slika 1. Jednostavna stojeća stolica za raspone do 4,00 m

Osim konstrukcija poput grednika na članak o grednicima, rade se za ravne krovove konstrukcije odvojene od stropnih konstrukcija višim ili nižim tavanskim ili potkrovnim prostorom. Te prostore, radi nepropusnosti pokrova, treba ventilirati.

Krovne se konstrukcije putem stupova samo mjestimično oslanjaju na stropne ili na posebne vezne grede neovisne o stropnim konstrukcijama. Porh stupova postavljaju se uzdužne grede podrožnice.

Međusobno povezane vezne grede, okomiti (stojeći) stupovi i podrožnice tvore konstruktivni sistem stojeće krovne stolice, na kojoj »sjede« grede za nošenje pokrova, nazvane rogovi ili roženice.

Na manjim rasponima (4 do 6 m) treba za nošenje rogova postaviti dvije podrožnice, jednu uz jedan, a drugu u zdrugi uzdužni glavni zid, a na tim su zidovima i ležišta stropnih greda. Svaku pođrožnicu treba iznad svake druge ili treće grede poduprijeti stupom učepljenim dolje u gredu, a gore u pođrožnicu.

Svaki stup treba u uzdužnom smjeru poduprijeti kosnicima učepljenim donjim krajem u susjedne grede, a gornjim u stup. Na podrožnice se postavljaju rogovi vezom nalijeganja s plitkim kosim zasjekom na svakoj ležišnoj plohi roga, a vez se učvršćuje čavlom (sl. 1).


slika 2. Stojeća stolica za raspone od 7,00 do 10,00 m

Na većim rasponima (do 10 m) rade se stojeće krovne stolice samo onda ako je barem približno u sredini tog raspona srednji glavni zid, koji može nositi stropne ili vezne grede. Tada se i povrh toga (srednjeg) zida stavlja niz stupova učepljenih u gredu i pođrožnicu jednako kao nizovi stupova s podrožnicama uz jedan i drugi glavni vanjski zid.

Umjesto kosnicima može se krovna konstrukcija ukrutiti rukama, tj. elementima od gredica učepljenim donjim krajem u stup, a gornjim u podrožnicu tako, da svaka ruka i sa stupom i sa podrožnicom zatvara kut od 45° (sl. 2).

Više: Jednostrešni krovovi

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi