slika 1. Krovište s podrožnicama na trostrukim stojećim stolicama bez kosnika

Takvo krovište odgovara rasponima do 15,00 m, ako su unutar raspona tri nosive konstrukcije tako raspoređene da pravilno preuzimaju terete koje prenose stupovi ispod gornje i dviju srednjih podrožnica. Osim toga, moraju se donji krajevi rogova upirati u vezne i stropne grede ili u kusce, kao što se upiru rogovi praznih krovišta i krovišta s pajantama.

Srednje se podrožnice i stupovi ispod njih raspoređuju na mjesta prve četvrtine raspona, računajući s vanjskih strana, a gornja podrožnica i stupovi ispod nje na sredini raspona. Na istim mjestima moraju odozdo biti poduprte vezne grede, obično jačim drvenim stupovima.

Na mjestima podupiranja treba veznu gredu pojačati odozdo kraćom gredom istog presjeka kao što je presjek vezne grede i s njom ju spojiti sa četiri svornjaka. U tu skraćenu gredu treba učepiti ruke stupova ispod vezne grede.

Gornju podrožnicu treba u punim vezovima pothvatiti parom kliješta, koja uz to povezuju stup s oba roga (sl. 1). Svi detalji ove razmjerno velike krovne konstrukcije već su obrazloženi i predočeni u prijašnjim primjerima. Krovovi se s takvim konstrukcijama primjenjuju na utilitarne zgrade, npr. skladišta, sjenike, suše i sl.

Više: Dvostrešni krovovi

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi