Do sada smo u nekoliko navrata pisali o ovojnici zgrada i toplinskim mostovima koji nastaju na upravo na mjestima gdje prestaje kontinuitet ovojnice. Interesantno, uglavnom nam ova tema dođe na pamet u zimskim mjesecima kad smo pisali o Seismic temeljnom jastuku (HB 01/02 2021) i toplinskim mostovima na spoju temelja i zida (HB 01/02 2022). Ove tekstove možete pročitati u cijelosti na stranici https://fibran.hr/objave-u-medijima/

Malo fizike iz osnovne škole

Toplinski mostovi nastaju na spojevima različitih materijala, odnosno materijala koji imaju različit toplinski kapacitet, tj. koji različito provode toplinu. Prisjetimo se malo fizike:

Toplinski kapacitet je fizikalni pojam koji govori o tome koliko topline treba dovesti nekom tijelu da bi mu se temperatura povisila za 1 oC.

Toplina ili toplinska energija je pak je fizikalna veličina kojom se opisuje energija koja prelazi s toplijega tijela na hladnije. Izmjena topline pri dodiru dvaju tijela različitih temperatura ovisi o masi tijela, specifičnom toplinskom kapacitetu tvari od koje se tijelo sastoji, te o razlici temperature ta dva tijela.

Toplinski gubitci

Čak i ako nam fizika nije bila omiljeni predmet u školi, možemo se složiti o tome da naš subjektivni osjećaj topline nastaje u dodiru s tijelima kojima je temperatura viša ili niža od temperature našeg tijela. Upravo vođeni tim osjećajem ćemo reći da hladan zid ili pod isijavaju hladnoću, dok oni u stvari kradu našu toplinu. Time dolazimo do pojma „toplinskih gubitaka“, što je temelj svih naših priča o održivoj gradnji, štednji energije i ugodnijem bivanju u prostoru.

https://hr.pro-nakladatele.cz/zagrijavanje-zidova-iznutra-hir-ili-potreba-16478

Toplinski mostovi

Hladni ili toplinski mostovi su mjesta na građevini koja ne moramo odmah primijetiti kao kradljivca naše topline. Najčešće se nalaze u dijelovima prostora koji nisu u neposrednoj blizini našeg tijela.  Nalaze se u uglovima pod stropom ili na podu, iza ormara, oko prozora… Primijetimo ih tek onda kad se na njima pojave tamnije mrlje ili čak i plijesan. No ima i onih sitnih toplinskih mostova koje ne moramo čak niti primijetiti prostim okom, a koji po onoj narodnoj „zrno po zrno, pogača“, mogu doprinijeti ukupnoj sumi toplinskih gubitaka, koji će možda biti samo vidljivi na računu za grijanje.

Ovdje govorimo o nepreciznosti izvedbe toplinskih fasada, gdje se između pojedinih slojeva unutar građevnog sklopa, dešavaju sitna „curenja“ topline. Fasada je zajedno s krovom, najveća površina preko koje kuća diše, gubi ili dobiva energiju. Tu su zbog nepreciznosti izvedbe mogući skriveni mikro toplinski mostovi, na spoju dviju ploča toplinske izolacije ili na mjestima njihovog pričvršćenja na fasadi.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Izvor: www.kamenavuna.com

Kako bi se sakrile izdajničke tamne mrlje na mjestima pričvršćenja ploča na zid, proizvođači su osmislili jednostavan detalj, tzv. rundele, koje su plitki umetci kružnog oblika, kojima se pokrivaju rupe na mjestima gdje je fasadna tipla pričvrstila ploču u zid. Tipla se pričvrsti malo dublje uronjena u samu toplinsku izolaciju i na tom se mjestu ugradi rundela, poput čepa, koji umanjuje „bolno“ mjesto prodora tiple, kao materijala koji ima manji toplinski kapacitet, odnosno koji će kreirati toplinski most, ako ga ne spriječimo.

Dijelovi fasade koji su najčešće obloženi XPS-om

Tamo gdje su očekivana veća mehanička opterećenja ili moguć kontakt s vodom ili vlagom, ugrađuju se ploče od ekstrudiranog polistirena (XPS). No i tu ima detalja koji čine razliku.

XPS ploče razlikujemo po tlačnoj čvrstoći i po površinskoj obradi ploča, gdje su neobrađene ploče glatke, a obrađene ploče imaju površinsku strukturu u skladu s njihovom namjenom. Ploče naziva FIBRANxps ETICS GF prepoznajemo po tzv. “napolitanka” teksturi površine. Ova obrada omogućuje bolju prionjivost završnih slojeva fasade na toplinsku izolaciju, stoga se ovu vrstu ploča najčešće susreće na različitim dijelovima fasade.

VAŽNO: Razlika između L-ruba i I-ruba

Ovisno o obradi rubova XPS ploča razlikujemo dvije vrste proizvoda. Ravni ili I-rub i rub na preklop, ili L-rub, koji ne utječu bitno na konstrukciju zgrade, ali utječu na detalje, naročito kad ugradnja nije najpreciznija. Prednost L-ruba FIBRANxps ETICS GF ploča je u tome što oprašta manje pogreške u izvedbi. Preklop na spoju dvije ploče osigurava da vanjski, obloženi zid bude dobro zaštićen čak i kad dvije ploče nisu spojene “na tijesno”. Moguće je da uslijed širenja i skupljanja materijala ili neravne površine zida, dođe do rascjepa fuga među pločama. Naravno, utjecaj ovakvih mikro toplinskih mostova nije kritičan, ali se nepažljivom izvedbom može se nakupiti ponešto metara takvih mikro toplinskih mostova na cijeloj fasadi, što u konačnici može utjecati na potrošnju energije i kod vrlo dobro izoliranih građevina.

Toplinske izolacijske ploče s rubom na preklop (L-rub) i s ravnim rubom (I-rub)

FIBRANxps ETICS GF najčešće susrećemo na mjestima gdje želimo smanjiti tzv. konstrukcijske toplinske mostove. To su oni koji nastaju na sjecištu dva konstrukcijska sklopa, odnosno na spoju dva građevna materijala različite toplinske vodljivosti.

Tipičan primjer je spoj međukatne konstrukcije s vanjskim zidom, kao i protupotresni, armiranobetonski serklaži na sjecištu dva zida od opeke. Koliko god bile tanke obloge od XPS-a na prozorskim ili vratnim špaletama (1-2 cm, ako nema više mjesta), toplinska izolacija ne samo da smanjuje utjecaj toplinskog mosta, nego istovremeno daje ravnu podlogu za ugradnju stolarije.

FIBRANxps ETICS GF izolacijske ploče se uglavnom ugrađuju na posebno izloženim dijelovima fasade, pod strehom, na špaletama i na podnožju zida, tzv. soklu. Pri tome je bitan pravilan odabir završnog sloja fasade u kombinaciji s odgovarajućom toplinskom izolacijom koja ima veliku tlačnu čvrstoću, jer je ovaj dio objekta izložen oštećenjima uslijed udaraca vozila koja se parkiraju u blizini zgrade, kolica za kupovinu ili zbog naslanjanja bicikla.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Toplinska izolacija FIBRANxps se koristi i na mjestima gdje je izložena iznimno velikim opterećenjima, npr. ispod temeljne ploče. Fasade su vrlo važan dio zgrade, kako s estetskog, tako i s aspekta energetske zaštitne. Premda su u visokom cjenovnom razredu, ove ploče su nezamjenjive u izvedbi fasada s težim oblogama, poput opeke ili kamena.

Kod izolacije podnožja zida moramo obratiti pažnju i na dio zida koji u zemlji. Ovdje je riječ o vertikalnoj izolaciji temelja ili nadtemeljnog zida i to od najdonje kote temelja do vidljivog dijela zgrade, tj. toplinske izolacije sokla. Ovo je posebno važno naglasiti kod energetske sanacije zgrada, gdje je potrebno izolirati i dio zida u zemlji, jer bi se u protivnom mogao povećati toplinski most na spoju temelja i zida. Za ukopane dijelove zgrade koristimo glatke termoizolacijske ploče FIBRANxps 300-L, jer su otpornije na vlagu prisutnu u tlu.

Za Fibran napisala, Tanja Herr dipl.ing.arh.

FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi