Dugi radni dani i nedostatak slobodnog vremena za češće izlaske i boravak u prirodi koji nudi nesmetano uživanje u svim ljepotama prirodnog okoliša dovode do sve češćeg zahtjeva za postavljanjem i uređenjem zimskih vrtova koji se neće samo koristiti u dugim, tmurnim zimskim danima, već i kroz ostatak godine. Zimski vrtovi, bilo da je riječ o posebnoj konstrukciji koja se nadovezuje na sam stambeni ili poslovni objekt, ili pak u vidu ostakljene, zatvorene staklene terase ili balkona, vizualno spajaju interijer i eksterijer, čineći ga pravim izvorom prirode koji će istovremeno relaksirati i okrijepiti pozitivnom energijom.

Kada je riječ o zimskom vrtu kao nastavku dnevnog boravka ili neke druge prostorije, tada je najbolje urediti ga u istom stilu i osnovnom tonu koji prevladava u ostatku prostorije. Kako sam oblik konstrukcije i njezini materijali već uvelike diktiraju budući izgled i stil, važno je napomenuti da se uz metalne i drvene okvire danas mogu naći i konstrukcije gdje se ta dva materijala kombiniraju, što uvelike olakšava njihovo unutarnje stilsko osmišljavanje. Ako pak govorimo o zimskom vrtu kao zasebnoj cjelini, tada ga je moguće urediti na bezbroj načina, bez obzira na unutarnje uređenje ostatka prostora. Donosimo nekoliko ideja kako stvoriti mjesto u kojem ćete doista uživati tijekom čitave godine.

Samo za romantičare

Za one posebno romantične koji žele zimski vrt pretvoriti u pravo mjesto iz bajke predlažem podove od svijetlog drva (alternativno, crno-bijele keramičke pločice) te samo nekoliko komada namještaja, poput primjerice većih bijelih pletenih stolica- naslonjača, čiji predimenzioniran nasloni nalikuju na čipkastu lepezu. Uz takve stolice su obavezni deblji bijeli jastuci za sjedenje, a uz njih će dobro izgledati manji bijeli stolići na koje se mogu odložiti šalica čaja i knjiga.

Kao zanimljiv dekor, na jednom stoliću smještenom u sam kut može se naći više kantica za zalijevanje cvijeća različitih dimenzija i dezena – primjerice, jedna srebrna metalna, više bijelih te kantica s nježnim cvjetnim ružičastim uzorkom. Uz jedan zid, idealno od cigle obojene u bijelu boju izvrsno će se uklopiti i manja bijela drvena klupica s udobnim, debljim jastucima za sjedenje, kao i nekoliko lončanica s velikim, romantičnim lišćem (idealne su sve veće biljke, a posebno one koje imaju velike cvjetove). Za ovakve zimske vrtove predlažem izbjegavanje tepiha, kao i vidljivih klasičnih radijatora – umjesto njih predlažem električne grijalice retro linija, čije će usijane cijevi pojačati osjećaj udobnost i romantične topline. Lončanice predlažem smjestiti u veće tegle bijele, lila ili nježno zelene boje, a u ovako uređenim zimskim vrtovima dobro će izgledati i ako ispred jedne staklene stijene postavite odsječeno drvo breze (od poda do stropa) oko čijih će se grana ovijati prirodan bršljen posađen u bijeloj tegli smještenoj do samog drva. Ako u ovakvom vrtu želite uživati i u večernjim satima, predlažem jedno centralno romantično rasvjetno tijelo zavijenih linija ili više manjih bijelih lampi čije linije podsjećaju na starinske fenjere.

Suvremeni elementi za nesmetani užitak u prirodi

Smeđi ili tamno smeđi drveni podovi ili pak suvremene tamno smeđe keramičke pločice koje imitiraju kamen ili beton izvrsno će 'podvući' prostor suvremeno uređenih zimskih vrtova. Velike staklene stijene koje se sklapaju poput harmonike, bez vidljivih spojeva, omogućit će nesmetan pogled na okoliš, a ako se zimski vrt nalazi do ili ispod bogatih zimzelenih krošnji ili grmova, predlažem da se ne pretrpava lončanicama, već da se zadrži na samo nekoliko biljaka smještenih na način da se ne ometa pogled na okoliš.

U modernim zimskim vrtovima dobro će izgledati namještaj ravnih linija (stolić, stolice i zidne police za koje predlažem da se ispune omiljenim knjigama) te jednostavno bilje zeljastih, šiljastih listova. Tegle za cvijeće neka također budu jednostavnih ravnih linija, a oko bilja ili tegli mogu se posložiti sivi ili bijeli oblutci. Osim svijetlog drvenog namještaja, dobro će izgledati i stakleni stolići ili police, a za boje tekstilnog dijela sjedećeg namještaja predlažemo boju šljive, maslinasto zelenu ili boju trule trešnje. Više rasvjetnih tijela zanimljivih istih linija i materijala, ali različitih dimenzija (primjerice, oblik stožca ili valjka) u kutu pružit će ne samo potrebnu svjetlost već i učiniti prostor originalnim i dinamičnim.

Orijentalni štih

Za sve koji cijene pravo uživanje, predlažem da razmotre orijentalnu varijantu niskog namještaja, s mnoštvom debelih jastučića razbacanih po podu oko okruglih metalnih ili drvenih stolića. U tako koncipiranom zimskom vrtu izvrsno će izgledati više šarenih orijentalnih tepiha kao i marokanske lampe sa šarenim stakalcima koje se mogu nabaviti kao rasvjetna tijela ili svijećnjaci. Biljke razmjestite po više manjih niskih stalaka, a ispod lončanica obavezno postavite tekstilne pamučne ili vunene tabletiće. Zidove predlažem obojiti u boju terakote ili boju starog vina. U takvim zimskim vrtovima predlažem postavljanje podnog grijanja i jednobojne keramičke pločice (boja terakote ili s nekim orijentalnim uzorkom), kao i nezaobilazni dekor u obliku keramičkih tegli, vrčeva za vodu, nargila… Također, valja predvidjeti i mogućnost postavljanja prozirnih, prozračnih zavijesa, što će se pokazati naročito atraktivnim u ljetnim mjesecima…

Za one koji vole egzotičnija uređenja ali i jednostavnija rješenja u vidu ravnih linija, predlažem razmatranje japanskog stila – tepisi od trava, bijeli ili bež jastuci za sjedenje, niski stolići od prirodnog, svjetlog drva, uži madraci smješteni na pod, mnoštvo posađenih stabljika bambusa, rasvjetna tijela od papira…. pa čak i dio poda posut sitnim šljunkom…Osnovni tonovi neka budu paleta od nijansi bijele do smeđe boje. I za ovakvo rješenje sugeriramo podno grijanje, a lončanice poput bonsaia i većih biljki sitnih listova predlažem smjestiti u ukrasne košare od pletenog pruća.

Klasika je uvijek klasika

Za one koji žele svoju terasu ili balkon pretvoriti u zimski vrt-blagovaonicu, predlažem da kao jednu od mogućnosti razmotre namještaj klasičnih linija (posebno stolice nezamjenjivog Thonet dizajna), dvobojne keramičke pločice postavljene u dezen dijamanta, otvorene vitrine za posuđe s vidljivim klasičnim servisima, umivaonik starinskih linija, centralno rasvjetno tijelo sa svilenim obodom i resama…te mnoštvo različitog bilja u teglama od mjedi. Vrlo će efektno izgledati i viseće lončanice smještene u primjerice starinske krletke za ptice…

  • Uz, naravno, pravilan izbor mjesta i oblika konstrukcije (kao i njezina materijala, što nije važno samo za vizualni dojam već i za kasnije održavanje), za zimske vrtove vrlo je važno osigurati i pravilno prozračivanje te odabrati adekvatan način grijanja – za sve ove iznimno važne elemente predlažem savjetovanje s provjerenim stručnjacima. Isto vrijedi i za izbor biljaka, s obzirom da njihov uzgoj uvelike ovisi o strani svijeta, količini svjetlosti te temperaturi.
  • Nikako nemojte zaboraviti da bi se u samom zimskom vrtu ili u njegovoj neposrednoj blizini morao naći dovod vode, što će uvelike olakšati zalijevanje bilja.
  • Vanjska ili unutarnja sjenila značajno utječu na konačan izgled i atmosferu svakog zimskog vrta, stoga na njih obratite posebnu pažnju. Za pojačavanje prirodnog izgleda predlažem vanjske zavjese od trske ili sličnog prirodnog materijala, dok za zimske vrtove opremljene namještajem suvremenih linija savjetujemo unutarnje ravne metalne ili tekstilne jednobojne rolo zavjese bez uzoraka.
  • Zimski vrtovi mogu poslužiti kao zanimljiv nastavak dnevnih boravaka, ali i u potpunosti pretvoriti u blagovaonice. Također, zimski vrtovi su idealni za stvaranje mjesta za opuštanje ili pak primanje gostiju…

Fotogalerija (13)

Image
Mirjana Mikulec

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

 
DOMUS NOBILIS d.o.o.
DOMUS NOBILIS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan!

Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi