolaz može preuzeti naknadno izvedeni luk od opeke. Prostor u zidu se ostvaruje dubljenjem i probijanjem po cijeloj debljini do polovine raspona.

Tu se uzida polovina luka cementnim mortom. Kad se mort veže u spojnicima i oko luka, pristupa se probijanju za drugu polovinu luka, koja se izvodi kao i prva istim cementnim mortom.

Na kraju se postavi završni kamen. Po stvrdnjavanju morta u spojnicama i oko luka "štema" se i uklanja masa zida ispod luka. Ulogu nadvratnika mogu preuzeti i montažni armiranobetonski nosači koji se ugrađuju na isti način kao i čelični.

Prilikom izvođenja ovih radova treba poduzeti mjere zaštite radnika i slučajnih prolaznika. Da se pri rušenjima ne bi dizala prašina, dijelove konstrukcija i krhotine treba polijevati vodom.

Rušenja treba obaviti tako da bude što manje oštećenja materijala, kako bi se ponovo koristio za nove konstrukcije. Šut (kao neizbježni produkt rušenja) treba odmah uklanjati, a upotrebljiv materijal složiti na pristupačno mjesto.

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Adaptacija i sanacija stana, suterena, terase, potkrovlja", autora Stevana Krunića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (5)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi