Resursa je sve manje, a troškovi za energiju dostižu sve veće vrijednosti. Istovremeno raste i naša potreba za većim komforom i nitko više ne želi u kući ili na radnom mjestu ljeti biti izložen nesnosnim temperaturama.

Za hlađenje stambenih i poslovnih zgrada je potrebna sve veća količina energije. Uzrok za to leži u sve većem udjelu staklenih površina na fasadama. Zato je krajnje vrijeme da se istraže načini i mogućnosti kako zgrade svojim korisnicima i stanarima i bez glomazne i skupe klimatizacijske tehnike mogu ljeti osigurati trajni komfor.

Zahvaljujući termoizolacijskim mjerama, zgrade zimi emitiraju sve manje dragocjene topline grijanja u svoju okolinu – danas je to samo 10 % onoga, što je još početkom 1990-ih bilo standardno. Suprotno od gore navedenoga, Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa pet puta veći porast potrebe za energijom u svrhu rashlađivanja prostorija!

Otkada se klimatizacijski uređaji ubrajaju u serijsku opremu, isti su postali još omiljenijima u stambenoj gradnji Naime, ukoliko u svom automobilu možete održavati ugodnu temperaturu, zašto biste se onda navečer preznojavali u svojoj sobi na temperaturi od 30 °C? Zbog gore navedenoga, već od ožujka mobilni rashladni uređaji pune blagajne trgovina električnih proizvoda. Polazeći od 2 ili 3 kW po uređaju, možete sami sebi izračunati enormnu ukupnu potrošnju ovih uređaja, čim se isti istovremeno uključe.

Porast potrošnje električne energije, uvjetovan klimatizacijom, zadaje brige našoj Vladi, kao i Europskoj Uniji, jer ovaj porast znači visoki stupanj ovisnosti izvora opskrbe energijom o sirovoj nafti ili plinu. Ovu bi ovisnost trebalo svesti na minimum. Usporavanje razvoja klimatizacijskih uređaja počinje promicanjem takozvanih "pasivnih" tehnika rashlađivanja, kao što je to npr. zaštita od sunca, što je sasvim logično.

Opis: Kratkotrajna ili privremena zaštita od sunca smanjuje opterećenja uslijed hlađenja u uredima.

Od "rashlađivanja" do "održive udobnosti u ljetnim mjesecima"

Izvršna agencija za inteligentnu energiju (IEEA) Europske komisije pokrenula je prije dvije godine projekt pod nazivom Keep Cool. Cilj gore navedenoga projekta je postizanje trajne udobnosti u ljetnim mjesecima, uz pomoć pasivnih prikladnih mjera. Keep Cool ima za zadatak objaviti tehnike, koje jamče udobnost tijekom ljetnih mjeseci te koriste vrlo malo ili uopće ne koriste konvencionalnu
energiju.

Faktor učinka zaštite od sunca

Tijekom trajanja projekta Keep Cool, razvijeni su potpuno nove liste podataka proizvoda za sve tražene sustave zasjenjivanja. One pokazuju, koliko energije se pasivnim tehnikama, kao na primjer žaluzinama, roletama i tendama, može uštedjeti na području hlađenja, osvjetljenja i grijanja. Za česte multifunkcionalne sustave, koji nude zaštitu od sunca, zaštitu od zasljepljivanja, osvjetljenje pri dnevnom svijetlu, zaštitu od pogleda, kontakt s vanjskim svijetom i još mnogo toga, napravljeni su profili proizvoda koji projektantima i potrošačima predstavljaju pomoć pri odabiru odgovarajućih sustava.

Za standardne tipove zgrada (stambene zgrade, poslovni objekti) renomirani francuski institut Armin (Armines), ali i austrijska agencija za energiju, napravili su proračune simulacijom, koji pokazuju da tehnika zaštite od sunca predstavlja najefikasniju mjeru za osiguravanje komfora ljeti i istovremeno smanjenje potrebne količine energije za hlađenje – i to bolju nego energetski efikasni uređaji, štedljivo osvjetljenje, mehanička ventilacija i druge pasivne mogućnosti. Ovo posebice vrijedi za vanjski montiranu zaštitu od sunca, ali i za unutarnja sjenila.

Još bolje: Automatizirano

Motorizirana i automatizirana tehnika zaštite od sunca s jedne se strane ubraja u ekološku (zelenu) tehnologiju, budući da je jedna od nekolicine tehnika koje smanjuju ljetnu potrebu za energijom u svrhu rashlađivanja, usprkos velikim zahtjevima za udobnošću. S druge strane, ona pored fotonaponskih i solarnih sustava za grijanje predstavlja treći značajni stup u oblasti korištenja solarne energije.

U kontekstu projekta Keep Cool, prošle je godine tehnika zaštite od sunca razmatrana i od strane austrijske savezne Vlade u okviru konjunkture „termičke sanacije" te je promovirana, kako u stambenoj gradnji, tako i kod smanjenja potrebe za rashlađivanjem pogona.

Činjenica: Što bolje se zaštita od sunca integrira već u fazi projektiranja, utoliko niži će biti troškovi hlađenja u vrućim ljetnim danima – i to još uz veći komfor stanovanja!

Opis: Grafikon pokazuje utjecaj tehnike za zaštitu od sunca na potrebu za rashlađivanjem, ovisno o tipu zgrade. Zaštita od sunca je sa smanjenjem iskorištenosti klimatizacije od 45-75 %, najdjelotvornija prikladna mjera u stambenim i poslovnim zgradama!

HELLA TEHNIKA ZAŠTITA OD SUNCA d.o.o.
HELLA TEHNIKA ZAŠTITA OD SUNCA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostava i montaža na području cijele Hrvatske.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi