Vukovarski vodotoranj prepoznatljivog izgleda u obliku elegantnog vitkog kaleža na armiranobetonskoj konstrukciji izgrađen je 1968. godine. Sa svojih 50,33 metra visine i kapacitetom rezervoara 2200 m3 u to je vrijeme bio jedna od najvećih građevina te vrste u svijetu.

Kao hidrotehnička građevina dugi niz godina ispunjavao je svoju primarnu zadaću – vodoopskrbu grada Vukovara i okolice, dok se na vrhu vodotornja nalazio restoran s vidikovcem i jedinstvenim pogledom na Vukovar, Dunav i okolno srijemsko vinogorje.

Tako je bilo sve do Domovinskog rata. Tijekom tromjesečne opsade Vukovara vodotoranj je bio najčešća meta neprijateljskih projektila, i to ne samo zbog svoje impozantnosti i visine nego i činjenice da se na njegovu vrhu cijelo vrijeme opsade neprestano vijorila hrvatska zastava.

A vijorila se zahvaljujući dvojici branitelja – Ivici Ivaniki i Hrvoju Džalti koji su se svake noći naizmjenice penjali na vrh i iznova stavljali novu zastavu nakon što bi stara bila uništena granatama. Na taj su način braniteljima davali dodatnu snagu i novu nadu. Danas se pokraj jarbola s hrvatskim državnim stijegom na samom vrhu nalaze stope vojničkih čizama koje čuvaju sjećanje na ove vukovarske branitelje.

Vodotoranj je pogođen s više od 640 granata, ali je ostao stajati, odbijao se srušiti te tako izranjavan slao poruku da će pružati otpor dokle god stoji. U ratnom kaosu tromjesečne opsade Vukovara i potpunog sloma njegove obrane vodotoranj je ostao uspravan, ranjen i tužan usred porušenog grada, ali dostojanstven u svojem bolu.

Projekt sanacije

Radovi na obnovi i konzervaciji vodotornja počeli su u svibnju 2017. godine. Sredstva za njegovu obnovu najvećim su dijelom prikupljena donacijama hrvatskih građana iz domovine i inozemstva te hrvatskih gradova, općina, županija i tvrtki.

Projekt obnove povjeren je arhitektima zagrebačke Radionice arhitekture koja je u Vukovaru već radila na dvama velikim projektima rekonstrukcije – dvorcu Eltz i Muzeju vučedolske kulture. Vodotoranj je rekonstruiran samo ondje gdje je bilo potrebno statički zaliječiti objekt iz sigurnosnih razloga, dok su oštećenja od projektila ostala netaknuta.

Muzeološki postav nalazi se u prostoru nekadašnje vodospreme do čijeg se vrha na 40 metara visine može doći panoramskim dizalom ili stubištem. Do vrha vodotornja vodi memorijalna staza koja simbolizira težak uspon Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost. Na vrhu se nalazi vidikovac s fascinantnim pogledom na Dunav, Srijem i obnovljeni grad.

Pokraj vodotornja nalaze se prateći sadržaji, suvenirnica, ugostiteljski objekt s dječjim igralištem i amfiteatar sa 100 sjedećih mjesta, a svi su izgrađeni tzv. zelenom arhitekturom kako se ne bi isticali i time umanjivali važnost samog vodotornja.

Reprofilacija mortom PLANITOP SMOOTH&REPAIR R4

Sanacija i ojačanje konstrukcije vodotornja

Oštećenu konstrukciju trebalo je sanirati i ojačati. Prilikom odabira sanacijskih materijala bilo je potrebno udovoljiti ne samo zahtjevima u pogledu mehaničkih karakteristika nego i estetskim. Za sanaciju AB plašta objekta odabran je PLANITOP SMOOTH&REPAIR R4, reparaturni mort fine granulacije, razreda R4 prema HRN EN 1504-3.

Mort se nanosio na pripremljenu očišćenu podlogu u debljini 4 – 40 mm u jednom sloju, dok su za veće debljine nanošenja bila potrebna dva sloja morta. Mjesta na kojima je konstrukcija stradala od udara granata trebalo je posebno naglasiti.

Nanošenje PLANITOP-a SMOOTH&REPAIR R4 prije konstrukcijskog lijepljenja

Nakon sanacije tih pozicija reparaturnim mortom oštećenja od granatanaglašena su nanošenjem akrilnog premaza MAPECOAT TNS FINISH u crnoj boji. Ojačanje konstrukcije odrađeno je dodavanjem nove armature, novih konstrukcijskih elemenata i ugradnjom čeličnih remenata/lamela unutar konstrukcije. Za ankeriranje nove armature u postojeću konstrukciju korišteno je kemijsko sredstvo za sidrenje na bazi vinilnih smola bez stirena MAPEFIX VE SF.

Cjelovitost konstrukcijskih dijelova te pojedinih spojeva postojećih i novih elemenata osigurana je podlijevnim mortom visokih karakteristika MAPEFILL. Najzahtjevniji dio ojačanja konstrukcije unutar AB plašta objekta bila je ugradnja čeličnih remenata/lamela.

Nakon što su remenati postavljeni, čime se postigla mehanička veza s konstrukcijom, prostor između remenata i konstrukcije ispunjen je epoksidnom smolom za konstrukcijsko lijepljenje EPORIP. Donja strana zatvorena je reparaturnim mortom PLANITOP SMOOTH&REPAIR R4 kako epoksidna smola ne bi iscurila. Ovim načinom konstrukcijskog spajanja osiguran je potpun spoj između remenata i betonske konstrukcije.

Hidroizolacija krova vodotornja

Najveći izazov predstavljalo je rješenje hidroizolacije k Fotografija: Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva d.o.o. (Vanja Vidaković) rova vodotornja. Nakon izvedbe nove AB krovne ploče krenulo se s pripremom podloge.

Za izravnavanje podloge korišten je brzovezujući tiksotropni mort s kompenziranim skupljanjem ojačan vlaknima, a nanosio se u debljinama 3 – 40 mm. Na definiranim mjestima postavljeni su ankeri za buduće klupe vidikovca. Na tako pripremljenu podlogu nanesen je dvokomponentni epoksidni temeljni premaz PRIMER SN i kvarcni pijesak 0,5 do punog zasićenja.

Naglašene pozicije udara granata MAPECOAT-om TNS FINISH

Na svim rubovima postavljena je gumirana MAPEBAND traka kao i slivnici za odvodnju. Čelični ankeri premazani su temeljnim premazom MAPEDECK PRIMER 200 za poboljšanje prionjivosti završnog jednokomponentnog poliuretanskog premaza PURTOP EASY. Ovo suvremeno rješenje pokazalo se idealnim za najzahtjevniju hidroizolaciju ovog projekta.

Jednom nanesen, PURTOP EASY čini monolitnu i iznimno elastičnu hidroizolaciju s mogućnošću izduženja do čak 400 %. Osim toga, proizvod je certificiran prema ETAG-u 005, s minimalnim vijekom trajanja od čak 25 godina. Nanošenje je bilo vrlo jednostavno – gleterom i valjkom u jednom sloju na krovnom dijelu i vertikalnim atikama.

Hidroizolacija pratećih objekata

Sve popratne novoizgrađene objekte bilo je potrebno odgovarajuće hidroizolirati. Podzemni dio konstrukcija hidroizoliran je sintetičkom PVC folijom MAPEPLAN UG 15 debljine 1,5 mm. Najprije je na podložni sloj betona postavljen polipropilenski geotekstil POLYDREN PP 300 na koji je položena sintetička PVC-P folija s preklopima od 10 cm. Preklopi su se varili strojevima na vrući zrak pri temperaturi od oko 450°C.

Nakon izvedbe vertikalnih betonskih zidova folija je mehanički učvršćena na betonsku podlogu, a na mjestima preklopa zavarena ručnim uređajima na vruć zrak. Detalji prodora rješavali su se dodatnim varenjem sintetičke folije i brtvljenjem trajnoelastičnim brtvilom. S druge strane, izvedba hidroizolacije u prostorima sanitarija bila je specifična.

Za ankeriranje nove armature u postojeću konstrukciju korišteno je kemijsko sredstvo za sidrenje MAPEFIX VE SF

Naime, prostor je djelomično ukopan u zemlju, a krovni dio zamišljen je kao zeleni krov. Na njegovom dijelu primijenjena je sintetička PVC-P folija MAPEPLAN B 15 koja se na preklopima krovne plohe i vertikalnih ukopanih zidova zavarila s podzemnom hidroizolacijom MAPEPLAN UG 15. Na taj je način osiguran kontinuitet hidroizolacije od temelja do krova.

Na kraju je položen i sloj polipropilenskog geotekstila POYLDREN PP 300, a sva su vertikalna mjesta izolacije prema zemlji zaštićena čepastom membranom POLYFOND KIT koja je osigurala odličnu zaštitu hidroizolacijske membrane prilikom zatrpavanja temelja i brzu odvodnju vode do drenaže.

MAPEFLOOR COMFORT sustav u prostoru ugostiteljskog objekta

Nakon što je podloga odgovarajuće pripremljena, započelo se s izvođenjem Mapefloor Comfort AR/X sustava, odnosno osnovnog sloja sustava polaganjem gumenog tepiha MAPECOMFORT koji se lijepio na dvokomponentno poliuretansko ljepilo MAPEFLOOR PORE FILLER.

Nakon sušenja na gornji sloj gumenog tepiha nanesen je tanak sloj ljepila MAPEFLOORE PORE FILLER kako bi se zatvorile sve rupice i stvorila adekvatna podloga za iduće slojeve sustava. Sljedeći dan nanesen je sloj aromatične obojene smole MAPEFLOOR PU 460.

Izvedba podzemne sintetičke PVC-P folije MAPEPLAN UG i spoj s krovnom sintetičkom folijom MAPEPLAN B 15

Kada su skoro svi ostali građevinski radovi bili pri kraju, moglo se započeti s posljednjom fazom podopolagačkih radova – nanošenjem završnog zaštitnog laka. Mapefloor Comfort AR/X sustav zaštićen je dvokomponentnim alifatskim PU lakom u vodenoj disperziji – MAPEFLOOR FINISH 58 W, u boji prema izboru investitora i projektanta. Mapefloor Comfort sustav na bazi poliuretanskih smola karakterizira iznimna udobnost pri korištenju uz istovremeno smanjenje buke.

Ovaj sustav karakterizira niska emisija hlapljivih organskih spojeva, što je iznimno važno kada govorimo o prostorima u kojima se ljudi dulje zadržavaju. Svojim završnim atraktivnim estetskim izgledom i trajnošću jamči kvalitetu i lijep izgled dugi niz godina.

VUKOVAR, STOJI GRAD...

Osvijetljen u bojama hrvatske trobojnice uz note hrvatske himne i visoko podignute hrvatske zastave, vukovarski vodotoranj, simbol vukovarske obrane, braniteljske hrabrosti i hrvatskog zajedništva, nijemi svjedok najokrutnijeg razaranja, patnje i stradanja u Domovinskom ratu, svečano je otvoren 30. listopada 2020.

Ostat će stajati kao simbol razaranja, ali i otpora, prkosa i nepobjedivosti. I danas onako ranjen, autentičan svjedok tragičnih vukovarskih zbivanja, podsjetnik i opomena nastavit će čuvati sjećanja na hrabre ljude i ratnu prošlost Grada heroja. Da se prošlost ne zaboravi, a takvo zlo više nikad ne ponovi!

Nanošenje jednokomponentnog poliuretanskog premaza PURTOP EASY na atikama vidikovca 

TEHNIČKI PODACI

 • Vodotoranj Vukovar, Vukovar
 • Godina izgradnje: 1968. godina
 • Projektanti: Petar Kušan i Sergej Kolobov
 • Vrijeme izvođenja radova: svibanj 2017.– listopad 2020.
 • Investitor: Grad Vukovar
 • Projektant: Goran Rako, dipl. ing. arh., Radionica arhitekture d.o.o.
 • Izvođač radova: Planumgrađenje d.o.o., Vukovar
 • Glavni inženjer: Boris Benić, mag. ing. aedif., Planumgrađenje d.o.o., Vukovar
 • Izvođač hidroizolacija: Izolacija d.o.o., Koška
 • Izvođač podopolagačkih radova: Ostendo d.o.o., Osijek
 • Nadzor: Hrvoje Anton, mag. ing. aedif., Institut IGH d.d.
 • Mapei koordinatori: Marko Iveković, dipl. ing. građ., Fausto Ferlin, dipl. ing. građ.

PROIZVODI MAPEI

 • Sanacija konstrukcije: Planitop Smooth and Repair R4, Mapefill, Eporip, Mapefix VE SF
 • Zaštita konstrukcije: Mapecoat TNS Finish
 • Hidroizolacija konstrukcije: Mapeplan UG15, Mapeplan B15, Polydren PP300, Mapedeck Primer 200, Primer SN, Purtop Easy, Polyfond Kit
 • Podopolagački radovi: Mapefloor Pore Filler, Mapecomfort, Mapefloor PU 460, Mapefloor Finish 58 W

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi