Kako bi zaštitili egzotične i osjetljive biljke od niskih temperatura, smještaju se u zatvoreni prostor. Zatvoreni balkoni i terase postaju zimski vrtovi u kojima možemo uživati u prisustvu biljaka što vani ne bi bilo moguće. Na balkonima se mogu sačuvati višegodišnje biljne vrste, od trajnica do malih stabala i grmova.

Kako odabrati posudu

Prije samog presađivanja i preseljenja, važan je odabir posude za prezimljavanje. Materijali poput pečene zemlje, betona i keramike ne mogu podnijeti niske temperature. Funkcionalne su samo posude, čije su stijenke debele između 1.5 do 5 cm.

Stakloplastika, polietilen i slični materijali su praktičniji za zimske balkonske vrtove jer mogu podnijeti niske temperature, lakši su i lakše ih je premještati. Zimi biljke vrlo malo rastu, pa ih nije potrebno smjestiti u prevelike posude.

Održavanje biljaka

Tijekom zime, biljke je potrebno povremeno zaliti. Ako je supstrat suh, zalijte ga, ali nemojte pretjerivati kako ne bi došlo do truljenja korijena. Biljke zalijevajte ujutro, jer će se na taj način voda apsorbirati tijekom dana, te se biljke neće smrznuti. Zimska prihrana nije potrebna.

Posude s biljkama trebaju biti na osvjetljenom mjestu, kako bi ostale zelene i zdrave. Podignite posude s biljkama na povišeno mjesto radi lakše drenaže i kako bi se spriječilo pucanje posuda u slučaju niskih temperatura. Biljke zahtjevaju povremeno prozračivanje i ujednačenu temperaturu.

Pogledajte ideje za zimske vrtove i pronađite inspiraciju za uređenje!

Izvor slika: pixabay.com, unsplash.com, pexels.com
Autor: M.R.

Fotogalerija (8)

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi