Bojom i strukturom ploha koje definiraju neki prostor možemo znatno utjecati na njegovu kvalitetu i vizualni dojam. Prostor koji je primjerene kvadrature i skladnih proporcija može podnijeti razne kolorističke eksperimente, iako se oni izbjegavaju kod stambenih prostora, jer dulji boravak u takvoj okolini može biti naporan.

Više pažnje nužno je pokloniti "problematičnim" prostorijama – predugim, previsokim, preniskim, nedovoljno osvijetljenim, premalim ili pak golemim. Tu se potrebno poslužiti optičkim efektima kako bi se ublažili nedostaci. Ukoliko je prostor primjerenih dimenzija i dovoljnog prirodnog osvjetljenja vizualnim efektima se možemo poslužiti radi postizanja željenog dojma: intimnosti, prostranosti, prozračnosti, topline…

Započnite s podovima

Pod je vizualno dominantna ploha u interijeru koja svojom veličinom i obradom diktira ostale elemente, te ga je dobro prvog definirati. Dnevni boravak je reprezentativan prostor stana koji se najviše koristi, pa je za njegovo uređenje dobro izabrati kvalitetnije materijale. Drvo je, radi svoje topline i jednostavnog održavanja, omiljeno kao podna obloga. Dostupno je kao klasičan parket, laminat, gotovi dvoslojan ili troslojan parket, a konačni izgled ovisi o načinu postavljanja, veličini daščica te završnoj obradi lakiranjem ili bojanjem. Klasični parketi su skuplji, ali i dugotrajniji jer se mogu više puta brusiti i lakirati.

Kod izbora klasičnog parketa najbolje se posavjetovati s parketarom, jer cijena znatno varira ovisno o vrsti drveta, klasi, ujednačenosti boje i strukture, vlažnosti, obradi itd. Gotovi dvoslojni i troslojni parketi su tvornički lakirani u više slojeva, te je njihova postava jednostavna i praktična, a i konačni troškovi su niži no kod klasičnog parketa. Laminati su jeftino i brzo rješenje, ali ne i trajno.

Ukoliko podove želite obložiti keramičkim pločicama, svakako odaberite one protuklizne. Obične pločice postaju opasno skliske ukoliko se navlaže, što je posebno nezgodno za djecu i starije osobe. Pločice većeg formata i toplih boja u kombinaciji s podnim grijanjem dat će pomalo mediteranski ugođaj dnevnom boravku. Prozračan dojam prostora možete postići podnim pločicama svijetlih, hladnih tonova i sjajne završne obrade koja će reflektirati svijetlost. Fuge na podnim površinama neka budu tamnih tonova kako bi bile manje osjetljive na nečistoće.

Zaboravite na linoleum. Ukoliko ste skloni eksperimentima i volite nove materijale, razmislite o suvremenim sintetskim podnim oblogama (poput onih tvrtke Armstrong). Dostupne su u obliku pločica koje se lako postavljaju, otporne su na trošenje i jednostavne za održavanje. S ovakvim elementima možete ostvariti bilo koju svoju ideju jer dolaze u najrazličitijim bojama i dizajnerskim varijantama.

Što sa zidovima?

Zidovi dnevnog boravka se mogu bojiti ili oblagati tekstilnim ili papirnatim tapetama. Također se mogu izvesti razne zidne obloge od drveta, dekorativne opeke, sintetskih materijala. Prostor dnevnog boravka je obično veće kvadrature što dopušta igru bojama. Zanimljiv efekt ćete postići ako samo jedan zid (ili dio zida) obojite u kontrastnu boju i tako naglasite omiljenu sliku ili komad namještaja. Drvo i opeka kao dio interijera oplemenit će prostor obiteljske kuće u zelenom predgrađu ili vikendice, no budite oprezni i lamperiju zaobilazite u širokom luku.

Spavaće sobe su prostor odmora i opuštanja pa je dobro da su oslobođene svega suvišnog. Stoga izbjegavajte šarenilo i intenzivne boje. U obzir dolaze prozračne nijanse zelene, boje pijeska i lavande.

Kupaonice se mogu oblagati keramičkim pločicama ili bojati uljanim bojama otpornim na vlagu, a danas su dostupne i u mat varijantama. Izbjegavajte tamne pločice jer se na njima više ističu tragovi vode i sapuna. Ako odaberete jednu, osnovnu boju pločica i svako toliko umetnete pločicu kontrastnih boja, dobit ćete interesantnu kupaonicu s minimalno uloženih sredstava. Posebno obrađeno drvo ili kamen odlično se uklapa u minimalističke, ekskluzivno uređene kupaonice. Kod malih kupaonica izbjegavajte tamne pločice jer mogu izazvati efekt spilje. Ukoliko ste se odlučili za kamenu oblogu, svakako provjerite poroznost kamena. Na poroznom kamenu voda će ostavljati ružne tragove i održavanje će biti problematično.

Kuhinje se također najčešće oblažu pločicama, a u posljednje vrijeme i staklenim oblogama koje su vrlo praktične za održavanje. Lakoća održavanja i praktičnost najvažniji su zahtjevi kod kuhinjskih materijala, stoga obratite pozornost na njihovu kvalitetu i izdržljivost. Zidne pločice neka budu manjih dimenzija od onih podnih, a fuge obavezno tamnijih tonova, jer pri korištenju kuhinje svijetle fuge vrlo brzo nejednako potamne pa izgledaju neuredno.

Ukoliko volite intenzivne boje, kuhinja je dobro mjesto za njihov odabir. Crvena, žuta ili narančasta boja pretvorit će kuhinju u dinamičan prostorni akcent, dok će se pastelni tonovi kuhinje jednostavnije uklopiti u ostatak stana i unijeti dodatnu prozračnost. Ako ste poklonik feng-shuija, svakako izbjegavajte crvene kuhinje, te se odlučite za neku od nijansi zelene boje. Crna, bijela ili inox kuhinja visokog sjaja i minimalističkih linija, zaokružit će moderno uređen interijer. Najbolji vizualni dojam ćete postići ukoliko je boja pločica kontrastna boji kuhinje ili se nekoliko tonova razlikuje od nje. Ukoliko je kuhinja vizualno spojena s prostorom dnevnog boravka, ne zaboravite uskladiti sve prisutne boje.

Hodnici i predsoblja su najčešće duge, uske prostorije bez dovoljno prirodnog osvjetljenja. Ovi neatraktivni prostori su često i prvo što vidimo pri ulasku u stan pa nastojte iz njih izvući maksimum. Bijelo obojani hodnici, pri nedostatku dnevnog svijetla, izgledat će sivo. Sivu sjenu možete izbjeći odabirom svjetlije, tople nijanse koja će dati sjenu istih karakteristika.

Zrcalo od poda do stropa, smješteno nasuprot izvora svijetla, reflektirat će svijetlost i time prostor učiniti vizualno većim, a i nadopunit će funkciju garderobe. Prednje stranice ugradbenih ormara neka budu nijanse slične zidu ili polutransparentne strukture što će vizualno proširiti hodnik.

Strop

U manjim stanovima najprikladnije rješenje je nenametljivo obrađen strop u kombinaciji s nekim od vizualnih efekata opisanim u slijedećem odlomku. Velike prostorije, naprotiv, mogu djelovati monotono i prazno. Variranjem visine stropa tj. izvedbom spuštenog stropa pomoću gips – kartonskih elemenata možemo dobiti dinamičan i interesantan prostor. Spuštanjem stropa naglašavamo taj dio prostorije, npr. atraktivan šank ili hidromasažnu kadu, stol za blagovanje ili prostor oko kamina, a moguća je i ugradnja stropne rasvjete. Ovaj način obrade stropova omogućava maštovita rješenja, no nemojte pretjerivati, jer bi vaš dnevni boravak mogao početi nalikovati interijeru noćnog kluba. U zadnje vrijeme prisutan je trend spajanja modernih i povijesnim umjetničkih stilova pa se tako u interijere vratila i štuko dekoracija (reljefni ornamenti inspirirani apstraktnim ili biljnim motivima).

Uskladite boje i oblike

Boje u interijeru biraju se po principima sličnim onima koja važe u odijevanju. Ukoliko niste školovani stručnjak, najbolje je pridržavati se nekih jednostavnih pravila i rezultat neće izostati. Svjetlije nijanse vizualno će povećati prostor, dok zagasite nijanse mogu stvoriti ugodnu, intimnu atmosferu.

Strop nije dobro bojati istom nijansom kao i zidove, jer rezultat može biti atmosfera slična onoj u kutiji za cipele. Najbolje je odabrati nijansu par tonova svjetliju od zidova, a ako je strop vrlo nizak, isti ton "spustite" i na završnih desetak centimetara zida. Općenito, elementi intenzivnih, tamnih nijansi uvijek se čine bližima, a oni svjetliji daljima.

Kombiniranjem više boja možete stvoriti zanimljiv i dinamičan interijer. Pri tome je najbolje koristiti tri boje i to dvije skladne i jednu kontrastnu ili komplementarnu (komplementarne boje = boje koje se nalaze na dijametralno suprotnim stranama kružne palete boja – pogledajte sliku lijevo). Prve dvije nanesite na veće površine, dok treću koristite u malim količinama, kao akcent u prostoru. Boje svih zidova koji se vide iz određene prostorije trebaju biti usklađene.

Ukoliko su zidovi višebojni ili obloženi tapetama, namještaj neka bude čistih, jednostavnih linija i obrnuto. Uzdužne linije na podu prostor čine duljim, a poprečne širim, dok će vertikalne pruge na zidu učiniti strop višim. Pločice velikog formata ili krupnog ornamenta nisu za male prostorije jer će prostor djelovati prenatrpano.

Slijedeći korak: 4. korak – Odaberite namještaj i opremu

Nikolina Valentić Lisica

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi