Zidovi

Zidovi su konstruktivni elementi zgrade koji određuju granice prostora. Osim funkcije preuzimanja opterećenja od krovišta i stropova te zaštite građavine od buke, toplinskih gubitaka, vlage i vatre, zidovi mogu činiti i bazu od koje se može krenuti prilikom dizajniranja nekog prostora. Dobro osmišljen izbor boja i materijala na zidovima bitan je za stvaranje općeg dojma, atmosfere i konačnog stila unutarnjeg uređenja svakog stambenog ili poslovnog prostora. Uz estetsku komponentu, neke zidne obloge pružaju i dodatnu toplinsku i zvučnu izolaciju.

Uz uobičajene načine tretiranja zidova poput bojanja u željenu boju, oblaganja tapetama ili u luksuznijoj varijanti u stilski uređenim prostorima oblaganja drvenim panelima, danas je moguće izabrati i nova originalna rješenja koja nagovještavaju buduće trendove u uređenju interijera
U skuplja rješenja spadaju tzv. art diffusion reljefne dekorativni paneli za zidove, kao i ploče od pjenastog aluminija, koje posebno preporučujemo za suvremene, minimalistički uređene prostore, kako stambene tako i poslovne.

U prostorima manjih dimenzija preporučujem izbjegavanje tamnih boja, a ako se na njima baš inzistira, tada se posebno mora voditi računa o rasvjeti koja bi morala biti intenzivnija i dobro strateški razmještena u takvom prostoru. Svjetlost se u manjem prostoru reflektira od tamnih površina.. Visinu prostora vizualno možete mjenjati linijama – vertikalne linije prirodno čine prostor višim dok će ga horizontalne linije prirodno snizit i djelovat umirujuće.

Osim bojama, ovaj efekt može se postići i tapetama na vertikalne ili horizontalne pruge. Drvene zidne obloge preporučujemo za rustikalne, klasične i suvremene prostore (uz toplinsku pružaju i zvučnu izolaciju), dok će grubi kamen izgledati dobro u svim stilovima osim u strogo klasičnom. 3form staklo, pleksiglas, art diffusion ploče i ploče od aluminijske pjene savjetujem samo za suvremeno uređene prostore

Tapete

Posebno su efektne fototapete ili reljefne tapete koje mogu sakriti neravnine i rupe u zidovima. Unatoč njihovu relativno lakom i brzom postavljanju te jedinstvenom estetskom doživljaju, tapete nisu prikladne za vlažne prostore jer se mogu lako odlijepiti. Stoga im nije mjesto u kupaonicama.

Iako se tapete mogu postaviti na sve zidove, za što je moguće bolji dojam preporučujemo da se u tapetama obloži samo jedan zid – u tom slučaju razmislite o tapetama koje na sebi imaju neki hrabriji uzorak većih dimenzija, primjerice crnih, velikih ruža na bijeloj ili bež podlozi.

Osim klasičnih tapeta zidovi se mogu obložiti i tapetama od tekstila – ovakve tapete će lijepo izgledati ne samo u klasično uređenim stanovima, nego i u ultramodernim prostorima. Tekstilne tapete mogu biti jednobojne ili s uzorkom, a mogu se staviti na zidove cijele prostorije, jedan zid ili samo dio zida (npr. do visine komode). Prilikom postavljanja ovakvih tapeta savjetujemo da izaberete majstore koji se mogu pohvaliti ranijim iskustvom obavljanja ovakvog posla. Primjerice, papirnate tapete s motivom Mjesečeve površine, kombinirane s prozirnim staklenim/plastičnim namještajem, pokazat će se dobrim rješenjem za stvaranje atmosfere prostora koji sugerira sklonost prema novom i nepoznatom

Aluminijske ploče

Jedno od zanimljivijih rješenja su i aluminijske obloge iz Panelitea, dizajnirane u obliku pčelinjeg saća. Posebno su atraktivne u zlatnoj varijanti, kao originalan dekor za jedan ili najviše dva zida. Da bi došle do izražaja, neka ostali zidovi budu samo obojani u boju koja se nalazi iza ovakvih panela, a koja je vidljiva kroz njihovu prozračnu strukturu.

Vrlo zanimljivo rješenje su i metalne (aluminijske) obloge s reljefnom teksturom, ovakve zidove savjetujem za dnevne boravke, veće hodnike i komercijalne prostore (primjerice, čekaonice u liječničkim ordinacijama ili pak zračnim lukama).

Drvene obloge za zidove

Ako je potrebno u nekom prostoru naglasiti poseban osjećaj topline i luksuza, tada svakako kao jednu od opcija vrijedi razmotriti postavljanje drvenih zidnih obloga.

Iako se vežu uz retro uređene interijere, drvene zidne obloge mogu izgledati i vrlo suvremeno – umjesto izrezbarenih drvenih konstrukcija po čitavom ili samo dijelu zida kakve obično nalazimo u klasično ili rustikalno uređenim prostorima, postavljanjem jednostavnih, ravnih i glatkih drvenih panela, u kojima se može sakriti i pokoji ormarić, mogu se vrlo dobro 'obući' i ultra moderno uređeni prostori. Osim što pružaju toplinsku i zvučnu izolaciju, drvene zidne obloge se i lagano postavljaju, a posebno će se dobrim rješenjem pokazati za skrivanje oštećenih i neravnih zidova. Kako se mogu lakirati ili obojati u bilo koju boju po želji, drvene zidne obloge lako se prilagođuju gotovo svakom zadanom prostoru. Mogu se postaviti u bilo koju prostoriju, uključujući i kupaonice opremljene 'retro' sanitarijama i namještajem.

Zidovi neobične završne obrade (Mem Erase zidovi)

Sve popularniji postaju i "MemErase" zidovi na kojima se može pisati i risati, a potom sve izbrisati nježnim deterdžentom i toplom vodom. Idealni su za sve kreativce kojima više nikad neće "pobjeći" ideja, kao i za pisanje poruka. S obzirom na to da zamjenjuju metalne panele za blokove koji nepotrebno zauzimaju prostor, ovo rješenje posebno preporučujem za urede, ali i za dječje sobe.

Ovakvom se vrstom zidnih obloga može pokriti cijeli zid ili samo njegov dio, a može se naručiti u nekoliko nijansi (osim bijele, tu su i nježni pastelni tonovi), što će olakšati i kombiniranje s ostatkom prostora.

Pločice

Zahvaljujući najnovijim tehnologijama u proizvodnji pločica u dosad nezamislivim materijalima, bojama, dezenima i dimenzijama, na tržištu možemo pronaći ploćice koje će pristajati stilu uređenja unutarnjeg prostora.

Iznimno velika ponuda od keramičkih, porculanskih, staklenih, kamenih, kožnih sve do ploćica u kombinaciji sa metalom, drvom, tkaninom, kristalićima ili pak ručno oslikanih umjetničkih radova, predstavlja pravi izazov prilikom konačnog odabira uređenja interijera. Osim bojama i dezenima, pločice mogu oduševiti i velikim brojem načina njihova slaganja. Za dobivanje dojma dužine prostora predlažemo da se na zidu jedna boja horizontalno 'presiječe' drugom (pločice mogu biti iste ili različite), dok se za dobivanje visine pločice u dvije različite boje mogu slagati na način da čine vertikalne pruge.
Za klasično uređene kupaonice i kuhinje, uvijek je dobro razmisliti o opciji postavljanja pločica u dezen 'dijamanta', kako na zidu tako i podovima. Pločice se mogu postavljati i dijagonalno, a uz vrsnog keramičara pločice se doista mogu složiti i na ostale najmaštovitije načine.

Spušteni stropovi

Ovisno o raspoloživoj ukupnoj konstruktivnoj visini prostora, maštovito oblikovan spušteni strop može se pokazati kao izuzetno značajan estetski element. Pri osmišljavanju spuštenog stropa mora se imati u vidu njegova sklonost dominaciji nad ostalim elementima u prostoru. Simetrično postavljena i odmjereno dimenzionirana zaobljena forma spuštenog stropa u izduženim prostorima može stvoriti snažan osjećaj dinamizma ili pak tajnovitosti, dok su u prostorima jednolikih proporcija oble forme izvrsni naglasci važnosti određenog mjesta. Geometrijski, racionalni oblici pridonijet će dojmu urednosti i čistoće prostora. U kombinaciji s bojom i rasvjetnim tijelima, moguće je s lakoćom manipulirati ugođajem nekog prostora samo igrom spuštenog stropa i skrivenog izvora svjetla koje se rasprostire po njemu.

Fotogalerija (6)

Image
Mirjana Mikulec

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

 
DOMUS NOBILIS d.o.o.
DOMUS NOBILIS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi