slika 1. Krovište s pajantama na trostrukoj stojećoj stolici

Na rasponima od 12,00 m, s pravilno produženim stropnim gredama preko dva srednja zida, raspoređuje se jedna podvlaka po sredini raspona i po jedna blizu krajeva donje pajante.

Te su tri podvlake svaka na svom nizu stupova razmaknutih po približno 4,00 m. Stupovi su donjim krajem učepljenjeni u stropne grede, a gornjim u podvlake, koje se kod svakog stupa razupiru parom ruku.

Na podvlake se oslanjaju gornje pajante, a između njih se mogu rasporediti i grede za stropove potkrovnih prostorija. Budući da je taj sistem predviđen za strme krovove potrebni su razmjerno dugi rogovi, za koje nije dovoljno samo jedno razupiranje spomenutim donjim pajantama, pa se mora preostala dužina rogova razuprijeti i gornjim pajantama.

Ruke ispod podvlaka dobro ukrućuju u uzdužnom smjeru donju etažu krovišta ispod donje pajante, a etaže između donje i gornje, te između gornje pajante i sljemena, treba ukrutiti vjetrenjačama (sl. 1).

Više: Dvostrešni krovovi

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi