slika 1. Prazno krovište s punim vezovima i kuscima

Ako je zgrada takve vrste da može biti bez stropa i tavanskog prostora (suša, spremište, sjenik i sl.), onda se prazno krovište može izraditi tako da se puni vezovi, tj. par rogova s gredom u koju se upiru (veznom gredom), rasporede na međusobne razmake 3,20 do 4,00 m, a ostali se rogovi upiru u skraćene grede ili kusce, koji se učepljuju u grede mjenjačice, umetnute među vezne grede (sl. 1).

Svi su vezovi elemenata isti kao već opisani vezovi praznih krovova, a novi su vezovi kusaca s mjenjačicom i mjenjačice s veznim gredama. Takvi se vezovi izrađuju kao učepljenja skraćenim čepom.


slika 2. Detalji povezivanja kusaca i mjenjačica

Svaki kusac s mjenjačicom treba povezati još i pijavicom, a dužom pijavicom preko vezne grede treba povezati krajeve mjenjačica susjednih polja između greda (sl. 2).

Dimenzije presjeka elemenata neka su kao u krovištu opisanom pred ovim, a presjeci kusaca i mjenjačica neka su isti kao presjeci greda.

Više: Dvostrešni krovovi 

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi