Bez obzira krećete li u djelomičnu ili potpunu renovaciju stambenog prostora potrebno je voditi računa da svi radovi budu izvedeni kvalitetno i po pravilima struke.

Veći građevinski radovi se obično rade na osnovu arhitektonskog projekta ili projekta interijera uz angažman statičara koji će sagledati konstrukciju te dati svoje mišljenje koji elementi se ne smiju uklanjati te koje je eventualno potrebno ojačati u skladu s projektom i željama investitora.

Pažljivo planiranje radova, briga o sigurnosti, dobri majstori i realno sagledavanje proračuna tek su neki od koraka na koje moramo obratiti pozornost kada odlučujemo krenuti u projekt renoviranja. Koje pogreške se najčešće događaju i kako preduhitriti probleme donosimo u nastavku teksta.

1. Pogreška – Zanemariti izradu projekta

Detaljno razrađen koncept, odnosno projekt „crno na bijelo“ presudan je kod renoviranja. Pri tome je nevažno radi li se o jednoj sobi ili čitavoj kući. Odvojite vrijeme za planiranje. Uzmite papir i olovku pa zapišite želje i potrebe. Pri tome ne žurite. Kako bi novi životni prostor bio ugodan za življenje neophodno je u ovoj fazi razmišljati o negativnim utjecajima vlage i načinima na koji se od nje zaštiti. Jedini i ispravni način je izvođenje hidroizolacije svih dijelova stana izloženih vodi i vlazi.

2. Pogreška – staviti renovaciju kupaonice u drugi plan

Renovacija i adaptacija kupaonice jedan je od najizazovnijih i najzahtjevnijih zahvata u stanu. Upravo zbog toga važno je da bude kvalitetno osmišljena te izvedena. Adaptacija kupaonica često uključuje izmjenu dotrajalih instalacija poput vodovodnih ili kanalizacijskih instalacija, grijanja, elektroinstalacija te se često mijenjaju i sanitarni uređaji i keramičke pločice. Uporabni prostor se prilagođava zahtjevima modernog života. Prije postavljanja keramičkih pločica potrebno je izvesti hidroizolaciju na podu i zidovima uz kade i tuš kade, u cilju sprječavanja prodora vode u konstrukciju te izazivanje štete prema susjedima ili susjednim prostorijama vlastitog stana.

3. Pogreška – Žuriti s kupovinom

Impulzivna kupnja često dovodi do toga da kasnije shvatimo kako smo gadno pogriješili jer smo kupili materijal loše kvalitete ili svjetiljku koja se stilski ne uklapa u interijer. Kad kupujete građevinske materijale vodite se onom poznatom „Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari!“ Skuplji građevinski materijal uglavnom je i bolji. Raspitajte se zašto je neki materijal skuplji od drugih, koje prednosti ima nad drugima. Ako si trenutačno ne možete priuštiti takvu investiciju, radije pričekajte. Dugoročno će vam se isplatiti ako baš nemate namjeru renovacije poduzimati svako malo.

Razmislite i o tzv. „zelenim materijalima“, ekološkima, onima koji su izrađeni na prirodnoj bazi. Hrvatska tvrtka DRACO je upravo, nedavno, iz svoje tvornice u Muću izbacila novu tekuću gumu, DRACO GARD 550 na bazi vode, iliti bez otapala. To je ekološka varijanta njihovog poznatog proizvoda DRACO GARD 500 koji se često koristi kao hidroizolacija terasa, balkona i ravnih krovova.

 

4. Pogreška – Posebnu pažnju obratite terasama i balkonima

Balkoni i terase, neprocjenjivi su dio svakog stambenog prostora. Netko ih koristi kao zelena oaze za uzgoj biljaka, cvijeća i začina, a netko za ispijanje jutarnje kave i druženja. Balkoni i terase izloženi su svim vremenskim utjecajima koji mogu štetno djelovati na samu terasu ili balkon, a time i na stambeni prostor u kojem živimo. Procesi koji se događaju na terasama uslijed djelovanja vanjskih utjecaja uzrokuju da se zagrijani beton prilikom vrućih ljetnih perioda rasteže dok se za hladnijih dana beton skuplja. Najviše štete uzrokuje voda koja prodire u betonsku konstrukciju balkona.

5. Pogreška – Nerealan rok izvedbe

Pokušajte realno procijeniti koliko će vam trebati vremena za izvedbu radova na renoviranju prostora. Kako radovi vrlo često trebaju biti završeni u jako kratkim rokovima, uvijek je poželjno imati materijale koji će omogućiti skraćivanje rokova do polaganja završnih obloga, a upravo vam DRACO to može osigurati. Njihov asortiman proizvoda za hidroizolaciju i sanaciju, i podova, pojačala je i nova linija mortova. Osnovna namjena morta je povezivanje zidnih elemenata i ostvarivanje čvrstoće zidova. DRACO mortovi čine niz optimalno odabranih proizvoda koji odgovaraju svim potrebama i zahtjevima. A kako bi radovi bili dobro izvedeni u rekordnom roku, u DRACO ponudi potražite i novu DRACO FLOOR 130 nivelir masu. Nivelir masa je masa za izravnanje podloge koja brzo očvršćava i služi za izradu samorazlivnih podnih obloga.

6. Pogreška – Nesklad između podova i zidova

Podovi, zidovi i stropovi su osnovni elementi interijera i njegove najveće površine. Upravo takvi služe kao temelj za izbor željenog stila i ostalih elemenata unutrašnjeg prostora. Ako obrade podova i zidova ne odgovaraju jedni drugima stilski, bojama ili teksturom, prostoru se narušava sklad i remeti harmonija. Danas su jako moderni epoxy podovi koji se jednostavno i brzo čiste a savršeno se uklapaju u industrijski stil.

7. Pogreška – Nezaštićeni prozori

Zimi vodena para prolazi kroz zidove i prozore objekta. Ako je temperatura zida ili prozora niža od temperature rosišta, dolazi do kondenzacije vodene pare što uzrokuje pojavu vlažnih mrlja u kutovima zidova te oko prozora, odnosno na pozicijama toplinskih mostova koji imaju manji otpor toplinskoj propustljivosti. Kondenzacija vodene pare može se riješiti ugradnjom toplinske izolacije na fasadu uz napomenu da završni sloj treba biti paropropustan ili ugradnjom nove stolarije s niskim koeficijentom prolaska topline.

Ako ste upravo krenuli u renovaciju stana, svakako savjetujemo da posjetite DRACO web stranice na kojima ćete pronaći sve potrebne informacije kako bi renovacija vašeg objekta protekla brzo i uspješno.

DRACO d.o.o.
DRACO d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Isporuka na području cijele Hrvatske. Djelujemo i u Srbiji i BiH preko partnera.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi