Usprkos naporima mnogih angažiranih građevinara i arhitekata, te neprestanom mijenjanju zahtjeva za boljom toplinskom izolacijom i zrako-tijesnosti pri izoliranju toplinski neizoliranih objekata, u praksi ipak gradimo i saniramo bez primjenjivanja i to malo znanja, koliko ga je se primjenjuje u svakodnevnoj građevinskoj praksi.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

"Niska cijena, neka investitor košta koliko god želi" je današnji moto, koji će ostaviti posljedice desetljećima. Niska cijena, a time i loša kvaliteta koja proizlazi iz nužnosti preživljavanja tvrtki, a ponekad i pojedinaca, a uglavnom iz želje za brzom i visokom zaradom, također se primjenjuje u pravilu u izgradnji. Pa ipak, danas gradimo zgrade s namjerom da traju 100 godina. Do kraja 2018. i kraja 2020. godine direktiva iz 2010. godine zapravo će "jamčiti" za sve nove objekte da ih se neće morati popravljati slijedećih 50 godina – barem u teoriji.

Energetske sanacije donose lijepu zaradu izvođačima i upraviteljima. Što je s investitorima?

Nakon nezadovoljavajuće i površne energetske sanacije zgrade, investitori imaju samo nezadovoljstvo i pljuvanje profesije na mrežnim forumima i društvenim mrežama, a povjerenje u profesionalnost zauvijek ostaje. Vjerujem da su projektanti i drugi stručnjaci u graditeljstvu profesionalno posvećeni svom poslu, što znači da prate razvoj tehnologije i primjene suvremenih materijala i rješenja, a time i promjene vezane na fizikalne uvjete na zgradama.

Često nismo svjesni da parcijalnom sanacijom možemo istovremeno uzrokovati pogoršanje životnih uvjeta.

Fotografijama možemo dokumentirati neke od takvih primjera, dok ih većina ostaje u obliku anonimnih pritužbi kao loše iskustvo zbunjenih investitora koji se ne usuđuju žaliti na pogoršanje situacije – pogotovo ako su možda prvi u svom susjedstvu testirali novu tehnologiju koja ih je na kraju ostavila na cjedilu. Uobičajeno se vjeruje da je razlog nastanka plijesni prodor vlage zbog curenja, a zapravo je pravi uzrok rošenje. Oku nevidljiva zračna vlaga, zimi se rosi (kondenzira) na hladnim površinama, kao što su toplinski mostovi ili staklene površine. Uz topli zrak u prostoriji, stvaraju se iznimno povoljni uvjeti za razvoj plijesni i gljivica našim domovima.


Primjer rošenja na hladnom metalnom doprozorniku. Ova se vlaga kroz zidove i stropove polako isparava, ali ako su toplinski neizolirani, rošenje nastaje unutar strukture zida, te s vremenom postaje vidljivo kao pljesniva mrlja.

Suvremena kvalitetna građevinska stolarija, koja dobro brtvi i hermetično je ugrađena prema zahtjevima struke, u toplinski neizoliranim prostorima je bio prvi i najčešći uzrok plijesni u našim domovima, koju prije nismo imali, pogotovo na prozorskim špaletama i klupčicama. Špalete danas toplinski izoliramo ETICS – toplinskom izolacijom od XPS-a, jer su one prve na udaru. Pljesnive kutove iza ormara možemo riješiti jedino obnovom fasade koju potpuno toplinski izoliramo.


Prozorske špalete s unutarnje strane.

Kvalitetna obnova fasada ili visokokvalitetna toplinska izolacija, može, za čudo biti još jedan od razloga za pojavu plijesni. Balkoni, loggie, stupovi ili ogromne ograde mogu uzrokovati "vidljive" toplinske mostove u kombinaciji s plijesni. Iskustvo je pokazalo da balkoni moraju biti toplinski izolirani tako da su potpuno obloženi toplinskom izolacijom. Kod sanacija nije uvijek moguće zbog povećati visinu poda, zbog izlaznih vrata. Ovaj je problem u nekim slučajevima moguće riješiti toplinskom izolacijom u nagibu, FibranXPS INCLINE, a ponekad je potrebno skratiti vrata ili povisiti prag.


Okvir balkona: neizolirana balkonska ploča ulazi u sjenu i proizvodi kondenzat na spoju s unutarnjom pločom betona; u kutu do stropa i na višem katu u kutu između zida i poda.

Primjer toplinskog mosta, na spoju terase s vanjskim zidom, koji uglavnom predstavlja opasnost za drvenu konstrukciju.

Za kuće od građene prije trideset godina, spoj vanjskih i unutarnjih dijelova temelja nije predstavljao opasan detalj. Međutim, za današnje nisko-energetske građevine, ovaj je detalj potpuno neprihvatljiv. Poznavanje i poštivanje fizike zgrada postaje sve važnije. Da li projektanti dovoljno dobro poznaju građevnu fiziku, ili je to posao posebne grane struke?


Neizolirana vanjska terase izvedena kao produžetak temeljne ploče predstavlja hladni most. Tko zna koliko je kuća izgrađeno prema ovakvim rješenjima?

Plijesan se pojavili u podnožju zida iznad negrijanog podruma, unatoč toplinskoj izolaciji stropa podruma, jer su podrumski zidovi toplinski neizolirani. Pojava plijesni je uobičajena u podnožju vanjskih zidova, gdje neizolirana masa betonskih temelja stalno hladi dno grijanog poda.


Alarm: plijesan u blagovaonici, posebno u uglovima i pri podnožju zida

Treba naglasiti da samo dovoljno debela i učinkovita, profesionalno izvedena toplinska izolacija može ublažiti taj učinak. Pet ili osam centimetara zasigurno nije dovoljno – dvanaest centimetara je minimalno, ali u praksi često susrećemo toplinsku izolaciju od dva do tri centimetra, koja ni iz daleka nije dovoljna.


Mogući razlog je bilo procurjevanje, ali to nije bio jedini razlog, premda je tanka toplinska izolacija bila ugrađena samo do tla.


Najčešće pozicije toplinskih mostova.

Budući da se vlasnik još nije bio odlučio na toplinsku obnovu cijele fasade, naknadno je dodao toplinsku izolaciju na saniranom dijelu, na podnožju zida i nad temeljima. Nakon nekoliko godina, kada će kuću željeti koristiti kao nisko energetsku građevinu i podebljati toplinsku izolaciju iznad nivoa terena, područje podnožja zida i temelja, će se pokazati kao slaba „točka", odnosno, toplinski most. Kod sanacija se uvijek preporučuje potpuna sanacija uz pažljivu analizu fizike zgrade i njezinih dijelova.


Vodo-neupojna Fibran toplinska izolacija za zaštitu podnožja ima hrapavo obrađenu površinu za bolje prianjanje žbuke, a izolacija u zemlji ima potpuno glatku površinu koja omogućava da materijal zadržava navedena svojstva čak i u uvjetima stalne vlage ili podzemne vode.

U ovom slučaju je dobro da je kao rubna izolacija temelja upotrijebljena odgovarajuća Fibran izolacija koja ima Europsko tehničko dopuštenje (ETA) za vertikalno izoliranje temelja (u ovom trenutku jedino FIBRANxps izolacije posjeduju ETA). Ovim se dokumentom potvrđuje da se navedena toplinska svojstva, prije svega, koeficijent toplinske provodljivosti, lambda (λ), neće pogoršati tijekom narednih pedeset godina. To je jamstvo investitoru i projektantu za sve objekte koji su izgrađeni da traju na svaki način.


Završni izgled saniranog podnožja zida

Moramo biti svjesni da se za očekivanu učinkovitost u tlu dopušta ugradnja samo toplinske izolacije koja ima ocjenu struke i dopuštenje za ugradnju u trajno vlažnoj okolini ispod razine podzemnih voda. Potvrdu kvalitete vrše priznati neovisni ovlašteni laboratoriji (u Europi je to ETA – europska tehnička ocjena) za svaku vrstu proizvoda.


Loša kvaliteta ostavlja puno dulje okus gorčine, dugo nakon što je slast niske cijene davno zaboravljena.

  • Neprozračivana mjesta u slabo izoliranoj zgradi u kojoj su prozori zamijenjeni boljim, nepropusnim – plijesni u kutovima, iza ormarića, ispod klupe…
  • Neizolirani nadozidi u hladnom potkrovlju – plijesan u kutovima između vanjskog zida i stropa
  • Neizolirani temelj, toplinski izolirana fasada – plijesan na podnožju zidova


Ovakvih toplinskih mostova ima u obilju na postojećim zgradama. Konkretan izazov za sanaciju, bit će zgrade s vidljivim betonom. Vidljivi beton, robusna jednostavna arhitektura, ponos su moderne arhitekture. Međutim, takve građevine danas predstavljaju veliki izazov za sanacije i prije svega podsjetnik i izazov sadašnjim graditeljima vidljivog betona.

Zašto je važno da ne pogriješimo pri gradnji novih ili obnovi postojećih zgrada?

Danas gradimo građevine sa željom da traju sto godina, a da pri tome njihova ovojnica ne bi trebala biti popravljana idućih pedeset godina – to može zvučati posve iznenađujuće. Ipak, to je svrha svih gotovo nula energetskih zgrada, održive gradnje i pravilno obnovljenih kuća. Uostalom, radimo za ljude, za stanare i njihov energetski štit, koji dugoročno štiti i čuva i njihove živce.
Stoga je važno da se uz izvrsne projekte i optimalna rješenja, ugrađuju kvalitetni materijali na profesionalan način.

Kada govorimo o toplinskoj izolaciji na izloženim pozicijama na zgradi, kao što su temeljne ploče u novim zgradama, zidovima u zemlji ili trakastim temeljima kod sanacije postojećih zgrada, ili na ravnim krovovima, uvijek mislimo na postojane izolacije, koje imaju najmanje utječu na okoliš, a daju dugoročno zajamčenu učinkovitost.
Tu ubrajamo samo toplinske izolacije koje imaju barem pedeset godina zajamčen otpor toplinskoj provodljivosti.


Čišćenje zida i traženje rješenja koje je bilo najsigurnije za spajanje hidroizolacije temelja s vertikalnom hidroizolacijom na bazi cementa.

Stručnjaci, projektanti, nadzori: zahtijevajte dokaze, ne vjerujte na riječ. Odgovornost za kvalitetu zgrada i udobnost stanovanja nose stručnjaci, iako se ponekad teško mogu natjecati s ponuđačima niskih cijena. Tržišne i građevinske inspekcije, rade svoj posao, s nadom da će građevinska industrija ponovno doživjeti svoj ugled kakav je imala prije tridesetak godina.

Izvor: Blog Energetski štit

FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi