slika 1. Kosa stolica bez nadzitka, koja prenosi teret na vanjske zidove

Takve konstrukcije dolaze u obzir kod strmih jednostrešnih krovova raspona do 8,00 m, a unutar toga raspona nema srednjeg zida na kojem bi ležao srednji dio vezne grede. Kosi stup koji je gornjim krajem učepljen u podrožnicu, učepljuje se donjim krajem u veznu gredu 20—30 cm odmaknuto od učepljenog stupa, na kojem je gornja podrožnica.

Taj se kosi stup na vanjskoj svojoj strani podupire kosnikom koji je doljnjim krajem učepljen u vanjski kraj vezne grede, odmaknuto 20 do 30 cm od plitkih zasjeka za nalijeganje donje podrožnice.

Tako vezna greda ostaje opterećena samo pri svojim krajevima, odnosno blizu jednog i drugog ležišta. Dobro je gornji dio kosnika pojačati kladicom da se nagnuta strana podrožnice priljubi na gornju čeonu plohu kladice (sl. 1).

Ta vrsta konstrukcije još je prikladnija za strmije jednostrešne krovove s nadzitkom. Jedan je način da se kosnik stavlja na vanjsku stranu kosog stupa koji je učepljen u veznu gredu na njezinom nutarnjem kraju. Donja se podrožnica sa svojim stupom povezuje parom kliješta, a drugim se krajem kliješta povezuje kosnik (sl. 2).


slika 2. Kosa stolica s nadzitkom, koja prenosi teret na vanjske zidove, a donja joj kliješta hvataju kosnik

Drugi je način da se kosi stup svojim donjim krajem učepi u veznu gredu na njezinom vanjskom kraju onako, kako je učepljen kosnik prethodno opisanim načinom, a kosnik se svojim donjim krajem učepljuje u veznu gredu na njezinom nutarnjem kraju.

Raspored i ostali elementi isti su kao u već opisanim sistemima (sl. 3). Kose se stolice mogu kombinirati na više načina.


slika 3. Kosa stolica s nadzitkom, koja prenosi teret na vanjske zidove, a donja joj kliješta hvataju kosi stup

Ako npr. u nekom tavanskom prostoru treba urediti prostorije s vratima u poprečnim pregradnim zidovima, onda će se puni vezovi postaviti na mjesta pregradnih zidova, a projektirat će se takva konstrukcija punog veza u kojoj košnici ili kosni stupovi neće smetati vratima.

Na kliještima ispod srednjih podrožnica bit će ležišta stropnih greda tavanskih prostorija. Istim se kliještima mora dobro zahvatiti gornji kraj kosnika na koji pada teret srednje podrožnice, koja u takvom slučaju i ne mora biti neposredno povezana sa stupom (sl. 4).


slika 4. Primjer kose stolice u pregradi potkrovnih prostorija

Više: Jednostrešni krovovi

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi