slika 1. Opšav ili uvez dimnjaka na proboju krova

Na proboju dimnjaka kroz krovnu plohu izrađuje se limeni opšav od četiri posebno skrojene i višestruko savijane ploče.

Počima se na prednjoj (nižoj) strani dimnjaka prvom pločom, kojoj se gornji, kraći dio, visok oko 20 do 30 cm, a za 4 cm na svaku stranu duži od dimnjaka, priljubljuje uz njegov prednji zid. Donji se, za 25 cm na svaku stranu duži dio, s donjim rubom previjenim nadolje i natrag, prostire preko samog pokrova, oko 20 cm nadolje, mjereno od stijene dimnjaka.

Zatim se na podlogu pokrova iza dimnjaka polaže slično skrojena i savijena druga ploča, kojoj je gornji rub previjen nagore i natrag, a od dimnjaka odmaknut oko 20 cm. Ta ploča prelazi dužinu dimnjaka po 25 cm na svaku stranu. Kraći se dio iste ploče priljubljuje uz stražnji zid dimnjaka 20 do 30 cm visoko, a krajevi mu za 4 cm na svaku stranu prelaze dužinu dimnjaka.

U istom se smislu postavljaju treća i četvrta ploča uz uže strane dimnjaka. Dužina tih ploča za 2 cm na svaku stranu prelazi širinu dimnjaka. Preko tih stršećih krajeva previjaju se sva četiri stršeća kraja prve i druge ploče, a zatim se zajedno još jednom previju i priljube uz kraće strane dimnjaka.

Na trećoj i četvrtoj ploči mora se već u radionici izraditi stojeći prijevoj odmaknut od stijene dimnjaka 5 do 7 cm, a isto toliko je odmaknut od prijevoja vanjski brid rubnog prijevoja nagore i natrag.

Stojeći prijevoj i rubni prijevoj mora se u radionici izraditi također na produžecima prve i druge ploče. Gornji se rubovi treće i četvrte ploče podvlače pod donje rubove druge ploče, a donji im rubovi preklapaju gornje rubove prve ploče. Sve spomenute rubove treba zalemiti, a rubove opšava na podlogama pokrova učvrstiti pomoću limenih kvačica (sl. 1).

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi