Spremate li se na preuređenje stana ili gradnju kuće najbolje je da svoje zamisli oko tlocrta i samog uređenja najprije isprobate virtualno.

Postoji puno aplikacija i programa za planiranje tlocrta koje možete koristiti bez ikakvog troška. U ovom članku predstavit ćemo čak 10 besplatnih programa za crtanje tlocrta. U njima možete planirati prostor i izgled apartmana, cijele kuće, pojedinačnih soba, uredskih prostora, katove zgrade…

Programi omogućavaju šetnju kroz tlocrt, premještanje zidova, isprobavanje boja, slaganje namještaja i još razne druge mogućnosti. Uvjerite se sami!

Donosimo kratki pregled top 10 besplatnih programa za crtanje tlocrta!

1. Floorplanner

Neovisno o tome treba li vam izrada brzog i jednostavnog tlocrta ili vrlo detaljnog s 2D i 3D pregledom, Floorplanner ima alate koji će vam pomoći da ostvarite svoj cilj.

Program se sastoji od jednostavnog uređivača tlocrta koji radi bez problema u bilo kojem web pregledniku. Sa samo nekoliko klikova uspješno ćete složiti svoj tlocrt.

Idealan je za korištenje u građevinske i marketinške svrhe, preporučuje se dizajnerima interijera i agencijama za nekretnine.

Želite li još kvalitetnije slike i veći izbor tlocrta morat ćete uzeti verziju koja se plaća.

2. RoomSketcher

Crtanje tlocrta s ovim programom lako je bez obzira na to jeste li stručnjak ili se s time prvi puta susrećete. Planove možete crtati sami skroz od početka, a postoji i opcija da naručite gotove tlocrte.

U RoomSketcheru krećete s crtanjem zidova, zatim dodate prozore, vrata i stepenice, slijedi namještaj i svi potrebni detalji, mjerenje soba, odabir boja i slično. U ponudi se nalazi ogroman izbor proizvoda i materijala koje ubacujete u svoj tlocrt sasvim jednostavno – povlačenjem i spuštanjem u ispravan položaj.

Osim kreiranja tlocrta i ispisa visokokvalitetnog 2D i 3D nacrta možete čak stvoriti zadivljujuće 3D fotografije. Također, moguć je pregled dizajna kuće i projekata nekretnina u panoramskim pogledima od 360 stupnjeva.

RoomSketcher je savršen za profesionalnu i osobnu upotrebu. Nije vam potrebno određeno obrazovanje ili znanje za izradu tehničkog nacrta.

3. SmartDraw

Dizajn tlocrta nikada nije bio lakši! SmartDraw radi tako da započinjete s točno potrebnim predloškom poslovnog ili osobnog plana. Nudi više od 4.500 predložaka i više od 30 000 arhitektonskih simbola.

Primjeri tlocrta pružaju vam lakši početak rada. Jednostavno odaberete predložak koji je najsličniji vašem postojećem domu koji preuređujete ili vašoj viziji ako se tek spremate na gradnju od nule.

Zatim sami dodajete zidove, prozore i vrata. Iz ponuđenog izbornika birate namještaj i uređaje te ih stavljate na željeno mjesto na tlocrtu.

Primjeri tlocrta pružaju vam lakši početak rada. Jednostavno odaberete predložak koji je najsličniji vašem postojećem domu koji preuređujete ili vašoj viziji ako se tek spremate na gradnju od nule.

Prednost ovog programa su tisuće gotovih slika namještaja, kuhinjskih i kupaonskih uređaja, rasvjetnih tijela, ormara, uredskog namještaja, ali i sigurnosnih sustava, vodovoda, struje, pejzažnih elemenata… SmartDraw vam omogućava da savršeno složite sve elemente, postavite željene veličine i oblike ili linije.

Ako vam ovaj program treba iz poslovnih razloga prednost je u tome što na istom tlocrtu možete raditi zajedno sa svojim timom. Datoteke možete dijeliti putem aplikacija kao što su Dropbox, Google Drive, OneDrive…

SmartDraw je jedan on najučinkovitijih alata za izradu tlocrta. Namijenjen je početnicima, ali i arhitektima, inženjerima, agentima za nekretnine, voditeljima projekata.

Kada ste gotovi s tlocrtom možete ga isprintati, izvesti u PDF, podijeliti na mreži ili prenijeti u programe Microsoft Office® ili Google®.

4. SketchUp

Program za crtanje tlocrta SketchUp (3D skiciranje i 3D modeliranje) može se koristiti za dizajn interijera, arhitekturu, dizajn krajolika, građevine… Iako je besplatna, osnovna verzija ovog programa nudi sve bitne alate potrebne za brzo stvaranje 3D modela.

Pomoću SketchUpa svoje ideje možete najprije vizualizirati na papiru i zatim ih pretvoriti u prave projekte. Svoju skicu samo trebate skenirati, učitati je kao sliku i zatim je možete upotrijebiti kao podlogu za stvaranje modela.

Podržavanje različitih formata datoteka za uvoz i izvoz, brzo i efektno prikazivanje vaših zamisli kao 3D oblika, precizan unos koordinata, gledanje 3D modela na mobilnim uređajima – samo su neke od brojnih prednosti ovog programa.

5. Civil 3D

AutoDesk Civil 3D prvenstveno je namijenjen građevinskim tvrtkama, arhitektima i inženjerima, a najviše se koristi za kreiranje modela zgrada. Vrlo je učinkovit i za zamršene projekte vezane uz infrastrukturu, ceste, pruge, aerodrome…

Može se koristiti i za izradu tlocrta kuće, no želite li kreirati detaljne planove tada nije najbolje rješenje. Naprednije značajke mogu se dobiti u plaćenoj verziji.

6. Sweet Home 3D

Sweet Home 3D vrlo je popularan program za dizajn interijera stvoren da pomogne kreiranju plana kuće i učinkovitom rasporedu namještaja.

Omogućava jednostavno dodavanje prozora i vrata, olakšano je crtanje kosih, zaobljenih ili ravnih zidova, namještaj se može dodavati i preuređivati. Možete odrediti veličinu i debljinu zidova, boju i teksturu poda ili stropa.

7. AutoCAD Architecture

AutoCAD Architecture još je jedan softver koji je osmislio Autodesk. Radi se o rješenju koje je namijenjeno isključivo brzoj i jednostavnoj izradi arhitektonskog plana i izradi tlocrta.

S više od 8.000 objekata iz područja arhitekture, inženjerstva i građevine, AutoCAD Architecture omogućuje arhitektima i dizajnerima stvaranje nevjerojatnog dizajna bez puno muke.

Kada se koristi za izradu tlocrta, ovaj program donosi realistične, 3D tlocrte.

8. Roomle

Želite li stvoriti interaktivni dizajn tlocrta, ali ne želite potrošiti previše vremena? Rješenje je Roomle, inovativni 3D program prvenstveno osmišljen da pomogne dizajnerima u stvaranju prekrasnih prizora.

Najveća prednost programa je mogućnost virtualnog hodanja kroz tlocrt i dijeljenje dizajna s obitelji, poslovnim timom ili potencijalnim klijentima. Kroz lagano korištenje, ali i igru možete napraviti sve od jednostavnog proizvoda do složenih rješenja.

9. AutoCAD LT

AutoCAD LT pouzdan je dvodimenzionalni (2D) alat koji je izradio Autodesk. Arhitekti, dizajneri i inženjeri koriste ovaj program za razne vrste projekata.

Aplikacija sadrži jednostavno, intuitivno sučelje i paket naprednih alata za napomene, dizajn i uređivanje. To ga čini jednim od boljih alata za izradu detaljnih tehničkih crteža i dokumentacije.

Osim toga, AutoCAD LT se oslanja na inovativnu tehnologiju TrustedDWG radi olakšavanja pohrane i dijeljenja crteža. Najbolji dio je to što pomoću ovog programa možete stvarati, uređivati i pregledavati crteže na bilo kojem uređaju – webu, radnoj površini ili mobilnom uređaju.

10. PlanningWiz Floor Planner

PlanningWhiz Floor Planner je 2D/3D softver za planiranje tlocrta namijenjen dizajnerima interijera, agentima za prodaju nekretnina, trgovcima namještajem.

To je jednostavan alat za planiranje koji korisnicima omogućuje prenošenje koncepata tlocrta kupcima. Pruža točan i realan prikaz kuće, teretane, ureda, a idealan je i za dizajnere eksterijera jer se u njemu mogu kreirati savršeni rasporedi parkova, rekreacijskih sadržaja i igrališta.

Rješenje je dostupno u besplatnoj i plaćenoj verziji. Ograničeni besplatni plan omogućava vam stvaranje pet 2D/3D projekata i, ovisno o vrsti projekta možda ne možete ispisati ili čak izvoziti planove.

Iako alat ima skup laganih dizajnerskih alata, ipak stvara visokokvalitetne planove tlocrta i najbolji je za planiranje eksterijera.

Nadamo se da ste pomoću naše analize uspjeli dobiti potrebne podatke i pronašli program koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Više:
Program za crtanje kuća: Top 9 prijedloga!
Progam za crtanje dnevnog boravka ili sobe
Program za crtanje kuhinja
Program za crtanje tlocrta
Program za crtanje vrtova

Image
Ana Perković

Autor

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi