Montažne kuće postale su pravi hit na tržištu. Zašto je to tako te koje su prednosti ovakve vrste gradnje otkrijte u tekstu koji detaljno opisuje prve korake u stvaranju vaše kuće iz snova.

Prednosti montažne kuće

Jedna od osnovnih prednosti montažnih kuća, a samim time i razlog zašto se sve više obitelji odlučuje za ovu vrstu gradnje je definitivno ušteda dobivena kroz vrijeme korištenja.

U današnje vrijeme kada su troškovi, odnosno računi sve veći, korisnicima montažnih kuća to ne stvara probleme. Niskoenergetske montažne kuće troše do čak 5 puta manje energije za grijanje i hlađenje.

Kao prednost svakako se ističe brzina gradnje jer ako se odlučite za montažnu kuću, u nju možete useliti nakon samo 2 mjeseca od početka montaže.

Kompletno rješenje stambenog pitanja na jednom mjestu je jedno od najvećih prednost montažne gradnje. Nažalost, danas je na tržištu rada vrlo teško pronaći stručan tim ljudi i radnika, a uz Domusplus takvi rizici ne postoje.

Materijali

Materijali koje Domusplus koristi prilikom proizvodnje i gradnje su zdravi, prirodni i ekološki što znatno smanjuje onečišćenje okoliša te osigurava zdrav, kvalitetan i ugodan život u kući.

S obzirom na to da se u gradnji koriste isključivo suhi i zdravi materijali, eliminirana je mogućnost pojave vlage, mokrih i pljesnivih mrlja te je osigurana dugotrajna udobnost.

Materijali su također kategorizirani kao negorivi ili slabo gorivi. Naime, beton pod utjecajem visokih temperatura puca, čelik gubi stabilnost dok drvo stvara zaštitni sloj koji sprječava dovod kisika i gorenje drveta.

Također, drvo je kao građevinski materijal puno elastičnije od cigle i betona pa se zbog toga bolje ponaša i prilikom potresa.

Kataloška ili projektirana kuća

U prvom koraku potrebno je iznijeti svoje želje i ideje na informativnom sastanku. Investitor na raspolaganju ima katalog koji sadrži 41 kuću. Prilikom izrade kataloga, arhitekti Domusplusa posvetili su puno pažnje u izradi svakog pojedinog tlocrta, stoga puno investitora i pronađe svoj idealan budući životni prostor upravo iz tlocrta u katalogu.

U katalogu je također vidljiva cijena u koju je uračunat PDV i odnosi se na visoki roh bau. Cijene kataloških kuća su nešto niže zbog poznatih detalja u odnosu na individualne projekte.

Jedna od najprodavanijih kataloških kuća je Betula koju karakterizira optimalan tlocrt i kvadratura za prosječnu hrvatsku obitelj.


Montažna kuća Betula

S druge strane, Domusplus nudi mogućnost izrade jedinstvenog i individualnog rješenja. Izrada individualnog rješenja, odnosno projektiranja, naplaćuje se zasebno.

Cijena projektiranja definira se prema kvadraturi i katnosti kuće kao i prema zahtjevnosti samog projekta. Rok za izradu individualnog projekta je 3 do 4 tjedna no on može biti i veći ovisno o zahtjevima i željama investitora.

Projektiranjem investitor dobiva potpuno personalizirani životni prostor koji je maksimalno prilagođen životnom stilu i željama investitora.

Što je potrebno od dokumenata?

U prvom koraku potrebno je provjeriti mogućnost i uvjete gradnje na čestici. Za to su potrebni:

 • Kopija katastarskog plana – ne starija od 6 mjeseci
 • Vlasnički list (izvadak iz gruntovnice)- bitno je da vlasništvo do trenutka ishođenja Građevinske dozvole bude riješeno 1/1
 • Lokacijska informacija – dokument koji se podiže u Uredu za graditeljstvo (u općini) koji dokazuje da se parcela nalazi u građevinskoj zoni te daje podatak unutar kojeg je prostornog plana, a sve kako bi se moglo proučiti odgovara li kuća koju želite vašoj parceli.
 • Geodetski snimak terena – treba kao podloga za projektiranje kuće i ulazni je podatak za izradu ponude.

Domusplus ističe kako je najbitnije napraviti dobru i temeljitu pripremu proučavanjem navedenih dokumenata kako bi kasnije cijeli proces razrade projektne dokumentacije išao čim jednostavnije.

Nakon utvrđivanja mogućnosti gradnje kreće se u izradu ponude.

Izrada ponude i cijena montažne kuće

Inicijalna ponuda od strane Domusplusa dobiva se u roku 2 do 4 tjedna. Ponuda se odnosi na sustav visokog roh baua.

Ovakav stupanj izgrađenosti do najveće je mjere prilagođen potrebama današnjih investitora. S jedne strane osigurava maksimalnu kvalitetu gradnje i izvedbe radova, a s druge strane omogućava fleksibilnost investitora u odabiru i izvođenju završnih obrtničkih radova.

Visoki roh bau obuhvaća izvedbu građevine na gotovim i pripremljenim temeljima, gdje je objekt izvana potpuno završen, dok se unutrašnjost objekta dovodi do faze završnih obrtničkih radova.

Cijena kataloških kuća po m2 kreće se od 550 do 650 eura dok je cijena individualnih kuća nešto skuplja. Njihova cijena kreće se od 650 do 750 eura.

Prihvaćanjem ponude potpisuje se i predugovor te se plaća 50 % iznosa projektne dokumentacije kako bi se s istom moglo krenuti u izradu za dobivanje građevinske dozvole.

Cijena kuće koju potpisujete predugovorom nije konačna zbog brojnih promjena od strane investitora, stoga se konačna cijena definira nakon dobivene građevinske dozvole.

Visoki roh bau

Nivo izgrađenosti "visoki roh-bau" obuhvaća sljedeće radove:

 • Izrada kompletne projektne dokumentacije – ovjereno Idejno rješenje za ishođenje posebnih uvjeta i ovjereni Glavni projekt za ishođenje Građevinske dozvole (arhitektonski projekt, projekt konstrukcija, projekt vodovoda i odvodnje, projekt elektroinstalacija i projekt termotehničkih instalacija) prema važećem Zakonu o gradnji i svim pripadajućim Zakonima i Pravilnicima
 • Proizvodnja i montaža svih konstruktivnih elemenata građevine
 • Hidroizolacijska zaštita vertikalnih spojeva temelja i vanjskih zidova za dodatnu zaštitu od kapilarne vlage i ojačanu vodonepropusnost
 • Izrada podgleda stropa na drvenoj potkonstrukciji s toplinskom izolacijom od mineralne vune (d=30), parnom branom te oblogom od vatrootpornih gipsanih ploča
 • Izrada toplinske fasade od tvrde mineralne vune (d=15) sa završnim slojem dekorativne silikonske tankoslojne fasade granulacije 1,5 mm u boji po izboru investitora (u cijenu je uračunata skela)
 • Obrada strehe dekorativnim fasadnim slojem ili brodskim podom s dvostrukim premazom lazurnim lakom u boji po izboru investitora (prema ton karti)
 • Nabava i ugradnja sklopivih tavanskih ljestvi
 • Nabava i ugradnja drvenog lakiranog stubišta za kuće s potkrovljem i katnice
 • Izvedba kompletnih limarskih radova – nabava materijala, izrada i postava horizontalnih i vertikalnih žljebova, opšava dimnjak i krovnih proboja, uvala iz pocinčanog bojanog lima te postava snjegobrana
 • Nabava i ugradnja vanjskih i unutarnjih kamenih prozorskih klupica s postavljanjem hidroizolacijskih bitumenskih traka ispod klupica
 • Nabava i ugradnja jednokanalnog dimnjaka za kruta, tekuća i plinska goriva sukladno standardu EN 1457 kl.A1N1, priključnica pod 90 stupnjeva
 • Pokrivanje krovišta Bramac Glazuron crijepom u jednoj od 5 standardnih boja s daščanjem, dvostrukim letvanjem te postavljanjem krovne folije. Kod ravnih krovova pokrivanje geotekstilom, krovna folija s pripadajućim slivnicima, korito, postavljanje toplinske izolacije EPS u padu 1% prema slivnicima te postavljanje vertikalnog završetka hidroizolacije uz bočne zidove (u cijenu je uračunata skela)
 • Nabava i ugradnja vanjske PVC stolarije, obostrano u bijeloj boji s poluolivama također u bijeloj boji (boja opcija), bez roleta, komarnika i grilja (opcija). Stolarija je 6 komorna, otklopno – zaokretna, ostakljena troslojnim stalkom prema ISO 10077-1 normi
 • Grubi razvod elektroinstalacija s postavljanjem samogasivih PVC cijevi (bužira) i priključno – razvodnih kutija u zidove, opcionalno fini razvod elektroinstalacija s utičnicama i prekidačima
 • Kompletan podni i zidni razvod vodovoda i kanalizacije PVC cijevima unutar objekta
 • Transport svih konstruktivnih elemenata od proizvodnog pogona do gradilišta
 • Energetski certifikat

Klikom na sliku pogledajte letak u punoj veličini.

Autor: DOMUSplus d.o.o.

Vezani članci:
Montažna kuća: Vodič kroz potrebnu dokumentaciju i papirologiju
Montažna kuća: Plan gradnje i opcija ključ u ruke

Fotogalerija (10)

DOMUSPLUS d.o.o.
DOMUSPLUS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi