slika 1. Normalno krovište s podrožnicama na dvostrukim stojećim stolicama s kosnikom

Ova je vrsta konstrukcije najčešća na zgradama spomenutih raspona i nosivih konstrukcija u tim rasponima, pa se naziva normalna dvostruka stojeća stolica. Vezne se grede raspoređuju uz zabatne zidove, a između njih na međusobnim razmacima oko 4,00 m.

Konstrukcije na veznoj gredi zajedno s njom tvore pun vez krovišta. Mjesta za stupove, odnosno za srednje podrožnice, određuju se tako da dužina rogova od donje do srednje podrožnice ne prelazi 4,50 m, a od srednje podrožnice do sljemena 2,50 m.


slika 2. Završeci krovišta uza zabatne zidove

U tlocrtnom rasporedu mjesta podrožnica, odnosno stupova ispod srednjih podrožnica, određuju se na krajevima i približno na trećinama raspona krova (sl. 1). Puni vezovi uza zabatne zidove izrađuju se kao i ostali puni vezovi, ali samo s jednim elementom kliješta i ruku, osim ako se mjesto punog veza ne predvidi za toliko odmaknuto od zabatnog zida da se može pravilno smjestiti i drugi element kliješta i ruku (sl. 2).

Krovna streha dvostrešnih krovova na podrožnicama može se izraditi s istaknutim i vidljivim, na različite načine obrađeni ili obloženim krajevima rogova, a mogu se izraditi povrh potkrovnog vijenca, pa se odozdo ne vide ni streha ni njezin žlijeb (sl. 3).


slika 3. Krovna streha povrh potkrovnog vijenca

Važni su vezovi elemenata punog veza kod srednje podrožnice. Ona naliježe u plitke (2 cm) zasjeke kliješta, a s liješta se sa stupom povezuju plitkim preklapanjem s križnim grebenom. S rogom se kliješta povezuju ili samo pomoću svornjaka, ili plitkim preklapanjem »na pola lastinog repa«.

U oba slučaja treba jednim svornjakom pritegnuti vez kliješta sa stupom, a drugim svornjakom njihov vez s rogom (sl. 4).

Za normalne raspone 7,00 do 12,00 m za opisanu vrstu krovišta prihladne su vezne grede 14 × 20 do 16 × 22 cm, donje (podzidane) podrožnice 12 × 10 i 14 × 12 cm, srednje podrožnice 14 × 20 i 16 × 22 cm, stupovi 14 × 14 i 14 × 16 cm, kosnici 14 × 14 do 14 × 16 cm, ruke 10 × 12 cm, rogovi 10 × 14 cm i kliješta 2 • 6 × 16 ili 2 • 8 × 16 cm.

Ove su dimenzije informativne, a stvarno potrebne dimenzije u konkretnim slučajevima treba dokazati statičkim računom.


slika 4. Detalji vezova elemenata u čvoru kod srednje podrožnice

Više: Dvostrešni krovovi

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi