slika 1. Krovište s pajantama na jednostrukoj stojećoj stolici

Na rasponima do 10,00 m, ako je približno u sredini tog raspona nosiva konstrukcija (srednji glavni zid), mogu se normalno rasporediti stropne grede manjih dužina tako, da se povrh ili uz ležište na sredini raspona pravilno produže odgovarajućim vezom produženja.

Na krajeve tako sastavljenih greda mogu se učepiti donji krajevi rogova i pribiti prirošci, a na sredinu svake pete ili šeste grede (razmaci 3,50 do 4,50 m, najbolje 5 × 0,80 = 4,00 m) mogu se učepiti donji krajevi stupova koji se gornjim krajem i parom ruku učepljuju u posebnu uzdužnu gredu podvlaku.

Na tu se podvlaku svojim sredinama oslanjaju pajante svakog para rogova. Ruke ispod podvlaka smanjuju slobodni raspon između stupova, a osim toga ukrućuju cijelo krovište u uzdužnom smjeru, pa nisu potrebne vjetrenjače (sl. 1).

Više: Dvostrešni krovovi

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi