slika 1. Dvostruka ili trapezna visulja

Dvostruke ili trapezne visulje razlikuju se od jednostrukih ili trokutnih time što umjesto jednog vertikalnog štapa na sredini raspona imaju dva štapa, po jedan na prvoj i drugoj trećina raspona.

Od jednog i drugog kraja donjeg horizontalnog štapa teku kosi štapovi do gornjih krajeva vertikalnih štapova, između kojih se na toj gornjoj strani dodaje još jedan horizontalni štap, pa je kontura štapova trapez ABCD.

U drvenoj konstrukciji dvostruke visulje donji je štap vezna greda (spona, zatega), vertikalni su štapovi stupovi, kosi košnici ili kose potpore, a gornji horizontalni štap je razupora.

Oba se štapa s veznom gredom spajaju pomoću čeličnih stremena tako, da stupovi ne pritišću gredu nego ona o njima visi, pa sav teret grede, zajedno s teretima kojima su opterećene podrožnice, prenosi se razuporom i kosnicima na ležište vezne grede (sl. 1).

Pri izradi dvostrukih visulja vrlo je važno da su tesarski vezovi pojedinih elemenata pravilno izrađeni, i to: kosnik s veznom gredom vezom kosokutnog sudaranja s kosim zasjekom i čepom, te kosnik sa stupom i stup s razuporom, uz bezuvjetno ispunjenje uvjeta da se središnjice kosnika i razupore sijeku sa središnjicom stupa u jednoj točki.

Više: Jednostrešni krovovi

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi