U ovoj fazi planiranja interijera ponovo će vam trebati skica s početka naše priče. U nju sada treba unijeti svijetle dimenzije novih prostorija (svijetla dimenzija = mjera od gotovog zida do gotovog zida) i sve ostale promjene.

Uzmite u obzir da, u prostorijama s parketima, kutna letvica uzima još oko 5 cm po cijelom opsegu prostorije, što znači da od svijetlih dimenzija treba oduzeti desetak centimetara kako bi se dobile relevantne dimenzije za smještaj namještaja.

Pri mjerenju budite čim precizniji, pogotovo ako radite namještaj po mjeri ili ugradbene elemente. Tako ćete ubrzati radove, smanjiti mogućnost pogreške, a time i troškove. Ne kažu majstori uzalud: "Tri put mjeri, jedanput reži!" Sada možete krenuti s odabirom namještaja, rasvjete i sanitarija. Pri tome zapamtite da nije potrebno kupovati najskuplje, ali svakako nemojte kupovati ni najjeftinije.

Kod odabira namještaja, počnite od krupnih komada, kao što su garnitura za sjedenje ili krevet. Lakše je uskladiti tepih s trosjedom, nego obrnuto. Krupni komadi namještaja trebali bi biti umjerenih boja, dok su jarke boje primjerene detaljima i manjim komadima. Općenito, bolje je birati više manjih elemenata nego jedan krupni iste funkcije.

Manje komade namještaja možete kombinirati na različite načine, praktičniji su za upotrebu i održavanje, što je pogotovo važno u skučenim stanovima. Ukoliko ste se odlučili za klasičan stil (pogledajte 1. korak – Odaberite svoj stil), uzmite u obzir da stilski namještaj zahtijeva više prostora i više pažnje pri održavanje, te je pogodan za obiteljske kuće ili velike stanove visokih stropova, poput onih u centru Zagreba. Za manje stanove prikladniji je suvremen namještaj koji je često sklopiv, izrađen od laganih materijala i višenamjenski.

Dnevni boravak

Kod opremanja dnevnog boravka, počnite od grupe za sjedenje koja bi trebala biti za minimalno četiri osobe. Izbjegavajte glomazne trosjede ili kutne elemente. Dva dvosjeda ili kombinacija dvosjeda i 2 naslonjača fleksibilnije su rješenje: naslonjač može u trenu postati dijelom kućne biblioteke, a dva dvosjeda formirati kutni element.

Ukoliko su zidovi naglašeni bojom ili tapetama, odlučite se za namještaj jednostavnih linija, dok upadljiv namještaj zahtijeva smirenu pozadinu. Namještaj svijetlih tonova, podignut na nožice, djeluje lakše i čini prostor prozračnijim.

Ponuda materijala je šarolika: koža, ako je kvalitetna i dobro održavana, lijepo stari; umjetni materijali su praktični za održavanje i povoljniji cijenom, dok bi tekstilom presvučeni komadi trebali imati perive navlake, presvučene teflonskim slojem protiv mrlja.

Dobro je predvidjeti i ormar ili policu dubine 40 cm i duljine 200 – 400 cm. Tu možete smjestiti svoju biblioteku, omiljene fotografije, zbirku ploča itd. Umjesto demodiranih regala, birajte interesantne kombinacije visećih elemenata. Ormar od poda do stropa je praktično rješenje jer može sadržavati i audio i video opremu ili mini radni prostor, a najbolje ga je ugraditi. Tako neće opteretiti prostor, a iskoristit ćete svaki slobodan centimetar. Polica bez stražnje stranice može se iskoristiti kao interesantna prostorna pregrada.

Televizor je praktično smjestiti na pokretni element i to tako da nije izložen direktnoj sunčevoj svijetlosti. Široka daska montirana uz rub prozora, uz nekoliko jastučića, može postati vaše novo omiljeno mjesto u stanu. Ovakvom konstrukcijom se ujedno može prikriti radijator ili dobiti još prostora za pospremanje sitnica koje trenutno ne koristite.

Grupa za blagovanje treba biti izravno povezana s kuhinjom i osigurati barem četiri sjedeća mjesta. Kvaliteta stolaca je posebno bitna, jer ćete s jeftinim, lijepljenim namještajem imati samo probleme. Stolci s metalnom konstrukcijom, presvučeni kožom ili njenom imitacijom, pokazali su se kao stabilni, trajni i ugodni. Drveni stolovi se mogu razvlačiti, dok će stakleni učiniti prostor prozračnijim. Dobro je predvidjeti i komodu ili policu dubine 40 cm, gdje možete pospremiti finije posuđe i pribor. Važno je da su svi elementi međusobno usklađeni.

Kuhinja

Kuhinja je nešto složeniji zadatak, pa je najbolje sve detalje dogovoriti sa stručnjakom na mjestu gdje ju kupujete. Ukoliko kuhinju koristite svakodnevno i pripremate veće količine hrane, praktično bi bilo planirati tzv. stambenu kuhinju. Ona može biti kliznom stijenom odvojena od prostora blagovanja, a sadrži i manji stol ili kuhinjski otok s mogućnošću konzumiranja obroka. Kod kuhinja spojenih s dnevnim boravkom svakako investirajte u kvalitetnu napu.

U garsonjerama i manjim stanovima praktične su mini kuhinje koje doslovno stanu u ormar ili se ugrađuju u zidne niše i po cijeloj dužini zatvaraju kliznom stijenom. Prostora za spremanje nikad dovoljno, a u kuhinji ga možete stvoriti tako da viseće ormariće produžite do stropa. Donje kuhinjske elemente je dobro predvidjeti kao velike ladice, jer ćete tako lakše doći do posuđa i ono će biti preglednije posloženo. Klasični materijali za kuhinje su masivno drvo i materijali na bazi iverice, a danas se koristi i mediapan koji je izdržljiv, lako se održava i pruža razne mogućnosti oblikovanja (mediapan – materijal dobiven prešanjem i lijepljenjem sitnih drvenih komadića, te potom višeslojno lakiran i eventualno dodatno obrađen), te laminatne ploče i njihove kombinacije.

Kupaonica

Kupaonica treba biti jednostavna za održavanje, stoga birajte umivaonik, kadu i wc – školjku barem srednje kvalitete jer tako neće skupljati nečistoću. Umivaonik treba biti širok minimalno 50 – 60 cm, te biti opremljen ogledalom, rasvjetom i električnom utičnicom. Kupaonski blokovi su skupi i nefleksibilni, jer kada se jedan dio ošteti, morate mijenjati sve. Umjesto njih, razmislite o interesantnoj kombinaciji minimalistički dizajniranih visećih elemenata.

Ukoliko vam je perilica rublja u kupaonici, pazite da ne bude pored kade. Iznad perilice također možete postaviti viseći ili ugradbeni ormarić. Konzolna školjka i ugrađeni vodokotlić su atraktivna i praktična rješenja, dok romantičari preferiraju samostojeće kade i slikovite armature. Namjeravate li postaviti hidromasažnu kadu ili tuš kabinu, prethodno postavite sistem za filtriranje vode. Voda u našem području je tvrda pa se tanke mlaznice, zbog kamenca, brzo začepljuju. Podna obloga mora obavezno biti vodootporna i protuklizna, jer se najviše nesreća u domaćinstvu događa upravo u kupaonicama.

Spavaća soba

Spavaće sobe su prostor opuštanja i odmora, stoga ih treba osloboditi svega suvišnog. Namještaj neka bude minimalističkih linija, a ormari, po mogućnosti, ugradbeni. Detalji poput interesantnog ogledala većih dimenzija, udobne fotelje, noćne lampe ili škrinje za posteljinu doprinijet će ugođaju intime i udobnosti.

Svakako se odlučite za što kvalitetniji madrac, jer je on presudan za dobar san. Ukoliko je u roditeljsku sobu potrebno smjestiti dječji krevetić, neka to bude na mjestu koje nije izloženo propuhu i stalnom prolaženju.

Rasvjeta

Rasvjeta je jedan od najvažnijih elemenata interijera. Ispravnom postavom rasvjetnih tijela možemo prikriti nedostatke prostora i naglasiti njegove prednosti. Najbolje efekte ćete postići ako kombinirate više manjih izvora svijetla umjesto jednog većeg. Izbjegavajte klasične lustere, pogotovo u prostorijama niskih stropova.

Podna svjetiljka dobrog dizajna oživit će dosadan kut, zidna rasvjeta usmjerena prema stropu učinit će prostor vizualno višim, ovjesna svjetiljka (ili više njih) spuštena nisko nad stol za blagovanje pretvorit će ga u snažan prostorni akcent. U kuhinji obavezno postavite rasvjetu ispod visećih elemenata i to neonsku cijev ili halogene lampice. Halogene svjetiljke ugrađuju se u spuštene stropove ili podove, a mogu osvježiti hodnik ili kupaonicu.

Slijedeći korak: 5. korak – Dodajte vlastiti štih

Nikolina Valentić Lisica

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi