slika 1. Kosa stolica bez nadzitka i bez kosnika

Često se jednostrešni krovovi rade na takvim zgradama u kojima srednji glavni zid dijeli zgradu na vanjski trakt većeg raspona (sobe), i na nutarnji trakt manjeg raspona (hodnik).

Takav srednji zid podupire veznu gredu, pa se povrh njezinog ležišta, odnosno ne dalje od 1 m izvan toga ležišta, učepljuje donji kraj kosog stupa, dok mu se gornji kraj učepljuje u srednju podrožnicu, gdje se s njom i rogom povezuje parom kliješta, a drugi se kraj kliješta povezuje sa stupom koji nosi podrožnicu ispod sljemena.

Ako je šiljasti kut koji zatvara kosi stup s veznom gredom veći od 60°, i ako donja podrožnica leži neposredno na veznim gredama, nije potreban kosnik na vanjskoj strani stupa (sl. 1).

Ako kosi stup s veznom gredom zatvara šiljasti kut manji od 60°, onda ga na vanjskoj strani treba poduprijeti kosnikom onako kako je opisano za kosnik stojećih stolica za krovišta kojima je nagib krovnih ploha preko 25° (sl. 2).


slika 2. Kosa stolica bez nadzitka, s kosnikom

Više: Jednostrešni krovovi

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi