Uređenje stana je avantura, a kako bi ona sretno i brzo završila, dobro je predvidjeti i smanjiti moguće rizike. Najjednostavnija, ali i najskuplja varijanta je sve radove prepustiti kvalificiranim stručnjacima.

Za veće i skuplje radove svakako potražite savjet arhitekta koji će, u suradnji s vama, izraditi idejno rješenje, sastaviti troškovnik i preporučiti pouzdanog izvođača. U ovom slučaju troškovi su nešto veći, ali svakako mnogo manji od onih koje nose naknadni popravci ili nefunkcionalno riješen prostor. Najbolje je odabrati tvrtku ili obrt prijavljen za obavljanje te djelatnosti, te svakako razmotriti nekoliko ponuda.

Pri tome budite sumnjičavi prema nerealno niskim ponudama. One su često niske da bi vas privukle, no konačni obračun bi vas mogao neugodno iznenaditi. Majstor se može angažira i preko preporuke, stoga se dobro raspitajte i ne budite lijeni pogledati već izvedeno. Nastojte se maksimalno informirati o potrebnim zahvatima, a danas je to moguće brzo i jednostavno putem Interneta. Tako ćete lakše sudjelovati u razgovoru s majstorima i biti sigurni da ćete dobiti baš ono što želite. Detaljan ugovor i ispostavljen račun štite vas u slučaju sudskog spora. Ukoliko to nije slučaj, treba biti na oprezu. Budite prisutni tokom izvođenja radova kako biste navrijeme uočili nepravilnosti ili promijenili neke detalje. Puni iznos isplatite tek po svršetku svih radova i otklanjanju eventualnih nedostataka.

Uradi sam

Za one poduzetna duha i spretnih ruku uvijek postoji "uradi sam" opcija. Poslove poput polaganja parketa ili instalaterskih radova svakako treba prepustiti stručnjacima, no postoje jednostavniji zahvati koje možete izvesti sami. Kod građevinskih radova uvijek treba očekivati neočekivano stoga se što bolje informirajte o svim detaljima potrebnim za kvalitetno izvođenje posla te odvojite dovoljno vremena da sve izvedete kako treba. Nema ništa gore od amaterske kupaonice ili zidova na kojima se vide tragovi curenja boje.

Kod bojenja zidova prvo se trebate odlučiti za boju (pogledajte 3. korak – Obrada zidova, podova i stropova). Kupite uvijek nijansu svjetliju boju od one koju ste odabrali na ton karti, jer boja na papiru i na zidu ne djeluje jednako. Također, ukoliko se na kraju predomislite, uvijek je lakše prebojiti svjetliju nego tamniju nijansu. Neki specijalizirani trgovački lanci nude besplatno mogućnost kompjuterskog miješanja boja kupljenih kod njih. To je praktično jer uvijek možete nabaviti identičnu nijansu, što nije slučaj kada se boja miješa ručno. Kod kuće čete dobiti željenu nijansu tako da osnovnoj boji dodate malo crnog ili bijelog pigmenta. Potpuno osušena boja na zidu bit će par nijansi svjetlija od one tek nanesene.

Boja treba biti dovoljno gusta kako ne bi kapala i kako bi kvalitetno pokrila slojeve na koje se nanosi. Gustoću provjerite na slijedeći način: rukom prođite po površini smjese – boja je dovoljno gusta ako za rukom ostane vidljiva brazda na površini. Prije bojenja ne zaboravite samoljepivom trakom zaštititi utičnice i prekidače te eventualne spojeve površina različitih boja. Time čete ubrzati bojanje i završno čišćenje, a i ukupan dojam će biti bolji.

Ukoliko koristite materijale renomiranih tvrtki, na raspolaganju su vam i posebni "uradi sam" vodiči s preciznim uputama za svaki pojedini proizvod. Tako na internet stranicama tvrtke Armstrong možete naći sve o postavljanju praktičnih vinil ploča (podne obloge visoke kvalitete i interesantnog dizajna); tvrtka Knauf pomoći će vam kod izvedbe gipskartonskih pregrada i postavljanja keramičkih pločica, dok Dulux daje niz praktičnih savjeta kroz ilustrirani vodič o svim vrstama bojenja.

Ako vam je stolarija hobi, vjerojatno ćete uživati u postavljanju ugradbenog ormara ili izradi vlastite police. Oni manje ambiciozni mogu izabrati nešto iz ponude gotovog namještaja iz masivnog drveta bez završne obrade. Takav namještaj možete po vlastitoj želji bojiti ili lakirati, a dostupan je u specijaliziranim trgovačkim lancima.

Savjet za kraj: predvidite eventualne probleme i organizirajte pomoć ukoliko je potrebno. Realno procijenite svoje mogućnosti, jer radovi koji se otežu u nedogled ne vesele nikoga. Dobra organizacija je pola posla!

Nikolina Valentić Lisica

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi