Za pojavu vlage u domu najčešći uzroci su loše izvedeni krovovi, pukotine u zidovima, nedovoljno sušenje nakon izgradnje, prodiranje vode zbog puknuća cijevi ili poplava. Povećana vlažnost može biti izazvana zbog nepravilnog grijanja i ventilacije, posebno u objektima s novom stolarijom koja dobro brtvi ili zbog kondenzacije vlage na nedovoljno grijanim zidovima u starim i loše izoliranim zgradama. Ako je zgrada kvalitetno izvedena, najčešći krivci su kuhanje, kupanje ili tuširanje i sušenje rublja u zatvorenom prostoru.

Vlaga se najčešće kondenzira na hladnijim dijelovima prostorija, primjerice, u kutovima, uz vanjske zidove i prozorska okna. Prvi znak prekomjerne vlage je kondenzacija na prozorima i osjećaj hladnoće. Vlaga može izazvati alergije, opadanje tapeta i ljuštenje boje sa zidova, loš miris i mrlje na odjeći. Pod uvjetom da je kuća ili stan kvalitetno izvedena, vlage se možemo riješiti redovitim prozračivanjem i pravilnim grijanjem te spriječiti stvaranje plijesni. Svaki prostor potrebno je prozračivati i tijekom hladnijeg dijela godine. Time će toplina, vlaga i iskorišteni zrak biti zamijenjeni hladnim, suhim i svježim vanjskim zrakom.

Tijekom prozračivanja od nekoliko minuta zidovi se neće ohladiti, a stručnjaci savjetuju da tih nekoliko minuta ventil radijatora bude zatvoren. Valja i znati kako hladnije prostorije treba držati zatvorenim jer bi se vlaga iz toplije prostorije mogla kondenzirati u vlagu u hladnijim prostorijama. Namještaj ili zavjese moraju biti odmaknute od zidova kako bi zrak mogao strujati iza njih. I radijator mora biti odmaknut od zida, tako se sprečava mogućnosti gubitka topline.

Vlage se danas, na sreću, možemo riješiti na više načina. Na tržištu postoji cijela paleta proizvoda koji će pomoći. Kondenzacije vodene pare na zidovima može se smanjiti premazivanjem termo unutarnjom bojom DRACO SHIELD 600 koja ima 10 puta manji koeficijent toplinske provodljivosti od betona.

Za prekide kapilarne vlage koriste se materijali koji svojim svojstvima zatvaraju i najsitnije pore u presjeku zida te sprečavaju prodor vlage i soli kroz zidove. Sanacije vlage premazima podrazumijeva skidanje svih slabo vezanih dijelova do nosive podloge te reprofilaciju svih neravnina reparaturnim mortom DRACO FIX 120 ili DRACO FIX 140. Na tako pripremljenu podlogu nanosi se polimercementni premaz DRACO LASTIC 120 uz prajmer DRACO PRIMO 100. Polimercementni premazi imaju izvrsnu otpornost na pozitivni i negativni tlak zbog čega nema mogućnosti odvajanje od podloge zbog djelovanja vode sa stražnje strane.

Osim podruma, stanovi često imaju probleme s vlagom na pozicijama uz balkone i loggie. Uzrok tome je najčešće u nekvalitetnoj ili kod starijih objekata nepostojećoj hidroizolaciji, lošoj obradi detalja hidroizolacije sokla i na slivnicima, te nedovoljnog nagiba. Stoga je, pravilna hidroizolacija tih površina, potrebna za dugi vijek cijelog objekta. Hidroizolacija terasa i balkona, kada se radi o novogradnji, može se izvesti hidroizolacijskim visokofleksibilnim polimercementnim premazom DRACO LASTIC 150 prije postave keramičkih pločica ili hidroizolacijskim poliuretanskim premazom DRACO GARD 500 koji u sustavu može biti ujedno i završni sloj. Na radnim reškama, spojevima horizontale i vertikale, spojevi sa stolarijom i sličnim detaljima potrebno je ugraditi ojačanje trakama iz DRACO BAND programa.

Stanovi na zadnjim katovima, kod starijih zgrada, najčešće imaju nižu cijenu od katova ispod, a sve zbog loših iskustava s prodorom vlage s krova. Dotrajala bitumenska hidroizolacija osim što propušta vlagu, zbog crne boje ljeti se zagrijava i preko 70°C što dodatno pridonosi visokim temperaturama u stanu ispod. Ugradnjom TPO krovne membrane DRACO PLAN 150, bez potrebe za skidanjem postojećih slojeva, na najbrži i najefikasniji način se može riješiti prodor vlage. Zbog energetski učinkovite bijele boje, krov se manje zagrijava, mjerenjima je dokazano da temperatura krova s TPO membranom bude i 40°C hladnija u odnosu na ”crni krov”.

Zbog točkastog pričvršćenja TPO membrana se može ugraditi direktno na sloj toplinske izolacije što doprinosi brzini sanacije i smanjenju ukupne visine slojeva koja je naročito bitna kada smo ograničeni malom visinom postojeće atike. Osim TPO membrane, krovovi, terase i balkoni mogu se hidroizolirati poliuretanskim premazom (tekućom gumom) DRACO GARD 500 koji u sustavu s kvarcnim pijeskom i prozirnim poliuretanskim premazom DRACO GARD 600 čini izuzetno trajnu, kvalitetnu i elastičnu hidroizolaciju s karakteristikama poda pogodnim za pješački promet i promet vozilima.

Mnogo je parametara koji se moraju uzeti u obzir za odabir adekvatnog materijala, bilo da se radi o sanaciji ili novogradnji. DRACO tim stručnjaka stoji Vam na raspolaganju za savjetovanje i izradu tehničkog rješenja zajedno s detaljima. DRACO već više od 20 godina osluškuje potrebe tržišta i nudi kvalitetna i trajna rješenja za sve hidroizolacijske probleme.

DRACO d.o.o.
DRACO d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Isporuka na području cijele Hrvatske. Djelujemo i u Srbiji i BiH preko partnera.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi