Međimurje ima izvjesnu protestansku tradiciju. Naime, u 15. i u 16. stoljeću, točnije od 1560. do 1660. godine, u Čakovcu, Štrigovi, Sv. Martinu na Muri, Murskom Središću, Selnici, Podturnu, Mihovljanu, Nedelišću, Maloj Subotici, Belici, Prelogu, Sv. Jurju u Trnju, Kotoribi, Sv. Mariji na Muri, Donjem Vidovcu i Legradu nalazile su se protestantske crkve. Grofovi i hrvatski banovi Zrinski bili su naklonjeni Reformaciji i osnovali protestantsku tiskaru u Nedelišću.

Ova vjerska zajednica i danas djeluje na sjeveru Hrvatske i njeguje tradiciju svoje vjere.

U tu svrhu se i razvija vjerska i edukativna infrastruktura Pastoralnog centra u Čakovcu. Predstavnici Baptističke crkve obratili su se našem kolegi Miri Kukecu koji je odmah krenuo u akciju i ponudio predstavniku investitora naše kompletno rješenje za oborinsku odvodnju s kompletnom tehničkom podrškom. I nama i investitoru je uvijek u interesu da ponuđena rješenja budu optimalna za korištenje i jednostavna za održavanje.

Ovdje se nije radilo o jednostavnom zadatku prikupljanja vode s površine već i o pročišćavanju i retenciji te ispuštanju oborinske vode u tlo. Za odvodnju smo ponudili i naposljetku ugradili sustav kanalica RECYFIX PRO koji je potpuno izrađen od kompozitnih komponenata. Tijelo kanala je izrađeno iz visokokvalitetnog polipropilena, a rešetka od poliamida ojačanog staklenim vlaknima. Svjesni skepse pojedinih klijenata prema kompozitnim materijalima uvijek im volimo pojasniti razliku među kompozitima. To činimo na način da im direktno pokažemo naše kanale i poznate svjetske reference na kojima su oni ugrađeni počevši od Crvenog trga u Moskvi, stadiona Emirates u Londonu pa do hrvatskih ACI Marina na kojima su najduže ugrađeni.

Cilj nam je ukazati na prednosti naših kanala nakon čega klijenti vrlo jasno uvide da se ne radi o jeftinim plastičnim sustavima linijske odvodnje kakvi se mogu naći na tržištu i vrlo brzo se odluče na naše rješenje.

Prednosti kompozitnih kanala su mnoge. Počnimo od otpornosti na koroziju, smrzavanje, kemijske utjecaje, UV zrake pa sve do sigurnosti rešetki koje su predviđene za opterećenja do D400 što ih čini prikladnima za ugradnju i na prometnim područjima umjerenog intenziteta i vatrogasnim putevima kao i na vatrogasnim prilazima. Rešetke su hrapave i protuklizne povržine, pažljivo osmišljenog FIBRETEC ili GUGI mrežastog dizajna koji pruža maksimalnu sigurnost pješacima s obzirom da su prorezi i otvori sigurni za korisnike i osmišljeni tako da imaju izrazitu moć upojnosti. Kod uobičajenih rešetki se često zna dogoditi da voda, prilikom jačih oborina, samo pređe preko kanala i čini ga suvišnim. S našim rešetkama je taj problem vrlo elegantno riješen.

Sam izgled rešetke zadovoljava i najveće arhitektonske zahtjeve i jako se lijepo uklapa u okoliš i opločenja.

 

Prikupljena voda mora biti pročišćena prije ispuštanja u tlo. Za to je odabran naš AQUAFIX separator protoka 100 l/s s integriranim taložnikom. AQUAFIX betonski separatori izrađeni su od betona klase minimalno C40/50, razreda izloženosti XC4, XV3(H), XF4, XA3. S obzirom da je beton korišten u izradi separatora predviđen za ugradnju u vlažnim i kemijski vrlo agresivnim sredinama, isti nije potrebno zaštititi nikakvim dodatnim premazima kako je slučaj u materijalima znatno slabije kvalitete.

Naši separatori su ispitani prema svim standardima norme EN858 i za njih je izdana Izjava o svojstvima u skladu s Europskom uredbom 305/2011. te kao takvi zadovoljavaju kriterije ugradnje u za normom predviđenim uvjetima. Pojedini separatori na tržištu nemaju materijal koji zadovoljava gore navedene kriterije te ih je potrebno dodatno zaštititi određenim premaznim zaštitama. To ovdje nije slučaj.

Voda koja se izljeva iz separatora mora zadovoljiti uvjete norme EN858 da u litri vode ne smije biti više od 5 mg lake tekućine nakon čega se ona ulijeva u infiltracijsku građevinu. Odabrani su Hauratonovi tunelski perforirani elementi DRAINFIX TWIN koji se postavljaju na razmaku od 30 cm i zasipavaju kamenim materijalom putem kojeg se voda ispušta u tlo. Na taj način održavamo nivo podzemne vode, obnavljamo proces evapotranspiracije, sprječavamo eroziju tla i štedimo na izdvajanjima za komunalnu infrastrukturu.

Ovaj ekološki pristup rješenjima linijske odvodnje se ponegdje još uvijek smatra modernim i naprednim, ali uskoro će to biti standard ukoliko želimo sudjelovati u procesu smanjivanja utjecaja klimatskih promjena. Kojim god poslom da se bavimo, ekološki aspekt mora biti uključen u funkcioniranje i davanje rješenja koja će ostavljati što manji utjecaj na prirodne procese koji su nužni za funkcioniranje klimatskog sustava.

U vremenu kada se zbog ''razmaženih'' ljudskih potreba krče dragocjene šume, onečišćuje voda i prirodni tokovi, uništava plodno tlo i uzrokuje glad u manje bogatim sredinama koje su nam prisiljene prodavati svoje resurse, uvijek je vrlo inspirirajuće naići na investitora koji je zainteresiran za poslušati argumente koji idu i dalje od same nužne funkcionalnosti i koji u svoju odluku odluči uključiti i ekološki aspekt rješenja i utjecaj na okolinu koja seže dalje od njegovog posjeda.

HAURATON HRVATSKA d.o.o.
HAURATON HRVATSKA d.o.o.
Internet adresa

Dostava i montaža na području cijele Hrvatske. Djelujemo na području cijele Europe, Srbije, Slovenije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi