U eri LEDenog doba koje vlada globalno i dalje je od neprocjenjive važnosti ova grana svjetlotehnike koja je manje poznata i u profesionalnim krugovima, da ne kažem, zapostavljena. Razlog tome je najčešće nedovoljno poznavanje tehnologije izvedbe i karakteristika svjetlovoda. Rezultat toga je neopravdano omalovažavanje jer navodno svjetlovod ne može producirati značajniju tehničku rasvjetu i pokriva samo potrebe za dekorativom, a tu se u projektiranju nema što proračunavati. No situacija je sasvim drugačija kad se poznaju osobine svjetlovoda. Točno je da se svjetlovodom ne može ekonomično osvjetliti uredski prostor. To znači da se može, ali je vrijednost takve instalacije višekratno skuplja od instalacije svih ostalih izvora svjetla. Stoga je osnovni princip za izbor svjetlovodne instalacije da se ne koristi tamo gdje se njezine prednosti ne mogu iskoristiti. A osnovne prednosti svjetlovodne rasvjete su:

1. iz jednog izvora svjetla sprovodi se isključivo svjetlosna komponenta elektromagnetskog spektra bez UV i IC komponente (muzejska i podvodna rasvjeta, medicinski uređaji)
2. na mjestu osvjetljavanja nema troškova održavanja jer nema aktivne komponente rasvjete
3. ovisno o vrsti i kvaliteti svjetlovoda minimalni su gubici svjetlosnog toka i promjene CCT i RA indeksa
4. na kraju svjetlovoda točkasti izvor svjetla promjera 0,5 do 10mm u snopu 60o
5. ovisno o vrsti primjenjenog svjetlovodnog projektora i načina aplikacije svjetlovoda mogući su animacijski svjetlosni efekti.


Podne aplikacije

Primjena svjetlovodne instalacije osim poznavanja tehnologije traži i dosta inventivnosti i poznavanja materijala, a rezultati mogu biti zapanjujući. U ovih 15 godina intenzivnijeg bavljenja primjenom svjetlovoda u svjetlotehnici možemo se pohvaliti nebrojenim realizacijama, koje su u mnogim slučajevima rješile nerješive probleme bilo da su bili dekorativnog ili tehničkog karaktera. Spomenuo bih samo neke:

  • Svjetlovodna rasvjeta izložbenih vitrina u muzejima – minijaturni izvori svjetla u hermetički zatvorenim vitrinama optimalno osvjetljavaju i čuvaju izloške od štetnih zračenja, ne smetaju pogledu i ne traže nikakvo održavanje (Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini, Muzej triljskog kraja u Trilju, Crkveni muzej u Trogiru, Muzej na Humcu –BiH, Muzej naronskih careva u Vidu.
  • Svjetlovodna rasvjeta fontana i bazena – podvodnim svjetlovodom prolazi samo svjetlo pa nema opasnosti od strujnog udara i nema nikakvog održavanja rasvjete pod vodom (fontana na Frankopanskom trgu u Osijeku, bazenska rasvjeta hotela Prezident u Dubrovniku i hotela Miramare u Poreču)
  • Svjetlovodna instalacija „zvjezdanog neba" – dematerijalizirani minijaturni točkasti izvori svjetla „posuti" nasumce po stropu od gipskartonskih ploča daju najvjerniji prikaz zvjezdanog neba (preko 1000m2 izvedene instalacije u privatnim i javnim prostorima širom Hrvatske i susjednih zemalja)
  • Animacijske svjetlovodne instalacije – svjetlovodi napojeni svjetlovodnim projektorima koji su kontrolirani DMX protokolom daju neslućene mogućnosti koje su neizvedive na drugačiji način (hrvatski paviljon na EXPO2008 u Zaragozi – stropna viseća i podna instalacija u podnoj oblozi simuliraju morske valove kao osnovnu ideju izložbenog paviljona)


Zidne aplikacije

I da zaključim, šteta je ne koristiti svjetlovodnu rasvjetu za potrebe opremanja zbog nepoznavanja tehnologije ili neopravdanih predrasuda u vezi s izvođenjem ili rezultatima primjene. Stoga nam se s povjerenjem obratite i koristite naše dugogodišnje iskustvo u primjeni svjetlovoda u rasvjeti jer prednosti i pred LEDom su još uvijek značajne.

Za dodatne informacije, repromaterijal ili izvođenje cijele instalacije možete kontaktirati www.hal-croatia.com.

Pripremio: Zoran Košmerl dipl.inž.arh.

Fotogalerija (9)

HAL d.o.o.
HAL d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske. Djelujemo i na području Austrije, BiH, Crne Gore, Italije, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije i Srbije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi