slika. 1. Tri primjera jednostrukih visulja ravnih krovova s nadzitcima

Prikladne su za jednostrešne krovove raspona 7,00 do 8,00 m, a imaju tavanski prostor koji je ispod srednje podrožnice visok 1,60 do 2,20 m. Raspored je veznih greda na razmacima 3,50 do 4,50 m (najbolje 4,00 m), a razmak je rogova 60 do 100 cm (najbolje 80 cm).

Donja, gornja i srednja podrožnica poduprte su stupovima i parovima ruku. Novo je vješanje vezne grede na stup koji se doduše učepljuje u veznu gredu, ali tako da su sudarne površine čepa i vezne grede međusobno razmaknute za 2 do 4 cm. Detaljnije se vješanje stremenima opisuje u odlomku o visuljama dvostrešnih krvova.!link na članak!

Poprečno ukrućenje punih vezova na manjim rasponima i opterećenjima povjerava se kosnicima. Inače se takvo ukrućenje postiže parom kliješta koje hvataju donju podrožnicu i njezin stup, a u horizontalnom produženju hvataju i srednji stup i stup koji je ispod gornje podrožnice.

Treći je način da se stup i donja pođrožnica poveže kosim parom kliješta na donji kraj kosnika, a isto tako stup i gornja pođrožnica na donji kraj drugog kosnika (sl. 1).

Više: Jednostrešni krovovi

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi