Izvedba toplinske izolacije fasade zapravo je ulaganje u budućnost. Dugoročno nam donosi velike koristi i zato takvu investiciju ne smijemo promatrati samo kao trošak. Primjerice, ako ulaganje u fasadu usporedimo s kupnjom novog automobila, možemo vidjeti značajnu razliku obzirom da vrijednost automobila u sljedećih deset-ak godina drastično pada, a osim toga tu su i neizbježni godišnji troškovi održavanja (osiguranje, servisi, popravci…). U slučaju izvedbe toplinsko izolacijskog fasadnog sustava, zadržava se ekonomska vrijednost građevine, sprječava se njeno propadanje, a posebnog održavanja u deset godina gotovo da nema. U slučaju prodaje nekretnine, fasada podiže njenu vrijednost, atraktivnost i pouzdanost.

Toplinskom izolacijom fasade osiguravamo odlične životne uvjete, smanjujemo mogućnost nastanka plijesni, ostvarujemo zdravu i ugodnu životnu okolinu te smanjujemo troškove grijanja. Ukoliko živimo u neizoliranom objektu, troškovi grijanja na godišnjem nivou mogu biti vrlo visoki. Koliko bismo uštedjeli izvedbom fasadnog toplinsko izolacijskog sustava i koji je rok povrata investicije?

Gledajući s ekonomske strane, optimalna debljina izolacije ovisi o vrsti energenta koji se koristi za grijanje. Što više plaćamo grijanje, to nam se više isplati ugraditi veće debljine izolacije. U slučaju upotrebe loživog ulja, ekonomski optimalna debljina bijelog fasadnog stiropora (uzimajući u obzir vijek trajanja fasade od 25 godina) jest 25 cm.

Pogledajmo koje bi bilo vrijeme povrata pri većoj debljini izolacije, ako smo prvotno željeli ugraditi samo 5 cm grafitnog stiropora. Razlika u cijeni izvedbe toplinske izolacije debljine 5 cm i toplinske izolacije 10 cm je samo u cijeni toplinske izolacije, dok cijena izvođenja radova, završnog sloja te ostalih komponenti i građevinske radne skele ostaju jednaki. U ovom primjeru, veća debljina izolacije znači nešto više od 10% povećanja ukupne investicije. U primjeru grijanja loživim uljem je ušteda pri upotrebi debljine grafitnog stiropora 10 cm u odnosu na debljinu 5 cm nešto više od 1,8 EUR/m2, pri upotrebi debljine 15 cm nešto više od 2,7 EUR/m2, a debljine 25 cm nešto više od 3,3 EUR/m2. Vrijeme povrata investicije pri većoj debljini grafitnog stiropora je prikazana u tablici u nastavku.

Rezultati pokazuju da se ugradnja većih debljina izolacije financijski vrlo brzo isplati i da je racionalno ugrađivati veću debljinu toplinske izolacije jer je razlika u vremenu povrata investicije u slučaju tanjeg ili debljeg stiropora relativno mala, a nakon tog razdoblja je ušteda u slučaju debljeg stiropora znatno veća. U budućnosti možemo očekivati rast cijena energenata. U proteklih dvadeset godina, cijena loživog ulja se svakih 10 godina povećavala za oko 100%, dok rast plaća u tom času nije bio toliki. Kretanje cijena ostalih energenata je u velikoj mjeri bilo u istim okvirima.

Pri planiranju toplinske ovojnice fasade nužno je sagledati stvari šire i omogućiti cjelovito rješenje u kombinaciji sa ostalim sustavima kako bi se osigurali kvalitetni i odgovarajući uvjeti stanovanja. Također moramo biti svjesni da će nam fasada služiti dugo vremena, npr. u razdoblju od sljedećih 25 godina i zato moramo odabrati komponente sustava tako da međudjeluju kao usklađena cjelina te da sustav posjeduje Europsku tehničku ocjenu (ETA), što je i jedan od uvjeta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za stjecanje subvencije.

Važne činjenice kod pojedinih komponenata, koje moramo znati:

Stiropor: za ugradnju na fasadne površine primjeren je samo fasadni stiropor (koji je primjereno skladišten), a ne obični građevinski stiropor koji nema dimenzijsku stabilnost.

Temeljna žbuka s armaturnom mrežicom: ljudi nisu dovoljno svjesni koliko je za trajnost sustava važan pravilan odabir kvalitetne temeljne žbuke koji prenosi sva mehanička naprezanja uzrokovana termičkim širenjima i stezanjima, udarcima predmeta itd., pa je taj sloj relativno tanak (3 do 6 mm). Ako se opet vratimo na primjer s automobilom; za cijenu dodatne opreme kao što je metalik boja na autu, u poduzeću JUB biste dobili fasadni sustav otporan na udarce tuče, Jubizol Strong, u kojem se upotrebljava certificirana, posebno formulirana mikroarmirana i vrlo elastična temeljna žbuka koja podnosi bez ikakvih oštećenja ili posljedica udarce ledene kugle promjera 5 cm pri brzini od 140 km/h.

Završna žbuka: najvažnija karakteristika završne žbuke je vodoodbojnost, budući da dobra vodoodbojna žbuka sprečava penetraciju oborinske vode u unutrašnjost fasadnog sustava i time osigurava nepromjenjivost toplinske izolativnosti i zaštitu od oštećenja koja bi pritom lako nastala.

JUB d.o.o.
JUB d.o.o.
Dostava na području cijele Hrvatske. Proizvodi su dostupni i na području BiH, Češke, Engleske, Italije, Makedonije, Mađarske, Njemačke, Rusije, Slovačke, Slovenije i Srbije.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi