Kuća koju će ispuniti svakodnevica stanara sa svim njihovim emocijama udahnut će prostoru koji gradite život. Gotovo da će objekt u kojem će se ispisati generacijske životne priče i sam postati živim pa i za njega može vrijediti izreka naših starih – kapa glavu čuva.

Mi ćemo svoje zdravlje sačuvati između ostalog pravilnom odjećom, a vaša kuća dugo će poživjeti bez hitnih popravaka ako je na njoj kvalitetan krov. Suvremeni materijali i tehnike gradnje doista mogu garantirati dugotrajnost krova.

Detaljnim informacijama o tome kako produžiti životni vijek krova raspolaže dipl. ing. građ. Matej Petrlin, product manager u Wienerbergeru. „Ugradnjom originalne sistemske opreme, koja se sastoji od elemenata za prozračivanje pokrova, elemenata za zaštitu od snijega i izradom sekundarnog krova kao dodatne zaštite od prodora vode u prostorije unutar vašeg doma", reći će ukratko te potom istaknuti važnost korištenja sistemskih rješenja u izradi krovišta. „Kako biste osigurali maksimalnu moguću zaštitu vašeg doma, nužno je koristiti originalnu Tondach sistemsku opremu, budući da ona zajedno s Tondach crijepom čini sustav optimalnih rješenja za krovove u svim podnebljima."

Trajna rješenja za konstrukciju krova nose sa sobom sigurnost i kvalitetu te u smislu estetike pružaju razne odabire skladne s različitim arhitektonskim stilovima i kompatibilna sa svim Tondach crjepovima.


Zaštita od snijega

Tondachov promišljeni pristup krovištu kroz sistemska rješenja obuhvaća sve segmente izrade i zaštite u vidu rješenja za prozračivanje pokrova, rješenja za zaštitu od snijega, rješenja za prodore kroz krov, rješenja za zaštitu krovne konstrukcije od močenja, rješenja za izradu sekundarnog krova, rješenja za zaštitu od vjetra te sustava za hodanje po krovu (u svrhu naknadnog održavanja krova ili opreme na krovu). Svako od ovih rješenja realizira se na najbolji način uz originalnu Tondach opremu koja bitno produljuje vijek trajanja i sigurnost samog krova, a samim time i sigurnost ukućana koji borave u objektu.

Jedna od ključnih stavki pri gradnji krovišta osiguranje je kvalitetnog ventiliranja koje sprječava propadanje drvene podkonstrukcije crijepa i konstrukcije krova, pospješuje sušenje pokrova poslije obilnih padalina i topljenja snijega, za što Tondach ima odlična rješenja. „Nužno je osigurati ulaz zraka na strehi krova ugradnjom Tondach češlja i Tondach mrežice za ptice, kao i izlaz zraka ispod sljemena i u neposrednoj blizini sljemena ugradnjom Tondach sljemeno-grebene trake te odzračnih crjepova. Sprječavanje zadržavanja vlage u području krovne konstrukcije sprječava prerano propadanje krovne konstrukcije, kao posljedicu gljivica i plijesni", ističe Petrlin.

Krovna konstrukcija postaje otpornija na izrazito nepovoljne vremenske uvjete ako se osim korištenja standardnih vijaka za pričvršćivanje pokrova ugrade i kopče protiv nevremena. „Kopča protiv nevremena djeluje poput opruge, pričvršćuje crijep za drvenu podkonstrukciju prilikom djelovanja vjetra, a istovremeno, budući da je riječ o fleksibilnoj vezi, sprječava pucanje crijepa", pojašnjava Wienerbergerov stručnjak.


Kopče za crijep – zaštita od vjetra

Na ventilaciju treba misliti i prilikom postavljanja sljemenjaka. „Korištenje morta opravdano je jedino u slučaju restauracije objekata koji su dio kulturne baštine i koji su u svom izvornom obliku imali ovakav oblik ugradnje sljemenjaka", naglašava Petrlin te ističe prednost ugradnje sljemenjaka pomoću kopči uz postavljanje Tondach sljemeno-grebene trake.

Fiksiranjem sljemenjak na sljemenu ili grebenu, bez zatvaranja izlaza zraka koji suši drvenu građu i sam pokrov, pridonosi boljoj ventilaciji, a na kućama u područjima s jačim udarima vjetra sljemenjake je moguće dodatno osigurati i ugrađivanjem zvonastih vijaka.

Priču o ventilaciji krova kvalitetno se može zaokružiti samo nakon što se dotaknemo još jedne bitne stavke, odnosno rješenja. Krovna folija ima jednu od ključnih uloga jer osim što njezinim pravim odabirom osiguravamo propusnost pare van prostora, ona može utjecati i na nagib krova bitan utoliko što veća razlika visina između ulaznih i izlaznih otvora za zrak znači i bolju ventilaciju.

Puno je parametara koji čine razliku između krovnih folija među kojima Petrlin posebno ističe sd vrijednost. „Što je ona niža, to folija više diše, tj. paropropusnija je."

Osim nje, ističe i toplinsku postojanost folije, budući da se tijekom sunčanih dana u prostoru podkonstrukcije pokrova razvijaju temperature i do 100 °C, pa se one jeftinije i nekvalitetnije folije raspadaju i gube svoju funkciju.


Drvena podkonstrukcija i krovna folija

Jako je bitan i način ugradnje folije. Ukoliko je folija postavljena bez lijepljenja, na spojevima je postavljen bazični sekundarni krov. Ovisno o modelu crijepa, ovakvim postavljanjem folije minimalni nagib krova moguće je umanjiti do 5°.

Ukoliko se ugrađuje premium folija, kao što je to Tondach FOL Mono DT ili Tondach FOL Mono Premium, čiji se spojevi folija lijepe ili vare, moguće je umanjiti nagib i za dodatnih 3°.

Ugradnja svih spomenutih rješenja jednostavna je i brza pomoću tehničke podrške oko pravila ispravne ugradnje. Stoga se s povjerenjem obratite stručnjacima za Tondach proizvode uz koje će vaša kuća doživjeti lijepe godine bez nepotrebnih saniranja.

WIENERBERGER d.o.o.
WIENERBERGER d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u cijeloj Hrvatskoj.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi