Epoksidni i poliuretanski (skraćeno, PU) podovi su dvije najčešće vrste industrijskih podova na bazi smola. Česta pitanja su koja je razlika među njima i u kojem slučaju biramo jedan, a u kojem drugi sustav?

Epoksidni sustavi su popularniji i imaju širu primjenu zbog svojih odličnih mehaničkih svojstava i jednostavnije aplikacije. Tvrđi su, trajniji i imaju puno veću kompresivnu čvrstoću u odnosu na poliuretane. Navedena svojstva ih čine odličnim izborom kod intenzivne upotrebe u proizvodnim pogonima, skladištima i logističkim centrima s teškim prometom viličara.

Poliuretanski podovi su obično mekši i elastičniji, što ih čini otpornijim na grebanje, a elastičnost im apsorbira dio udaraca. Ugodniji su na dodir i stoga dobar izbor za vrtiće, igraonice i slične prostore. Elastičnost PU podova ih čini najboljim izborom u hladnim komorama u kojima temperature mogu ići i do -30 stupnjeva Celziusa.

Odličan su izbor i za višeetažna parkirališta jer elastični sloj djeluje kao dodatna hidroizolacija i sloj za premoštenje mikropukotina. Epoksidi i poliuretani se ponašaju različito i kod izloženosti kemikalijama. Na primjer, PU podovi su otporni na kiseline i zbog toga su prvi izbor za prehrambenu industriju.

Dok je epoksidne premaze na bazi vode moguće izvesti po principu samsvoj-majstor uz jednostavan alat, dvokomponentne bezotapalne sustave bilo na bazi epoksida ili poliuretana je uvijek preporučljivo prepustiti profesionalcima koji su obučeni i posjeduju specijalni alati i opremu.

Priprema podloge je najkritičniji korak pri aplikaciji bilo kakvog premaza, a to vrijedi i za industrijske podove. Ako se ovaj korak ne odradi kako treba, neuspjeh je praktički zagarantiran, a naknadne skupe greške na podu očekivane. Kako se to ne bi dogodilo, obrate posebnu pažnju na pripremu podloge, jer dobra priprema osigurava kvalitetan i dugotrajan pod bez grešaka. Iako zahtijeva određeno vrijeme, iskusni izvođači industrijskih podova znaju da se ovaj zadatak ne smije preskočiti.

Savjesni izvođači si uzimaju vremena za pripremiti podlogu da izgleda kao ravan beton. Ovaj postupak osigurava i povećava čvrstoću prionjivosti nove podne obloge, uklanja nečistoće, postojeće premaze ili ljepila i nepravilnosti.

Klasični epoksidni i poliuretanski sustavi su bezotapalni sustavi. Sastoje se od dvije komponente, od kojih je jedna utvrđivač. S obzirom da se kemijska reakcija događa tek nakon miješanja obje komponente, ne sadrže otapala. Imaju visok udio krutih tvari te sav materijal ostaje na podu.

Koje je najbolje rješenje za vas?

Ovisno o vašim željama. Naši kupci žele ili popraviti svoju nekretninu ili podignuti njenu vrijednost, drugi žele postići sigurnu radnu okolinu za svoje zaposlenike. Neki traže atraktivan završni sloj u svom izložbenom salonu, a neki ekonomičnu opciju koja se lako održava. Izrada ili renoviranje poda u industrijskom pogonu ili skladištu jedinstvena je prilika za postizanje željenih funkcionalnih i estetskih karakteristika.

Dobro izveden industrijski pod diže vrijednost nekretnine, a loš je smanjuje. Koji god zahtjev imali, rješenje postoji. Ono što je izazov je odabir sustava industrijskog poda, bilo da se radi o epoksidnom ili poliuretanskom, koji nudi željene performanse i trajnost kroz godine eksploatacije, a uklapa se u predviđeni budžet. Za sve informacije javite se našim DRACO stručnjacima!

DRACO d.o.o.
DRACO d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Isporuka na području cijele Hrvatske. Djelujemo i u Srbiji i BiH preko partnera.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi