Uz Zeeburgerbaai na periferiji Amsterdama, nizozemska arhitektica Susanne Aniba iz ureda u Attici postavila je dva otoka i to izravno u vodu, s ukupno 16 kuća od kojih su neke namijenjene jednoj, a neke pak dvjema obiteljima.

Stanovnici do svojih domova dolaze mostom i tako ulaze u svoj vlastiti svijet. Lučki šarm i industrijski dizajn povezani su s ugodnim, individualnim životom.

Otoci su prvotno bili zamišljeni kao plutajuće platforme. Susanne Aniba i vlasnici Ooms Bouw & Ontwikkeling ponovno su krenuli od te ideje. Temelji su bili čvrsto usidreni i sada skladno leže između vode i kopna na sjeveroistoku Amsterdama.

Inspiracija iz prirode igrala je veliku ulogu u razvoju ovog projekta. To pokazuje i sam koncept boja: na prvom otoku koriste se zemljane boje iz prirode, a na drugom otoku dominira plava boja, odnosno voda. Metal, staklo i beton savršeno su usklađeni s okolinom.

Individualnost igra važnu ulogu u Zeeburgerbaai-u. "Nema ponavljanja. Sve su kuće različite ", naglašava arhitektica. Kupci su od početka imali priliku reći što žele. „Volimo kada ljudi koji će ovdje živjeti imaju što reći. Mogli su izraziti svoje želje, kao na primjer koliko velika terasa treba biti, koliko bi trebao biti otvoren životni prostor ", priča Aniba o začetcima projekta.

Naime, Susanne Aniba nije arhitektica koja radi na projektu samo u svom uredu. Ona želi i mora biti usko povezana s projektom od početka do kraja: "Volim biti na gradilištu s kacigom i čizmama i promatrati napredak."


Arhitektica Susanne Aniba

Posebni uvjeti

Objekt očarava svojim brojnim detaljima: krov je postavljen prema stražnjem dijelu kuće, betonska baza je podijeljena, područja na fasadi su različitih veličina, prozori su uokvireni, igra boja dobro promišljena, materijali mudro odabrani.

Upravo je Prefa imala odgovarajući materijal za ove posebne zahtjeve okoline te brojne detalje. Kuće na vodi izložene su posebnim utjecajima okoliša, ali krovni sistemi „Prefalz" ostat će isti vrlo dug vremenski period.

"Oživjeti objekt"

Ruud Sjouw i njegova limarska tvrtka Siris bili su odgovorni za implementaciju 28 kuća. Siris je specijalist za velike projekte i za doradu krovova i fasada metalom. Cink se tradicionalno puno koristi, ali potražnja za Prefom povećana je u posljednje dvije godine.

„Puno radimo s visokokvalitetnim materijalima. To svakoj građevini daje karakterističan izgled.", naglašava Ruuda Sjouwa. „Svi su ti projekti jedinstveni. Svaki od njih zahtijeva pažnju, kreativnost i fleksibilnost. Zajedno s arhitektom i izvođačem građevinu oživimo", priča dalje o svojoj filozofiji.

Projektu u Zeeburgerbaai-u trebalo je posvetiti puno pažnje jer se ovdje radilo o prekrivanju fasada 28 kuća i to upravo sa Prefalz materijalima. Osim veličine projekta, mnogi su detalji bili posebno izazovni – a i pauci, kako limar uz osmijeh izvještava s gradilišta. "Ali to je priroda."


Vlasnik limarske tvrtke Ruud Sjouw

Obično su na licu mjesta radila dva do tri limara. Iako je prvoj kući trebalo oko dva mjeseca, radnici su postavljanjem materijala od kuće do kuće bili sve iskusniji, a iskustva su mogli primijeniti u praksi i na kraju su im bila potrebna samo dva tjedna za izgradnju jedne kuće. „Na početku smo mnogo naučili. Od toga smo mogli profitirati kasnije ", kaže Ruud Sjouw.

PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
Internet adresa

Dostava na području cijele Hrvatske. Za ostale zemlje po dogovoru.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi