slika. 1. Konzolna streha ili natkrovak

Ta se vrsta konstrukcija primjenjuje samo izuzetno, jer se svrha mnogo bolje postiže izradom armiranobetonskih konzolnih ploča i izradom natkrovaka s rešetkastim čeličnim konstrukcijama.

Takve se konstrukcije izrađuju obično iznad vanjskih ulaznih vrata ili iznad drugih uređaja koje treba zaštiti od zakišnjavanja. Drvena se konstrukcija natkrovka sastoji od dva ili više punih vezova, ovisno o potrebnoj dužini natkrovka.

U svakom su punom vezu gornja podrožnica, poduprta okomitim stupom i parom ruku, zatim donja podrožnica, poduprta kosim stupom (= kosnikom) učepljenim donjim krajem u okomiti stup, a gornjim u koso ležeču pođrožnicu, poduprtu parom ruku.

Okomiti stup uza zid može svojim donjim krajem ležati na manjem konzolnom istaku od drveta, betona ili naravnog kamena, koji je ugrađen u zid. Gornji kraj stupa mora biti dobro usidren u zid čeličnom sponom, a isto tako i nutarnji krajevi kliješta (sl. 1).

Više: Jednostrešni krovovi

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Knjiga se može nabaviti ovdje ili putem niže navedenih kontakata."

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi