Dolaskom proljeća ponovo se otvaraju teme izgradnje, čišćenja i održavanja bazena i bazenskog okoliša. Kako bi smo Vam olakšali snalaženje donosimo 6 osnovnih koraka na koje trebate obratiti pažnju ukoliko želite imati čistu, bistru i zdravu bazensku vodu. Učinkovito tretiranje vode za kupanje znači pametan izbor kemikalija i opreme, a to Vam odgovorno osigurava IVERO tim.

1. Usisavanje

Poput čišćenja doma i bazen je potrebno usisavati. Bez obzira na uređaje za pročišćavanje vode neke nečistoće ostaju na dnu i zidovima bazena i moguće ih je ukloniti samo pomoću vodenog usisavača. Bez obzira odlučite li se na ručno usisavanje ili čišćenje robotom ovaj korak treba prakticirati redovito, barem jednom tjedno. Automatski čistači ZODIAC osvojiti će Vas dizajnom i brojnim mogućnostima brzog i učinkovitog čišćenja.

2. Održavanje nivoa vode

Mnogo ljudi zanemaruje važnost održavanja optimalnog nivoa vode u bazenu. Ukoliko dozvolite da on oscilira poremetiti će se ravnoteža kemikalija u vodi koje služe za osiguravanje kvalitete tj. uvjeta za zdravu bazensku vodu.

3. Čišćenje filtera

Filteri su glavni „organ“ bazena za pročišćavanje vode. Kvaliteta filtera i njihovo održavanje ključni su za ispravan rad sustava koji osigurava sigurnost opuštanja i uživanja u kupanju. Učestalost čišćenja filtera ovisi o njegovoj vrsti i zaprljanju vode, no prije početka sezone nužno je obaviti generalku.

4. Uporaba kemikalija

Izbor kvalitetnih i provjerenih sredstava za tretiranje bazenske vode osnovni su preduvjet zdravstveno ispravne vode, vode koja kupaču neće uzrokovati kožne bolesti, respiratorne probleme i slično. Neovisno o tome je li bazen opremljen automatskim dozatorima kemikalija ili se to čini ručno, nužno je da se time bavi stručna osoba. Osobitu pažnju treba posvetiti kod bazena punjenih morskom vodom jer je tu kemijski balans teže održavati. Kontrola pH vrijednosti vode jedna je od glavnih predispozicija optimalnog korištenja kemikalija. IVERO proizvodi omogućavaju učinkovit tretman bazenske vode te čist i dezinficiran prostor oko bazena, a sukladnost s EU i HR zakonskim propisanima čini njihovu uporabu sigurnom te zadovoljstvo uživanja u kupanju potpunim.

5. Kontrola slobodnog klora u vodi

Kloriranje vode je još uvijek najučinkovitiji postupak dezinfekcije kojim se suzbijaju mikroorganizmi, ali i najosjetljiviji u smislu nužnosti strogog pridržavanja stručnih uputa za uporabu koje je propisao proizvođač sredstva na bazi klora. Klor se kao oksidant pojavljuje u različitim oblicima, i to kao: natrijevhipoklorit (tekućina), kalcijevhipoklorit (tablete ili granule) i tzv. organski klor (granule ili tablete). Bez obzira o kojem kloru se radi potrebno je pratiti razinu tzv. slobodnog klora. U svrhu čišćenja bazena provodi se hiperkloriranje vode i ono se od redovitog kloriranja razlikuje po postupku koji uključuje i potrebnu dozu sredstva za dezinfekciju. Kontrolu slobodnog/rezidualnog klora u vodi mora provoditi za to osposobljena osoba. 

6. Očevidnici

Obzirom na kompleksnost održavanja bazena a i bazenskog okoliša koji su ugrubo podijeljeni u navedenim koracima preporuka je a i zakonska obveza vođenje očevidnika o radu bazena, održavanju i čišćenju, baždarenju mjernih uređaja, kontroli vode i uporabi dodanih sredstava u vodu. Zakonsku osnovu u RH a vezanu uz bazenska kupališta čine: Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07) i Pravilnik o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda (NN 59/2020).

IVERO d.o.o.
IVERO d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi