Luke su oduvijek imale ključnu ulogu u međunarodnom transportnom sustavu, ali od druge polovice 20. stoljeća njihova važnost sve više i više raste zbog globalizacije, razvoja svjetskog gospodarstva i širenja svjetske trgovine.

Novi terminal luke Leixões otvoren je 23. srpnja 2015., nalazi se u općini Matosinhos u blizini grada Porta, na sjeveru Portugala, a izgrađen je posebno za prihvat brodova za krstarenje. Osmišljena s ciljem ponovnog pokretanja i jačanja lokalnog turizma te razvoja urbanog karaktera lokacije, nova zgrada terminala smještena je na pristaništu dugačkom 340 m i uključuje pješački prilazni put za goste, djelatnike i javnost. Leixões je druga najvažnija portugalska luka u kontejnerskom prometu, a namijenjena joj je i vrlo važna uloga u novoj europskoj strategiji za trgovinu. Glavna zgrada obuhvaća površinu od 1500 m² i tri važne veze: novo pristanište za kruzere, novu nautičku rekreativnu luku za plovila i novi sustav cesta za pristup gradu.

Urbanistički plan obuhvaća javni prostor od oko pet hektara s otprilike 19 000 m² građevinskog područja, uključujući luku, produžetak pristaništa te zgradu na kraju gata. Zgrada je oblikovana u obliku spirale koja se izdiže iz razine mora u kontinuiranoj izmjeni glaziranih i neprozirnih površina kako bi se stvorila struktura na četiri nivoa. Zavinuti oblici nove zgrade privlače posjetitelje kroz neku vrstu centripetalne sile koja ih vodi prema velikoj središnjoj dvorani prožetoj svijetlom, uz osjećaj putovanja prema otvorenom moru.

U izgradnji novog terminala upotrijebljeno je više od 4000 tona čelika, 20 000 m³ betona, 6700 m² stakla i čak 900 000 pločica u šest različitih oblika. 2016. ovaj je projekt osvojio prestižnu AZ nagradu (u kategorijama međunarodne arhitekture i dizajna) u Torontu. Knjiga Terminal de Cruzeiros de Leixões, uređena od strane projektnog arhitekta Luis Pedra Silve objavljena je diljem svijeta u ožujku iste godine.

Prije svega, trebalo je pronaći rješenje za polaganje 900 000 keramičkih pločica u šest različitih oblika. Pri polaganju su se javile znatne poteškoće s obzirom na vrstu podloge i otežan pristup na vertikalnim površinama, a keramičari su u jednom danu mogli položiti samo 5 m² po osobi. Brojni slični izazovi doveli su do niza pitanja u upravljanju troškovima jer je nužno bilo ostati u granicama proračuna za izgradnju i održavanje.

Uglavnom su korištene heksagonalne pločice promjera 15 cm i različite debljine i oblika za popločenje vanjskih i unutarnjih zidova. Položene su bez upotrebe morta i smanjenom upotrebom ljepila (koje je imalo funkciju i mase za izravnavanje), a rezultat su trodimenzionalni i svijetlo-tamni efekti. Prianjanje različitih SikaCeram ljepila za keramiku na lijevani beton i pločice bilo je odlično, posebno zbog činjenice kako korištena ljepila nisu imala vertikalno klizanje.

KORPORATIVNI PROFIL

Sika je švicarska kompanija specijalizirana za tržište građevinske kemije, lider u razvoju i proizvodnji sustava za lijepljenje, brtvljenje, hidroizolaciju, ojačanja i zaštitu u građevinskom sektoru i automobilskoj industriji. Sika ima podružnice u 99 zemalja diljem svijeta, a proizvodnja se odvija u 190 tvornica. Više od 17 000 zaposlenika u 2016. godini ostvarilo je ukupnu prodaju od 5.75 mlrd CHF.

Fotogalerija (3)

SIKA-CROATIA d.o.o.
SIKA-CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i dostava na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi